Istraživanje je pokazalo da su promjene u stanicama iste vrste raka kod većine pacijenata identične.
 Foto: iStock
Veliki korak

Znanstvenici pronašli rješenje za ciljano cjepivo protiv raka

Dva glavna problema još nisu riješena: stanice raka se mijenjaju i imunosni sustav ne može ih prepoznati te upravo zbog toga stanice raka mogu nesmetano rasti.

Stanice raka su vrlo aktivne i tijelo se samo ne može boriti s njima. Imunitet osoba oboljelih od karcinoma je oslabljen, a sada su znanstvenici otkrili kako da terapijom za jačanje imuniteta zaustave bujanje stanica raka. Samo pojedine stanice našeg imunusnog sustava prepoznaju stanice raka u tijelu, stoga bi za svakog pacijenta trebalo biti razvijeno individualno cjepivo.

Znanstvenici su u posljednjih nekoliko godina napravili velike korake u pronalaženju spasa za mnoge pacijente oboljele od raka. No, dva glavna problema još nisu riješena: stanice raka se mijenjaju i imunosni sustav ne može ih prepoznati te upravo zbog toga stanice raka mogu nesmetano rasti.

Traže Ahilovu petu

U Centru za istraživanje raka u Velikoj Britaniji (Cancer Research UK) otkrili su pristup kojim će se svakom karcinomu pronaći njegova Ahilova peta. Rezultati istraživanja potvrdili su sljedeće: promjene u stanicama iste vrste raka kod većine pacijenata su identične. Voditelj istraživanja Sergio Quezada uspoređuju stanice karcinoma sa stablima.

Tumor je poput korijena, a mutacije rastu s granama pa ako smanjujemo grane, možemo doći do rješenja. Dakle smanjujući mutacije omogućujemo da se pronađe lijek protiv karcinoma. Znanstvenici predlažu da se u budućnosti u laboratoriju razviju imunosne stanice koje će moći uništiti stanice raka, a te bi se stanice ubrizgavale kod terapijskog liječenja pacijenata. To bi bila individualna terapija i za svakog pacijenta trebala bi se razviti njegova imunološka kopija stanica u laboratoriju. Stručnjaci se nadaju da je ovo nova nada za spas mnogih života.

Linker
25. travanj 2024 22:47