UŽIVO IZ DP-a

Euforični Penava izašao pred ushićene članove, stožer raspalio Thompsona: ‘Dvije stranke su za nas - nemoguća misija!‘

Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora

Ivan Penava u slavljeničkom je raspoloženju izašao pred članove i simpatizere 

 Damjan Tadic/Cropix

Ključni događaji:

- prema najnovijim rezultatima DIP-a Domovinski pokret u ovom trenutku osvaja 14 mandata

- Mislav Kolakušić: ‘Idemo na nove izbore!‘

- Stipo Mlinarić Ćipe: ‘S nama će biti teško pregovarati. Mi ne idemo tamo gdje će biti Možemo i SDSS!‘

- Prva reakcija Ivana Penave: ‘Razgovarat ćemo sa svima!‘

- Novinar: Je li vas zvao Milanović?; Penava: ‘Nismo se čuli, ajmo to tako reći...‘

- Stipo Mlinarić tvrdi da je DP spreman na nove izbore

- IZA KULISA: Iz HDZ-a stižu sve glasniji signali prema DP-u

- Ivan Penava stao na pozornicu: ‘Ne idemo ni s Možemo! ni sa SDSS-om!‘

- Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić napustili su stožer prije govora Ivana Penave


NOVO 00:40 - DP ganja ‘magični broj‘, znakovito je što nam je Penava rekao za Milanovića, a i tko je napustio stožer prije fešte.

Kompletan izvještaj iz stožera Domovinskog pokreta možete pročitati OVDJE.


00:30 HDZ je nakon obrađenih 91,33% biračkih mjesta izgubio još jedan mandat. Sada su na 60 mandata, a Domovinski pokret ima 14. Više čitajte OVDJE.


00:15 Obrađeno je 89,28% biračkih mjesta, promjena nema. HDZ na parlamentarnim izborimaosvaja 61, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 42 mandata. Slijedi Domovinski pokret s 13 mandata, Most s 11 mandata iza kojega je kao peti Možemo s osvojenih 10 zastupničkih mjesta. Tri mandata osvaja IDS, dva Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca te jedan koalicija Fokus-Republika. Više čitajte OVDJE.


23:56 Ova fotografija razlog je zabrinutosti u stožeru DP-a: ‘Pa što mu je bilo? Zašto se ne druži s nama?!‘ Više čitajte OVDJE.

image

Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi

Višnja Gotal

23:35 Obrađeno je 80% biračkih mjesta, Domovinski pokret je ponovno skočio na 13 mandata. Više čitajte OVDJE


23:25 - Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić napustili su stožer Domovinskog pokreta, nije poznato hoće li se vratiti, javlja 24 sata.


23:11 U euforičnom raspoloženju Penava je izašao pred članove i simpatizere u stožeru DP-a.

"S punim pravom i sigurnošću Domovinski pokret treća je najjača stranka u Hrvatskoj. Taj smo staus obranili sa svim nasim koalicijskim partnerima. Za razliku od prošli put imat ćemo puno veći broj svojih članova u Saboru. S obzirom na trenutne ankete vidimo da ima dosta graničnih mandata. Brojka će ići gore i nadamo se tome. Od sutra sjedamo i razgovaramo - s obzirom na to tko će raspolagati s kakvim kartama. Ostajemo čvrsto pri onome - SDSS ni u jednoj varijanti ni pod kojim uvjetima! Jednako je tako i Možemo! za nas nemoguća misija! U konačnici, hvala svim biračima koji su izašli na izboire. Mali prijekor onima koji nisu. Vrlo je razvidno da ćemo s ovim sazivom Sabora i s ovakvim povjerenjem činiti jedan vrlo značajan faktor na političkoj sceni. Kad uzmete u obzir dva brda, crveni i plavi, kontinuirano smo komunicirali da ne pripadamo nijednom. Pripadamo samo hrvatskom narodu", poručio je predsjednik DP-a.

