Vrijedi pokušati

Znanstveno dokazano - 3 kućna lijeka protiv neugodnih vaginalnih gljivica

Možda inače nemate povjerenja u metode "uradi sam", ali učinak sljedeća tri kućna lijeka protiv vaginalnih gljivičnih infekcija znanstveno je dokazan.

 

1. Ulje čajevca

Istraživanje provedeno 2015. godine pokazalo je da je ulje čajevca učinkovito u borbi protiv svih tipova kandide. Kako biste se riješili gljivične infekcije, nekoliko kapi ulja čajevca nanesite na vrh i bočne strane tampona te zatim umetnite tampon u vaginu. Ostavite ga da djeluje nekoliko sati i zatim izvadite.

Imajte na umu da je ovo ulje vrlo učinkovito u rješavanju vaginalnih gljivičnih infekcija, ali ne djeluje tako brzo kao bezreceptni lijekovi ili oni koji se izdaju na liječnički recept.

 

2. Jogurt

Topička ili "unutrašnja" primjena jogurta također je učinkovita metoda za rješavanje gljivičnih infekcija. Prirodni jogurt sadrži zdrave bakterije laktobacile, a one proizvode hidrogen peroksid koji ubija višak gljivica kandide. Istraživanje provedeno 2015. godine na teheranskom Sveučilištu medicinskih znanosti pokazalo je da jogurt u borbi protiv vaginalnih gljivičnih infekcija može biti učinkovitiji od antimikotičke masti klotrimazola.

Važno je samo da se koristi jogurt bez imalo dodanog šećera jer šećer pridonosi još većem razmnožavanju kandide te pojačava infekciju. Prirodni jogurt treba namazati na vanjski dio spolovila ili primijeniti iznutra tako da tampon natopite jogurtom i umetnete ga u vaginu. Ako ga prethodno stavite nakratko u zamrzivač, imat ćete i dodatni učinak hlađenja i ublažavanja svrbeža i peckanja. I ova je metoda učinkovita, ali ne djeluje tako brzo kao lijekovi.

 

3. Borna kiselina

Prema reviziji 14 znanstvenih istraživanja provedenoj 2011. godine borna kiselina sigurno je i učinkovito alternativno sredstvo za liječenje gljivičnih infekcija. Supozitoriji s bornom kiselinom mogu se kupiti u ljekarnama, no treba imati na umu da oni ponekad mogu izazvati neke nuspojave, poput peckanja u vagini ili pojave iscjetka.

 

Tretman se može ponavljati jednom dnevno sve dok infekcija ne prođe, no trudnice ga ne smiju primjenjivati.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo