Pravodobna dijagnostika i liječenje spašavaju život
 Getty Images
PREGLEDAVATE LI DOJKE?

Zlatni standard u otkrivanju raka dojke - sve što trebate znati o mamografiji

Rak dojke je u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena. Procjenjuje se da će svaka deseta žena oboljeti od raka dojke, a ako se otkrije u ranom stadiju, kada je tumor još malen, mogućnost izlječenja je gotovo stopostotna. Zato je iznimno važno redovito pregledavati grudi, a ženama poslije 40. godine savjetuje se redovito raditi i mamografiju


Mamografija je rendgenska metoda pregleda grudi na posebnom uređaju - mamografu. Danas je zlatni standard u otkrivanju raka dojke te ga može otkriti i dvije godine prije pojave kvržice. Radi se u prvih deset dana menstrualnog ciklusa, a trebaju je raditi i žene s implantatima. Više je vrsta mamografija, a važno je odlučiti se za neki od redovitih pregleda dojki jer pravodobna dijagnostika i liječenje spašavaju život.


Obična mamografija

Pri snimanju standardnim mamografom važno je dobro namjestiti dojke. Dva su obavezna položaja u kojima se snimaju - kraniokaudalni i profilni.

Galaktografija

Mamografsko snimanje dojki pri kojemu se u mliječne kanaliće, odnosno u bradavicu, ubrizga kontrastno sredstvo. Najčešće se savjetuje ženama koje imaju iscjedak iz dojke jer slika daje detaljniji prikaz kanalića.

Tomosinteza

Nazvana još i 3D mamografija, omogućava slojevito snimanje dojke i kompjutorsku 3D rekonstrukciju pomoću koje se mogu jasnije vidjeti tumorske lezije. Posebno je namijenjena ženama s gustim tkivom dojke.

MR-mamografija (MRM)

Koristi tehniku magnetne rezonancije. Najčešće se preporučuje ženama s pozitivnom obiteljskom anamnezom, gušćim žljezdanim tkivom dojki te kod svih promjena tkiva dojki ako druga snimanja ne mogu dati zadovoljavajući odgovor.

Scinti-mamografija

Nuklearno-medicinska pretraga, što znači da se radioaktivna testsupstanca (metoksi-izobutil-izonitril MIBI vezan na tehnecij-99m) daje intravenski te se potom prati njeno nakupljanje u dojkama


Termografija - još jedna metoda u probiru raka dojke

Iako su pri mamografiji žene izložene malim dozama zračenja, koristi se u ranom probiru na rak dojke uz objašnjenje da je rizik znatno manji od koristi koju mamografija može pružiti. Tako se mamografija savjetuje svim ženama sa 40 i više godina, a mlađima ultrazvučni pregled. No, nije zanemariva ni termografija, koja radi na principu promjene topline i ukazuje na upalu ili nešto što se u dojci događa na staničnoj razini. Nerijetko previsoka temperatura može značiti i karcinom, ali većinom termografija služi za to da nam ukaže na neki problem u tijelu.

Linker
21. travanj 2024 06:28