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Penava u slavljeničkom je raspoloženju izašao pred članove i simpatizere

Damjan Tadic/Cropix
image

Atmosfera u stožeru DP-a*

Damjan Tadic/Cropix
image

Atmosfera u stožeru DP-a

Damjan Tadic/Cropix
image

Atmosfera u stožeru DP-a

Damjan Tadic/Cropix
image

Atmosfera u stožeru DP-a

Damjan Tadic/Cropix

22:55 - Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike u HDZ-ovoj Vladi Tihomira Oreškovića, koji je iz Mosta prešao u Domovinski pokret, kaže da „nije loše biti treća stranka u državi“.

- Očekujemo nešto više mandata od ovih koje smo dosad dobili jer bi to sigurnije dovelo do političkih okolnosti da se može nešto napraviti s Hrvatskom. Svi smo svjedoci da Hrvatska ne ide u najboljem smjeru, da su mnoge prilike propuštene, a rade se mnoge štete i tu se ima puno toga popravljati. Kad brojanje završi i vidimo s čim raspolažemo, tada će se vrlo lako doći do toga što se može, što ne.


22:50 - Rezultati izbora se pomno prate i u splitskom stožeru Domovinskog pokreta.

image

Stožer stranke Domovinski pokret u Splitu

Jakov Prkic/Cropix
image

Stožer stranke Domovinski pokret u Splitu

Jakov Prkic/Cropix
image

Stožer stranke Domovinski pokret u Splitu

Jakov Prkic/Cropix

22:42 Davor Dretar Drele komentirao je dosadašnje izborne rezultate.

"13 do 14 mandata je bila realna procjena, sve unutar toga je za nas zadovoljavajuće. Ovdje ne pada nikom raspoloženje, znali smo da jesmo i da ćemo ostati treća politička snaga u Hrvatskoj. Poprilično je neizvjesno. Mandat je u mojoj trećoj izbornoj jedinici dosta nervozan. Teško mi je kad neizvjesnost odlučuje o mojoj sudbini. Ostat ćemo kakvi smo bili i dosad, iskreni i pošteni. Ovog se puta moramo pohvaliti s jednim ozbiljnim blokom Domovinskog pokreta. Nitko od nas nije ušao u politiku da bi bio preletač ili žeton. Sutra ujutro ćemo početi razgovarati. Kako odluči predsjedništvo, tako će biti", kazao je Dretar, piše N1.


22:37 Predsjednik DP-a Ivan Penava koji je u izborni stožer stigao prilično kasno, djeluje mirno i hladne glave. Iako je DP, sigurno je, treća stranka u Hrvatskoj, prema dosadašnjim, preliminarnim rezultatima, naizmjence s 13 i 14 mandata. Ipak, na koncu ih očekuje 16.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Apsolutno smo zadovoljni, treća snaga u državi, što znači da smo nakon četiri godine zadržali status koji smo imali, a što znamo nije lako. Prvi nakon dvije velike stranke, velike pod navodnicima. Narod je prepoznao autentičnost i poklonio nam povjerenje. Pritom nismo imali neku razvikanu kampanju niti uložili puno novaca, ali ovaj nam rezultat daje za pravo razmišljati da ćemo ukloniti staru Hrvatsku, odnosno Hrvatsku usmjeriti u pravcu koji joj je potreban, dakle što dalje od ove korupcije, raseljavanja ljudi i propadanja hrvatskog gospodarstva. Konačni je broj mandata teško prognozirati. Nakon istupa predsjednika države, puno se toga promijenilo, štogod smo dotad radili, to je donijelo novo doba. Čekati ćemo do kraja i vidjeti, ali definitivno sam uvjeren u dobar rezultat, oko onoga koji smo imali na prošlim izborima, oko 16 mandata.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ivan Penava kaže da je pokušavao s Mostom dogovoriti zajednički izlazak na izbore, osobno ih je, kaže, pozivao na suradnju.

- Još prije godinu i pol sam predvidio koji će se scenarij dogoditi - ako smo skupa da ćemo odlučivati stvari u Hrvatskoj, biti prva ili druga koalicija u Hrvatskoj, ali s druge strane nije bilo razumne svijesti. Ne mislim da bi to realizirati bio lagan posao ni za jedne, ali se dalo. Međutim, kad je zapelo već na prvom razgovoru, između predsjednika stranaka, to je priča koja je za ovaj parlamentarni ciklus već završila.

