Depresivni ljudi često ne pokazuju emocije, a u nekim slučajevima pokazuju ih previše. Nagli su, razdražljivi i eksplozivni.
 Getty Images
Depresija

Znakovi upozorenja - i govor tijela može otkriti jednu od najčešćih psihičkih bolesti današnjice

Ničim izazvana tuga traje i traje, prati čovjeka danima i ne prestaje. To su sve, a ima ih i mnogo više, simptomi depresije.

Kada se netko duže vrijeme osjeća neraspoloženo i nezadovoljno, ima prazninu u sebi, a osjećaj beznađa i tuge ga toliko prožima da ga ograničava u obavljanju posla i uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, vjerojatno se radi o depresivnom poremećaju. Sve navedeno unutarnji su simptomi depresije, no ona se može prepoznati i po govoru tijela.

Naš govor tijela se mijenja kada patimo od anksioznosti, depresije ili nekog drugog emocionalnog poremećaja. Ova promjena odvija se nesvjesno i kao poziv u pomoć.

Kada se naš unutrašnji svijet urušava, normalno da se tragovi toga probijaju i do površine. Obratite pažnju na to kako tijelo upozorava da osoba pati od depresije.


Usporenost i gestikulacija

Depresija je kao bujica koja obuzima i paralizira. Ovo se također odražava i na brzinu prilikom govora, hodanja, jela... Govor je također usporen i zbog gubitka intonacije djeluje monotono, a rečenice kratke i oskudne.

Generalno, kada osoba pati od depresije, gestikulacija je znatno smanjena. To ne mora biti samo posljedica antidepresiva (ako se uzimaju), već sama depresija smanjuje gestikulaciju i ekspresiju na minimum.


Pogled

Pogled otkriva toliko toga o nama. Prazan pogled, pogled u stranu i prema dolje je nerijetko pogled depresivnih ljudi. Kada se govori o samim očima, prilikom depresije nerijetko kapci padnu. Ne radi se o godinama, već o beznađu koje je karakteristično za bolest.


ČITAJTE I: Depresija je teška psihička bolest koju treba liječiti! Prepoznajte znakove upozorenja i pomozite bliskim osobama


Usta

Isto kao što pali kapci nagovještavaju depresivno stanje, tako je i s usnama, koje se povijaju na dolje. Teško je izmamiti osmijeh depresivnoj osobi i kako vrijeme prolazi, usne dobivaju određenu rigidnost, kao da se na njima ocrtava trajna tuga.


Glava i trup

Glava prilikom depresije također pada, a isto se događa i s ramenima. Kada čovjek kontinuirano i svakodnevno osjeća bol, to lako može uzrokovati loše raspoloženje i depresiju. Međutim, istraživanja su pokazala da depresivne osobe imaju čak četiri puta veću šansu da će osjećati intenzivnu bol u vratu ili leđima koja ih onemogućava u svakodnevnim aktivnostima


Ruke

Kada želimo utjehu, tražimo zagrljaj. Jeste li primijetili da osoba koja pati od depresije instinktivno jednom rukom grli samu sebe i to najčešće rukom koja je dominantna? Ovo je zaštitni instinkt ili potreba da se osjeti veća sigurnost.


Ago primijetite drastičnu promjenu u nečijem ponašanju, nemojte šutjeti, već otvoreno razgovarajte s tom osobom. Recite joj da ste primijetili da se ne ponaša uobičajeno i navedite konkretne primjere. Pitajte tu osobu što se događa, a zatim budite spremni slušati. Ako se nakon razgovora još više zabrinete, ohrabrite ju da potraži stručnu pomoć.


ČITAJTE I:

Linker
16. travanj 2024 17:56