Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću...
 Foto: iStock
Stanje u Hrvatskoj

Znate li koliko se parova bori s neplodnošću?

Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća. Uzrok dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječi se metodama IVF/ICSI.

Na međunarodnom brijunskom kongresu o humanoj reprodukciji u organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te Hrvatskog liječničkog zbora vrhunski stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljali su o najnovijim spoznajama.

Medicinsko potpomognuta opodnja

- Cilj glavnih tema ovogodišnjeg kongresa je prikazati pozitivan utjecaj medicinski pomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj. S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1 200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije.

Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, nažalost, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća. Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u medicinsko potpomognutu oplodnju, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima - istaknula je prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica kongresa, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

Kao najuspješnije metode medicinsko potpomognute oplodnje, metode IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća. Uzrok dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječi se metodama IVF/ICSI.

Najuspješnije metode

- U Hrvatskoj se godišnje izvodi 7 500 različitih postupaka MPO-a, od čega su 5 500 postupaka metode IVF/ICSI koje su najsloženije i najuspješnije. Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće (CPR) ili živorođenosti, tj. porođaja (LBR) u odnosu na embrio transfer (ET). Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom i s obzirom na okolnosti možemo biti vrlo zadovoljni - izjavio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva.

Linker
12. travanj 2024 18:58