Na spomen da je nekoliko članova DP-a iznijelo različite stavove o potencijalnim budućim koalicijama, Ivan Penava kaže „to je tako, naši članovi su vam takvi“ – Dio njih ne želi čuti za HDZ zbog siline korupcije i SDSS-a, uostalom da HDZ nije bio takav kakav jest, mi bismo imali manje članova. S SDP- om smo svjetonazorski dalje, ali u ovim okolnostima, jasno je da ta opcija dolazi u obzir. Uglavnom, na koncu ćemo se dogovoriti u interesu države i građana.

Boji li se „preletača“ u postizbornim kupovinama?

- Što se tiče DP-a, dakle ne ulazim u ove stranke s kojima smo koalirali na izborima, homogeniji smo od drugih stranaka. Iako, ovi uvijek vrebaju, to je politika i realna mogućnost, ali kad sam sastavljao listu vodio sam brigu o tome.

Vide li se u nekom postizbornom koalicijskom scenariju, na vlasti?

- To je jedna od realnih opcija, a hoće li tako biti, vidjet ćemo. HDZ se voli istrčavati, ali ja volim čuti zadnji zvižduk suca, a ne pjeniti se izjavama. Spreman sam na sve pa i na nove izbore, da sastavljamo novu vladu, budemo oporba. To će se definirati pregovorima. Jedino s kime apsolutno nema šanse da bi mogli su Možemo i SDSS. Za razliku od Andreja Plenkovića ne konzultiramo se sa stranim veleposlanstvima, ne slušamo Bruxelles, nego se vodimo isključivo svojim svjetonazorom i interesima hrvatske države.


22:34 Obrađeno je skoro 65 posto glasova: HDZ se vratio na 63 mandata, Možemo! i Most su dobili jedan mandat više, a DP je izgubio jednog zastupnika. Više čitajte OVDJE.


22:33 Iz HDZ-a stižu sve glasniji signali prema DP-u, ali spominje se i jedan problem. Više čitajte OVDJE.


22:25 - Iz stožera Domovinskog pokreta progovorio je Igor Peternel. "Nema nikakvog rasipanja u DP-u. Predsjednik Penava će se uskoro obratiti medijima i hrvatskom narodu i onda ćemo započeti s konzultacijama. Sutra je Predsjedništvo stranke", rekao je Peternel.

"Ne zanima nas što drugi pričaju što će biti s Domovinskim pokretom. Ono što je bitno je da niti jednu većinu neće biti moguće složiti bez nas", rekao je Stephen Nikola Bartulica za tportal komentirajući izjave Mostovaca kako će se DP raspasti.


22:19 Dalija Orešković Indexu je komentirala prve rezultate izbora. "Sada je samo pitanje hoće li Domovinski pokret biti stranka žetona i preletača, ili će staviti Hrvatsku na prvo mjesto. Ako se to dogodi, HDZ je otišao u povijest", rekla je.

Kako pomiriti Domovinski pokret i Možemo?

"Velike su razlike, ali država je institucionalno urušena. Imamo Turudića kao šefa DORH-a, nitko ne želi biti šef Uskoka. To su temelji države i to je ono glavno oko čega se moramo dogovoriti. Moramo reći da nam je dosta korumpirane države", rekla je na kraju.


22:02 DIP je objavio novu turu rezultata. Prema skupnim rezultatima HDZ ima 65 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 13 mandata, Most 10, Možemo pet mandata!, IDS dva, NP Sjever dva dok dva mandata ima i Fokus Republika. Više čitajte OVDJE.


22:00 Stipo Mlinarić je nakon prvih privremenih rezultata DIP-a rekao da očekuju i mandat više.

"Ostajemo treća snaga u Hrvatskoj, mi smo to znali i prije", rekao je.

