Stručnjaci su otkrili da pijenje čaja od mente povećava stupanj koncentriranosti te da već i udisanje mirisa ružmarina pozitivno utječe na pamćenje.
 Foto: iStock
Ček' da se sjetim

Znate li koji čajevi poboljšavaju, a koji pogoršavaju pamćenje?

Stručnjaci su testirali prospektivno pamćenje (pamćenje onoga što treba učiniti) kod osoba starijih od 65 godina.

Ružmarin i menta poboljšavaju raspoloženje i pamćenje, naročito kod osoba treće životne dobi, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Northumbria u Velikoj Britaniji.

Važno otkriće

Autori su otkrili da pijenje čaja od mente povećava stupanj koncentriranosti te da već i udisanje mirisa ružmarina pozitivno utječe na pamćenje kod osoba starijih od 65 godina. Zanimljivo je spomenuti da miris lavande slabi pamćenje, dok čaj od kamilice, koji inače ima umirujući učinak, usporava pamćenje i smanjuje razinu koncentracije.

- Otkrili smo da su ljudi puno koncentriraniji nakon boravka u prostoriji ispunjenoj mirisom ružmarina. Testirali smo prospektivno pamćenje (pamćenje onoga što treba učiniti) kod osoba starijih od 65 godina i otkrili da ružmarin može poboljšati tu sposobnost - objasnio je autor studije dr. Mark Mos.

Dodao je da je to vrlo važno zato što nam prospektivno pamćenje, među ostalim, omogućuje i da uzmemo lijek u određeno doba dana.

Snažan antioksidans

Ružmarin ublažava probavne teškoće, smiruje depresiju, glavobolju, potiče cirkulaciju krvi i menstruaciju, potiče rad žuči.

Kao čaj može se koristiti za ublažavanje boli kod glavobolja i artritisa, djeluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno. Osim što poboljšava pamćenje, umanjuje stres. Bilo da se ružmarin koristi suh ili svjež jednako je jak i ima snažna ljekovita svojstva.

Linker
16. travanj 2024 06:15