NOVI UDAR NA PACIJENTE, ALI I LIJEČNIKE PRIMARNE MEDICINE

U ordinaciji vašeg liječnika je gužva? E pa sada će biti još i veća! Uvode im obavezu vađenja krvi

'Ta dva sata dok se uzimaju uzorci pacijenti se neće moći pregledavati što znači da će duže čekati na preglede', upozorava dr. Slava Posenjak Pavišić, liječnica s dugogodišnjim stažem u obiteljskoj medicini
 Joško Ponoš/CROPIX

Zbog obveze vađenja krvi u ambulantama primarne zdravstvne zaštite liječnici obiteljske medicine, od početka sljedećeg mjeseca, biti će manje dostupni nego li do sada. Razlog nezadovoljstva liječnika je nalog da dio radnog vremena budu laboratoriji a da za to nisu napravljeni preduvjeti uključujući i one administrativne jer nedostaju propisi koji bi detaljno regulirali tu problematiku . Zaključak je to okruglog stola na temu dostupnosti medicinsko biokemijske dijagnostike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti .

Liječnici obiteljske medicine, laboratorijski tehničari i medicinske sestre kažu kako nisu protiv promjena ako za njih postoji potreba ali su protiv apsurda da se krv umjesto u dobro orgniziranim laboratorijima vadi u ambulantama primarne zdravstvene zaštite neprimjerene uvjete .

“Nije točno da će pacijenti tako imati bolju i dostupniju uslugu jer se sve to može raditi samo u jutro odnosno svaki drugi dan sukladno smjenskom radu koje nam je propisano umjesto svaki kao što je bilo do sada. Ta dva sata dok se uzimaju uzorci pacijenti se neće moći pregledavati što znači da će duže čekati na preglede”, upozorava dr. Slava Posenjak Pavišić, liječnica s dugogodišnjim stažem u obiteljskoj medicini.

Da zavrzlama bude još veća pobrinule su se zdravstvene vlasti koje su do daljnjeg odnosno dok se “ne steknu uvjeti” odgodile istu priču za pedijatre i ginekologe koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što znači da će laboratoriji morati raditi do daljnjega za djecu i žene.

Zaključak je Komore zdravstvenih djelatnika da se sve to radi kako bi laboratorijski tehničari izgubili posao a netko zaradio na silnom nepotrebno prijevozu uzoraka krvi, ne vodeći brigu o tome da bi to moglo opasno narušiti zdravlje pacijenata zbog uzimanja uzoraka u neprimjerenim uvjetima i mogućnosti greške u nepotrebnom transportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:02