Na pitanje oko opcija koaliranja, rekao je da će koalirati s onim tko će biti spreman "poljubiti ovu zemlju", provesti reforme i vratiti mlade.

"Ako nitko ne pristane na to u 60 dana, mi smo spremni na nove izbore", rekao je Mlinarić. Kaže da ih ne zanimaju fotelje.


21:50 - Upravo su stigle nove fotografije iz stožera Domovinskog pokreta.

image

Mario Radić

Damjan Tadic/Cropix
image

Atmosfera u stožeru Domovinskog pokreta

Damjan Tadic/Cropix
image

Stjepan Jimmy i Barbara Stanić

Damjan Tadic/Cropix
image

Stjepan Jimmy i Barbara Stanić

Damjan Tadic/Cropix
image

Stjepan Jimmy i Barbara Stanić

Damjan Tadic/Cropix
image

Velimir Bujanec i Mario Radić

Damjan Tadic/Cropix


21:37 Pogledajte atmosferu u stožeru Domovinskog pokreta. Članovi i simpatizeri stranke nalaze se u hotelu International.


21:31 - Sigurno nećemo pod svaku cijenu ići u vlast. Prvo smo imali 14, ali puno je rubnih mandata i čekamo u IV. Izbornoj jedinici još jedan mandat. U svakom slučaju rastemo. Negdje smo prema dolje, ali puno je više rubnih prema gore i to može ići na 16-17, a može ostati na 14. Ne bih gatao – kazao nam je Mario Radić nakon objave prvih neslužbenih rezultata.

"Imam korektan odnos s gospodinom Anušićem, drago mi da je rekao da nema ništa protiv Domovinskog pokreta. Nemam ni je ništa protiv njega. Mi smo demokratska stranka, kako odluči predsjedništvo, tako će biti", rekao je Radić za N1.

- Očekujem da će taj broj do kraja značajno rasti. Mi smo jedina suverenistička, domoljubna, organizirana politička stranka i to smo očekivali. Sve druge nemaju infrastrukturu kao mi. Sve su to marginalne grupe, što se sada vidi i šteta što, kada ih je DP nekoliko puta pozivao a zadnji put neposredno uoči izbora, što se te snage nisu okupile. Drđim da će tu biti dosta izgubljenih glasova koji će otići onima kojima ne pripadaju. Prema ovim izborima HDZ i SDP su bivše potrošene strukture, koje sam često nazivao veleizdajničkima, jer rade protiv interesa našeg društva. Njihovo vrijeme je isteklo – rekao nam je Josip Jurčević nakon objave prvih neslužbenih rezultata.


21:19 Nakon osvježenih rezultata iz DIP-a, Domovinski pokret je u ovom trenutku na 13 saborskih mandata.


21:06 Stigli prvi službeni rezultati iz DIP-a nakon 25 posto obrađenih glasačkih listića: HDZ-u čak 67 mandata, SDP-u 41, DP-u 14, veliki pad Možemo! Više čitajte OVDJE.


21:04 Mislav Kolakušić, predsjednik stranke Pravo i pravda, za RTL je rekao hoće li ići u koaliciju zajedno s HDZ-om i manjincima, budući da se prije izbora govorilo da je dio za Andreja Plenkovića, a dio za Zorana Milanovića.

Kolakušić je odmah na početku naglasio da su njegovi kolege iz Domovinskog pokreta rekle da nikada neće ići s Plenkovićem.

image

Na fotografiji: Mislav Kolakušić, Mario Radić, Stipo Bartulica

Damjan Tadic/Cropix

"Govorili su da s Plenkovićem neće, a iz Prava i pravde neće ni s Plenkovićem ni HDZ-om, niti sa SDP-om jer je to čista prevara birača. Ja sam zagovarao cijelo vrijeme sanitarni kordon. Ide se naprijed koalicija, odnosno skup može biti neideološki, ideološki i građani tome daju podršku. Ovim kasnijima mi nikad nećemo dati podršku i to je prevara birača.Ako vi idete da se borite protiv ideja, ideologija Možemo i SDP-a, a onda poslije s njima koalirate, što je to ako ne prevara birača? Ako govorite da je HDZ najkorumpiranija stranka, a ona to je u povijesti Europske unije, pa kako se onda može ići s njima? Pravo i pravda ne ide ni s jednima ni s drugima, idemo na nove izbore, idemo se dogovoriti na koji način...", poručio je Kolakušić. Ako su izlazne ankete točne, Pravo i pravda osvaja jedan mandat. "Ako će naš jedan mandat odlučivati, idemo na nove izbore! Ako neće odlučivati, onda će neki drugi ući u neke druge koalicije", rekao je.


