RAST OPTIMIZMA

Nijemci o bakteriji E.coli: Vrhunac epidemije je prošao, najgore je iza nas

Epidemija je do sada uzela 24 života, a zaraženo je 2400 tisuće osoba od kojih stotine imaju ozbiljnih problema s radom bubrega
 AFP

Njemački ministar zdravstva Daniel Bahr izjavio je kako postoji razlog za 'oprezan optimizam' da je epidemija novog smrtonosnog soja bakterije E.coli doživjela svoj vrhunac. Bahr je novinarima priopćio kako 'postoje određeni argumenti koji upućuju da je najgore iza nas', no još uvijek je prerano za potpuno opuštanje, javlja BBC .

Epidemija je do sada uzela 24 života, a zaraženo je 2400 tisuće osoba od kojih stotine imaju ozbiljnih problema s radom bubrega.

PROČITAJTE SVE O BAKTERIJSKOJ EPIDEMIJI

Ranije, Europska je Unija predložila da se farmerima, napadnutima zbog širenja zaraze E.coli, isplati 150 milijuna eura odštete. No, ministri poljoprivrede izjavili su kako navedena svota neće biti dovoljna za načinjenu štetu te traže da se farmere isplati u potpunosti - što je procijenjeno na 417 milijuna eura po tjednu.

Podsjetimo, zdravstvene institucije na sjeveru Njemačke za epidemiju su prošlog tjedna krivo optužile španjolske krastavce.

Istražitelji i dalje pokušavaju naći stvaran izvor novog soja enterohemoragijske bakterije E.coli (EHEC). Novi slučajevi zaraze pojavljuju se svakog dana, a samo u utorak u Njemačkoj zabilježena su 94 nova pacijenta.

Povjerenik Europske unije za zdravstvo, John Dalli, upozoro je Njemačku da ne brza sa zaključcima te da ne obmanjuje javnost netočnim izvorima zaraze. Informacija mora biti znanstveno dokazana prije nego što završi u javnosti.

- Iznimno je važno da nacionalne vlasti ne brzaju s objavom informacija o izvoru zaraze koji još nije potvrđen bakterijološkom analizom. To širi paniku među stanovništvom Europe i stvara probleme u proizvodni hrane - izjavio je Dalli tijekom govora u Europskom parlamentu.

Međutim, senatorica za zdravstvo njemačke savezne države Hamburg Cornelia Pruefer-Storcks branila je odluku lokalnih vlasti da na početku zaraze izdaju upozorenje od španjolskih krastavaca.

- Imali smo drugačiju situaciju u Hamburgu kada smo izdali upozorenje te maknuli krastavce s polica. U laboratorijima su bila dva pozitivna E.coli rezultata, koja su bila dva puta potvrđena od strane državnog laboratorija te laboratorija EU. Stoga, ne smatramo da je to bila odluka o kojoj se trebalo raspravljati već imperativ - objasnila je Pruefer-Storcks.

Dodala je i kako su testovi na klicama graha, za koje se u nedjelju vjerovalo da su izvor zaraze, vrlo neuvjerljivi.

No, ističe kako klinike koje se bave zarazom navode da se 'situacija popravlja' te da 'prvi pacijenti bivaju pušteni iz bolnice' što je potvrdio i njemački ministar Bahr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:07