Teret kontracepcije uglavnom je na ženskim plećima.
 Getty Images
inspirirana koktelom

Znanstvenici su razvili reverzibilnu mušku kontracepciju

Uobičajeni oblici muške kontracepcije su kondomi i vazektomija; kondomi nisu uvijek pouzdani, a vazektomija je mnogima previše radikalna. 



Teret kontracepcije, osobito one dugotrajne, uglavnom je na ženskim plećima, žene vode brigu o njoj i snose moguće zdravstvene posljedice (najteže nuspojave hormonske kontracepcije mogu biti krvni ugrušci ili rak dojke). No, sada su kineski znanstvenici, inspirirani koktelom u različitim bojama, razvili srednjoročnu, reverzibilnu mušku kontracepciju te objavili rezultate u publikaciji ACS Nano.

FIZIČKA BARIJERA

Uobičajeni oblici muške kontracepcije su kondomi i vazektomija; kondomi nisu uvijek pouzdani, a vazektomija je mnogima previše radikalna. U osmišljavanju srednjoročne muške kontracepcije znanstvenike je nadahnuo koktel Galaxy - jedna za drugom u čašu se ulijevaju pića različitih boja, a kad se piće promiješa ili ugrije, slojevi se spajaju u tekućinu jedinstvene boje.

Pretpostavili su da bi jednak pristup mogao biti uspješan u blokiranju sjemenovoda, kanalića kojima spermiji putuju od testisa do mokraćne cijevi.

Postupak je testiran na mužjacima štakora kojima su u sjemenovode injektirali gel na bazi vode koji je stvorio fizičku barijeru za spermije; zlatne nanočestice koje se zagriju kad se osvijetle infracrvenim svjetlom; kiselinu EDTA, kemikaliju koja rastvara gel i ubija spermije te još jedan sloj zlatnih nanočestica. Ta je kombinacija učinila štakore neplodnima dulje od dva mjeseca. Kad su znanstvenici potom tretirali štakore nekoliko minuta infracrvenim svjetlom, slojevi su se zagrijali, pomiješali i rastopili te su životinje opet mogle imati potomstvo.

Znanstvenici su ohrabreni prvim pokusima, no daljnja su istraživanja potrebna i kako bi se provjerila zdravstvena sigurnost korištenih materijala.

Linker
19. travanj 2024 13:36