20:59 Izjavu je našim novinarima dala i glazbena legenda Jimmy Stanić (95). Nije sretan. Više čitajte OVDJE


20:30 - Na pitanje hoće li Domovinski pokret sudjelovati u novoj vlasti, Stipo Mlinarić je za RTL rekao: "Prvo ću reći što će se skuhati, skuhat će se negdje oko 22 sata da će Domovinski pokret imati 16 mandata, u to sam siguran. Prije 4 godine smo imali 12 mandata".

Na pitanje hoće li se tih 16 mandata raskoliti, Mlinarić kaže da neće.

"Ja vam ovdje kažem odogovorno u kamere. Odluku o bilo kakvoj koaliciji donosi predsjedništvo Domovinskog pokreta koje je donijelo odluku da u nikakvu koaliciju u kojoj je Možemo! i SDSS da Domovinski pokret neće sudjelovati. I nećemo se prodati za fotelje, one nam nisu bitne. Jako će se iznenaditi oni koji budu pregovarali s nama, mi smo mandate dobili od hrvatskog naroda za kojeg smo izašli na izbore", ističe Mlinarić.

Bi li Domovinski pokret išao s HDZ-om ili SDP-om, Mlinarić kaže: "Neću vam to reći nikada, ni u kampanji nikad to nisam odgovorio novinaru jer nemam razloga odgovarati na takva hipotetička pitanja. Tko pristane na 10 zahtjeva Domovinskog pokreta može početi pregovarati, a o koaliciji će odluku donijeti predsjedništvo. S kim će se pregovarati, to je na DIP-u i na hrvatskim građanima".

Ipak, Mlinarić nije znao što u slučaju da na zahtjeve pristanu i u SDP-u i HDZ-u.

"Ne znam, donijet će predsjedništvo odluku, ali nisu isključeni ni ponovljeni izbori. Nemojte ni tu varijantu isključiti, vrlo je izgledna ako se ne pristane na promjene u Hrvatskoj koje Hrvati željno iščekuju. Vjerujte ići će se na ponovljene izbore, prije nego na kompromise i prodavanje za stolice - to Domovinski pokret neće napraviti."

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix
image

Slobodan Prosperov Novak

Damjan Tadic/Cropix

20:21 Novinari Dnevnika Nove TV razgovarali su sa Ivanom Penavom. "Prerano je za suditi. Eto ga na, prerano je. VI meni kažete, što? Da je kasno? Ja znam da je veliko nestrpljenje, ali ne ide to tako. Mi smo treća stranka, to je ogroman uspjeh. Imamo plavu i crvenu Hrvatsku. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima", rekao je Penava.

"Plenković me prozvao jugoslavenom? Teške izjave su svjedočile o predsjedniku Vlade. To je žargon ulice. S kime smo bliži? S Domovinskim pokretom. Imamo program, ciljeve.

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix

Većina europskih političara ima takav ego, ali volio bih da je više puno djela, a manje riječi", rekao je Penava.

Na pitanje tko je zvao i je li ga već netko zvao, Penava kaže: "Zvali su me sa svih strana. Puno njih me zvalo sa različitih političkih strana, to je tako u politici", rekao je.

Na pitanje je li ga zvao Zoran Milanović, Penava kaže:

"Nismo se čuli, ajmo tako reći. Za koji me rok zvao? Danas me nije zvao", kazao je.


20:07 Nove izlazne ankete, DP ostao na 13 mandata.

Prema najnovijim izlaznim anketama Ipsosa, HDZ i partneri osvajaju 59 mandata, SDP i partneri 43, Domovinski pokret i partneri 13, Most osvaja 11, Možemo! i partneri dobivaju 10 mandata, IDS 2 mandata, a 1 mandat osvajaju Fokus/Republika te Nezavisna platforma Sjever.


20:05 Razgovarali smo i s Mariom Radićem: "Nema uzbuđenja. Napravili smo pravu kampanju, dali sve od sebe i potpuno mirni ušli u ovu večer. Bit će kako Bog da. Kampanja je bila kratka. U našoj se IV. izbornoj jedinici vidjelo tko smo, kao ona kutije cigareta, jer smo poprilično ‘izgorjeli‘ na terenu. Neki su nas vrijeđali, ali to neka ide njima na čast. Mi ćemo biti mirni i hladne glave do kraja - rekao je Radić i dodao kako će se ponašati nakon izbora.

image

Mario Radić

Damjan Tadic/Cropix

- Kada dobijemo sve rezultate formirat ćemo pregovarački tim - kazavši i da se ne boji nejedinstva

- Uvijek imamo otvorene rasprave i poštivat ćemo svaku odluku predsjedništva - rekao je Radić, osvrnuvši se i na izlaznost.

- Najradije bih volio da bude 100 postotna izlaznost, da baš bude plebiscit. Pitanje je i što je ovo, jer imamo jedne biračke diskove, a drugi popis stanovništva, koliko je tih ljudi stvarno po jedinicama i kolika je prava izlaznost - veli Radić. Novinare je zanimalo i nedostaju li im glasovi koje bi dobili da su ostali u koaliciji s Hrvatskim suverenistima.

- Po ovim rezultatima će se vidjeti da svi koji su otišli od nas, željeli imati svoje stranke i biti njihovi predsjednici, ne znači puno. Važno je zajedništvo, a mesijanska uloga ne donosi rezultat - rekao je Radić, dodavši i kako su III. jedinici "na 0,1 posto do mandata. Pustit ćemo noć da odradi svoje." Što se tiče postizborne suradnje i izjava koje su stranački dužnosnici davali uoči izbora, pri čemu su iskazivali i svoje, različite, preferencije kazao je dao imaju "odluku koja je pravovaljana, a to je da ne idemo s SDSS-om i Možemo."

- Kod nas je dopušteno da svatko ima svoje preferencije i smije javno iznijeti svoj stav, što pokazuje demokratičnost za razliku od HDZ-a, gdje imate redove pingvina koji mogu samo šutjeti i mahati zastavicama - zaključio je Radić.


20:02 Kako javljaju naši reporteri s terena, u stožer je stigao i predsjednik DP-a Ivan Penava. Nije davao izjave.


19:53 U Domovinskom pokretu članove i simpatizere poslužuju strani radnici. Pitali smo Marija Radića kako to komentira, a s obzirom na izrazito negativan stav DP-a prema uvozu strane radne snage. VIDEO pogledajte OVDJE.


19:45 - Steven Bartulica iz Domovinskog pokreta komentirao je izlazne ankete.

"Mi smo očekivali dvoznamenkasti broj, vidjet ćemo kako će na kraju biti. Hvala svim biračima. Po visokoj izlaznosti vidimo da je Hrvatima važno kamo će ići zemlja. Dali smo sve od sebe. Kampanja je kratka. Mi smo jasno treća politička snaga u Hrvatskoj. Potvrdili smo da smo potrebni. S optimizmom ulazimo u izbornu večer", dodao je.

image

Mislav Kolakušić, Mario Radić, Stipo Bartulica

Damjan Tadic/Cropix

"Zadovoljni smo. Mnogi su nas napadali. Naše poruke, što je Hrvatskoj bitno, Croatia first, to je moja mantra. Ja služim narodu, ne Bruxellesu, mi smo prvi. Naši birači traži autentičnost. U politici se vodim razumom, ne strastima. Vidjet ćemo što će biti. Nadam se da Hrvatska pomalo politički sazrijeva. Mi smo u nezahvalnoj situaciji, nikad ne mogu svi biti zadovoljni. Mislim da će razum prevladati i svakako ćemo ostati na okupu", rekao je Bartulica.


