RAT U UKRAJINI

Misija UN-a: Rusija koristi ‘atmosferu straha‘ za kontrolu okupiranih područja

Čelnica misije Danielle Bell kaže da se kršenja prava koriste kako bi se lokalno stanovništvo zastrašilo i primoralo na suradnju

Ilustracija

 Stringer/Afp

Rusija ilegalno konsolidira svoju kontrolu nad okupiranim dijelovima Ukrajine stvarajući „atmosferu straha” praksama poput uhićenja, ubojstava i mučenja, rekla je predvodnica misije Ujedinjenih naroda u ratom pogođenoj zemlji.

Govoreći uoči objave zaključaka UN-ove opsežne misije nadzora stanja ljudskih prava na teritoriju koje je Rusija okupirala u invaziji započetoj u veljači 2022., čelnica misije Danielle Bell naglasila je da se ruska kršenja prava koriste kako bi se lokalno stanovništvo zastrašilo i primoralo na suradnju.

„To kombinirano djelovanje kroz cenzuru, nadzor, političku opresiju, represiju slobode govora, ograničenja kretanja... stvorilo je atmosferu straha u kojoj Ruska Federacija može sustavno uklanjati ukrajinske sustave vlasti i administracije”, kazala je u razgovoru za Reuters.

Moskva odbacuje da njezine snage čine zločine ili namjerno napadaju civile. Rusija je 2014. okupirala Krim, a proruske paravojske iste godine zauzele su dva istočna regionalna središta. Invazijom 2022. Moskva je osvojila dodatna područja na jugu i istoku, pa trenutno kontrolira oko 17 posto ukrajinskog teritorija s nekoliko milijuna stanovnika.

UN-ova misija nije imala pristup okupiranim područjima, pa je zaključke temeljila na više od 2,3 tisuće svjedočanstava onih koji žive pod okupacijom, napustili su ta područja ili žive u dijelovima zemlje koji su u međuvremenu oslobođeni.

Bell je rekla kako je postojala inicijalna faza kršenja ljudskih prava, ubojstava, mučenja i pritvaranja bez pravnog procesa onih za koje se smatralo da su povezani s ukrajinskim snagama ili podržavaju Kijev.

Uslijedile su kampanje protiv slobode kretanja, okupljanja i govora lokalnog stanovništva, a potom i zamjene svih velikih institucija onim ruskima. Škole su prešle na ruski jezik i kurikulum, a sudovi su počeli pritvarati ljude u ruske zatvore.

Bell je rekla da je Rusija tjerala da ljudi uzmu njezino državljanstvo, braneći im pristup zdravstvu, socijalnoj pomoći ili najmu nekretnina ako to ne učine. Lokalno stanovništvo ohrabrivano je da se međusobno špijunira, za što su stvorene i online platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:02