Sve veća opsjednutost tehnologijom utječe na naše zdravlje, a stručnjaci upozoravaju da je to tek početak problema.
 Foto: iStock
Za sve su krive nove tehnologije

Znate li što je 'tech neck'? Nova dijagnoza koju vjerojatno imate i vi!

Za sve su krivi smartphonei i tableti - ne samo da utječu na strukturu kralježnice nego potiču i stvaranje bora na licu i vratu.

Jeste li ikada osjetili bolove u vratu ili leđima tijekom predugog gledanja u laptop, tablet ili pametni telefon? Ako jeste, i vi ste postali dio novog globalnog zdravstvenog problema.

Naime, sa sve većom upotrebnom modernih tehnoloških prijenosnih pomagala koja nam, mora se priznati, olakšavaju život dolazi i do pojave "elektroničke epidemije boli", toliko učestale da su zdravstveni stručnjaci smislili novi medicinski termin - "tech neck".

U slobodnom prijevodu to označava zdravstvenu teškoću i kroničnu bol u vratu uzrokovanu pogrbljenim držanjem i pognutom glavom dok predugo i prečesto zurimo u svoje pametne telefone, tablete, prijenosna računala, eReadere itd.

Utjecaj na zdravlje

Sve veća opsjednutost tehnologijom utječe na naše zdravlje, a stručnjaci upozoravaju da je to tek početak problema i da će se za koju godinu otkriti prave dalekosežne posljedice.

Nedavno istraživanje američkog Sveučilišta Baylor pokazuje da je naša tehnološka ovisnost veća nego što smo uopće mogli misliti. Rezultati govore da mladi ljudi u prosjeku provode između osam i deset sati dnevno na svojim telefonima i cijelo to vrijeme tijelo im je u pogrbljenom i neprirodnom položaju.

Velik dio dana provodimo s glavom nagnutom prema naprijed, a to znači da polako navikavamo tijelo na neprirodan položaj, kralježnica se deformira i tijelo stari mnogo prije nego što bi trebalo, upozoravaju stručnjaci.

Upravo su pogrbljena leđa, pognuta glava i spušten vrat uobičajena poza dok tipkamo na svojim telefonima, zbog čega dolazi do snažnog pritiska na vratnu kralježnicu.

Koje su posljedice

Posljedica su bolovi u vratu, glavobolja, napetost u ramenima, može se javiti utrnulost udova, trnci, pa čak i problemi sa zubima i čeljusti. Svi ti problemi direktno su povezani s nepravilnim i neprirodnim držanjem uslijed preduge upotrebe svih oblika moderne prijenosne tehnologije, a broj osoba s tim problemom, i to ne samo adolescenata i tinejdžera nego i odraslih, dramatično se povećava. Stručnjaci upozoravaju kako će u sljedećih desetak godina taj broj još rasti, a situacija nije nimalo bezazlena jer dugoročno, osim zdravstvenih, sve to donosi i emocionalne teškoće, posebno mladim ljudima.

Stalno spuštanje glave da biste pogledali što piše na smartphoneu ili prijenosnom računalu ne samo da utječe na strukturu kralježnice nego može potaknuti i razvoj bora na licu i vratu.

Kozmetičke kuće i u tome su vidjele profit pa su mnoge osmislile specijalne kreme i serume za oporavak kože koje djeluju na bore nastale "tech neck" učinkom. U ovom slučaju ljepota i bore manji su problem od ozbiljnih zdravstvenih problema koji prijete.

Više o ovoj temi čitajte u novoj Viti.

Linker
18. travanj 2024 15:11