19:37 "Jako sam zadovoljan iako bih boli oda ljudi shvate da su izbori praznik demokracije, no izašlo je više glasača nego 2020. što je pozitivno. Zadovoljan sam i svojom izbornom jedinicom gdje je izlaznost veća nego prije. Nadam se dobrom postotku jer to će značiti da sam odradio dobar posao prešavši 4800 kilometara da bih došao do glasača. Volio bih da je još više ljudi izašlo. Bit će 15 mandata kad DIP bude objavio. Ovdje nema euforije, niti tuge. S kim ćemo u koaliciju? Budite sigurni, mi se nećemo prodati, nema izdaje, imat će grdih problema tko bude pregovarao s Domovinskim pokretom. 13 mandata je odličan rezultat. Prema tome, to je fantastičan rezultat, ali nema euforije. Nećemo u vlast pod svaku cijenu, nema trgovanja. Mene nije nitko zvao. Zvonio mi je mobitel ali ne znam tko je zvao. Predsjedništvo će se izjasniti što ćemo raditi, ali ni po koju cijenu nećemo ići s Možemo ili SDSS. Nek se drugi razmišljaju ovi drugi. Tko će pregovarati s nama imat će grdih problema!", rekao je za 24sata.


19:35 - U hotel International su stigli i Stjepan Jimmy Stanić i njegova supruga Barbara Stanić. Kažu da su se uključili u stranku i sudjeluju koliko mogu i, kako kažu, koliko zdravlje da.

- Imamo skupa 200 godina, no dolazimo na najznačajnije skupove - smije se Barbara.


19:31 "Idemo na nove izbore poručuje Mislav Kolakušić!", iz stožera Domovinskog pokreta. Kolakušić tvrdi da se nova vlada neće moći sastaviti.

Mislav Kolakušić nije zadovoljan s 13 mandata, rekao je za Dnevnik.hr. "Rezultati su dosta loši, ali HDZ ne može sastaviti novu Vladu, što znači da idemo na nove izbore. Idemo na nove izbore, nitko neće imati dovoljno. Novi izbori su sto posto sigurno. Što ako novih izbora ne bude? Netko drugi će onda sastaviti većinu, mi nećemo", rekao je Kolakušić.

image

Stipo Mlinarić Ćipe i Mislav Kolakušić

Damjan Tadic/Cropix

19:30 "Mislim da će to još rasti u našu korist, jer su ovo rezultati iz gradova," kratko je prokomentirao rezultate izlaznih anketa Mario Radić, potpredsjednik DP-a, a slično su zborili i njegove kolege

- Dobro je, ali može to i bolje. I bit će bolje - dodao je Tomislav Josić.

- Nije gotovo dok nije gotovo. Definitivno očekujemo više mandata i očekujemo da se broj mandata poveća osobito u IV. i V. izbornoj jedinici. Duga je noć, tek smo počeli prebrojavati i u ovom trenutku se želim zahvaliti biračima na najvećoj izlaznosti od 2000. godine, što pokazuje da su ljudi spremni za promjene - kazala je Jesenka Ricl, koja je na drugom, ulaznom, mjestu u IV. izbornoj jedinici.


19:29 Pogledajte atmosferu iz stožera Domovinskog pokreta nakon objave prvih izlaznih anketa.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

19:20 Pljeskom je dočekana objava prvih neslužbenih rezultata, prema kojima DP i partneri osvajaju 13 mandata, što u ovoj stranci očito ne smatraju nesretnom brojkom. Posebno zadovoljstvo vladalo je zbog činjenice da su osvojili mandate u svim izbornim jedinicama osim u III. i VIII.

- To! - uzviknuo je Stipo Mlinarić Ćipe, nositelj liste u X. izbornoj jedinici čim je objavljeno da imaju dva mandata.

- Borimo se i za treći - dodao je zadovoljni Ćipe.

Blago nezadovoljstvo osjetilo se u zraku zbog činjenice da ankete za V. izbornu jedinicu kažu kako DP i partneri osvajaju dva mandata, što u njihovom slučaju smatraju "samo", s obzirom da je to izborna jedinica predsjednika stranke Ivana Penave. No, neki od članova stranke komentirali su kako bi se to ipak trebalo promijeniti u njihovu korist do kraja noći. U toj su jedinici, naime, DP-ovci računali na minimalno tri mandata.

- Bit će kako mora biti. Želim biti primjer drugim mladim ženama koje nemaju dovoljno samopouzdanja da se same upuste u politiku u kojoj je premalo žena, pa tako i u DP-u. Možda sam ja probila led, pa će i druge žene slijediti moj primjer. Problem je u tome što nam je društvo konzervativno i patrijarhalno - rekla je Ivančica Pahor, bivša Miss Hrvatske, a danas poduzetnica, koja je u DP-u od osnutka stranke, a prema izlaznim anketama za sada u III. izbornoj jedinici, gdje je ona druga na listi, nemaju nijedan mandat. U međuvremenu, Ivana Penave i dalje nema u stožeru DP-a.


19:14 U prvim reakcijama nakon izlaznih anketa pred mikrofone je stao Stipo Mlinarić Ćipe: ‘Mi ne idemo tamo gdje će biti Možemo i SDSS!


19:13 Ankete najavljuju lošije rezultate DP-a nego na zadnjim izborima. Podsjećamo, na zadnjim izborima DP je osvojio 16 mandata. Ako su izlazne ankete točne, DP je prošao lošije nego na zadnjim izborima.


19:03 Navijačke i domoljubne pjesme nabrijavale su atmosferu u izbornom stožeru Domovinskog pokreta i puno prije 19 sati i zatvaranja birališta, odnosno objave prvih neslužbenih rezultata izbora koje su u ovoj stranci shvatili kao povijesnu priliku da postanu bitan faktor u novoj nacionalnoj vlasti. Salon u kojem su se okupili nositelji lista i njihove kolege na listama iz DP-a i koalicijskih partnera bio je dobro popunjen, a među njima smo zatekli potpredsjednika stranke Marija Radića, Josipa Jurčevića, Davora Dretara, Josipa Dabru, Slobodana Novaka, Ivana Vilibora Sinčića, Ivančicu Pahor, Mislava Kolakušića...

- Građani su prepoznali da je vrijeme da se podignu i hvala im na tome u ime svih stranaka osim HDZ-a. Shvatili su da je ovo izuzetno važan trenutak za Hrvatsku. Treće mjesto DP-a već je jasna stvar, a dalje će o svemu odlučivati predsjedništvo stranke. Ja se ne bih štel nešto - rekao je Dretar.


Uskoro se zatvaraju birališta, a članovi i simpatizeri Domovinskog pokreta izborne će rezultate čekati u hotelu Internacional.

Kako je Jutarnji već pisao, odaziv na ove izbore je ogroman. Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16:30 glasovalo je milijun i 605 tisuća birača (50,60 posto), prije četiri godine milijun u 150 tisuća birača (34,04 posto).

Najveći odaziv je u 1. izbornoj jedinici (gotovo 58,43 posto), u 6. (57,63), te u 3. jedinici (52,73 posto), najmanji u 5. (44,89 posto), 9. (46,75 posto) i 8. izbornoj jedinici (48,28 posto).

Od gradova, najveći je odaziv u Varaždinu (59,14 posto), Zagrebu (57,47 posto), Krapini (56,88), a na dnu ljestvice su Vukovar (43,99 posto), Slavonski Brod (44,42) i Dubrovnik (46,06 posto).

To je najveća izlaznost od 2000. godine, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Danas u jutarnjim satima glasao je i predsjednik Domovinskog pokreta i nositelj liste u V. izbornoj jedinici, Ivan Penava.

image

Ivan Penava

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Ivan Penava

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Ivan Penava

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Ivan Penava

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Ivan Penava

Miroslav Slafhauzer/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:13