Ponekad provodimo previše vremena razmišljajući o prošlosti ili što smo mogli učiniti drugačije, da u svom tom kaosu znamo zaboraviti uživati u čistoj radosti sadašnjeg trenutka.
 Getty Images/iStockphoto
put ka sreći i zadovoljstvu

Životne promjene uz koje ćemo imati više vremena za stvari koje doista volimo i trebamo

Važno je zapamtiti da nikad nije kasno i da već danas možemo napraviti nekoliko malih koraka zbog kojih ćemo biti ne samo sretniji i zadovoljniji već i zdraviji.

Promjene nam omogućavaju napredak, a isto tako nam donose neka nova uzbuđenja. Pa čak su i maleni koraci dovoljni da postanemo sretniji i zadovoljni te da stvorimo više vremena za stvari u kojima doista uživamo, A ipak, svi se toliko često držimo za staro, zar ne?

Koliko puta ste se uhvatili da kažete: 'Joj, da sam barem ovo znao/la prije 10 godina'? Jer, nerijetko dođu trenuci kad pomislimo da ako smo znali neke stvari ranije da bi nam one mnogo pomogle u mlađoj dobi. No, možda smo do tih zaključaka samo došli putem osobnog rasta i iskustva. Teško je to znati... Bilo kako bilo, važno je zapamtiti da nikad nije kasno i da već danas možemo učiniti brojne stvari za ljepše i bolje sutra.


Riješite se negativnih ljudi iz svog života

Nemojte gubiti svoje dragocjeno vrijeme družeći se s negativnim osobama. Osobe kod kojih je baš uvijek sve crno i uvijek pričaju samo o svojim problemima, bez želje da išta promjene, jednostavno ignorirajte. Također, nemojte se trošiti po stoti put objašnjavajući svoje stavove nekome tko je već nekoliko puta pokazao da nema razumijevanja za vas. A koliko ste se puta već uvjerili da je bolje biti sam nego okružen krivim ljudima koji vam samo crpe energiju?!


Vratite se omiljenim hobijima

Da imam više vremena bavio/la bih se... Koga lažemo? Sebe! Jer malo vremena za sebe i ono što nas čini sretnima bismo uvijek trebali imati. Ako se, pak, izgovarate na prenatrpan raspored, popišite si aktivnosti koje radite kroz dan. Kad ih sve stavite na papir, sigurno ćete pronaći rupicu koju biste mogli popuniti sadržajem koji će vas više veseliti od onoga što trenutno činite u to vrijeme.

Budite kreativni. Provedite vrijeme u kvalitetnoj aktivnosti i pronađite umjetnika u sebi. Takve aktivnosti dokazano poboljšavaju koncentraciju. Osim toga, kreativni hobiji sprečavaju demenciju, kaže studija objavljena u časopisu Neurology.


Uživajte u sadašnjem trenutku i prakticirajte mindfulness

Ponekad provodimo previše vremena razmišljajući o prošlosti ili što smo mogli učiniti drugačije, da u svom tom kaosu znamo zaboraviti uživati u čistoj radosti sadašnjeg trenutka. I u onome što nam se događa upravo sada. Sreća jedino može postojati u sadašnjosti...

Naš um ima naviku trčati stotinu kilometara na sat, a to znači da smo rijetko prisutni sada, ovdje. Probajte to zaustaviti i pogledajte malo oko sebe, sagledajte svoj život danas, polako dišite. Kad misli prestanu divljati, počet ćete cijeniti sadašnji trenutak i nećete imati onaj osjećaj kao da vrijeme samo izmiče.

Mindfulness je prirodna sposobnost svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način.


Riješite se loših navika

Sjedenje po cijele dane, gazirana pića, pušenje, brza hrana... Možemo nabrajati do prekosutra. Krajnje je vrijeme da loše navike ostavite iza sebe. Postoje i aplikacije koje bi vam mogle pomoći da stvorite neku novu naviku ili se odviknete od loše, a mnoge se temelje na pretpostavci da će vam za to biti potreban 21 dan.

Čini se da su stvaranje nove navike i odvikavanje od stare vrlo usko povezane i da se radi o dvjema stranama iste kovanice.

- Puno je lakše započeti raditi nešto novo nego prestati raditi nešto na što smo navikli bez zamjenske aktivnosti. To je jedan od razloga zbog kojega su sredstva za pomoć pri odvikavanju od pušenja poput nikotinske gume ili inhalatora obično učinkovitija od nikotinskih flastera - kaže neuroznanstvenica Elliot Berkman.

Kada govorimo o dugoročnoj promjeni loših navika, budite ustrajni. Navike nisu nastale preko noći pa je potrebno vrijeme za njihovu promjenu. Za složene navike nekada to znači 21 dan, a nekada i tri, šest mjeseci, pa čak i godinu dana.

Portrait of pretty young woman on a date. Holding hands with her boyfriend. Autumn at public park.
Getty Images/iStockphoto
Što smo stariji to više cijenimo stvari u našim životima, uključujući ljude, iskustvo, lekcije koje smo naučili, materijalne stvari…

Smijte se više

Znanost nije nedvojbeno dokazala je li smijeh doista ljekovit, ali svatko od nas zna da sigurno nije štetan. I da očigledno popravlja raspoloženje, a time i kvalitetu života. Smijeh umanjuje stres, dobar je za žile i srce, ispunjava nas energijom, kad smo dobro raspoloženi, i fizički se osjećamo bolje.

Najvažnije je to da nam smijeh i uživanje u humoru daju drukčiju perspektivu promatranja problema koji nas muče. Kaže se "ako se problemu možete nasmijati, onda ćete ga preživjeti i riješiti".

Pogled na naoko beznadnu situaciju s vedre strane može učiniti da nam ta situacija više ne izgleda toliko strašna, a njeno rješavanje postaje izazov.


Počnite vježbati

Razna znanstvena istraživanja potvrđuju da je potrebno barem pola sata da bi vježbanje izazvalo pozitivne transformacijske efekte. Odvojite za tjelovježbu najmanje tri puta tjedno po sat vremena, a u ostalo vrijeme budite aktivni na bilo koji drugi način: hodajte na posao, idite stubama umjesto dizalom, odite u šetnju sa psom. Postići dobru formu je teško, održavati postignuto stanje nešto lakše, a izgubiti postignuto je najlakše. Opadanje forme počinje već nakon dva tjedna neaktivnosti.


Pazite na prehranu...

Brza hrana, previše slatkog, prerađevine, hrana bogata masnim kiselinama utječu na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti. Sve ovo može dovesti do pretilosti, a stručnjaci ne prestaju naglašavati rizike koje debljina sa sobom povlači - od dijabetesa do bolesti srca. Britanski Cancer Research UK tvrdi kako bi debljina uskoro mogla postati najčešći uzrok raka kod žena koji se može spriječiti.

Složeni ugljikohidrati s više vlakana i hranjivih sastojaka kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće, dobre masnoće iz orašastih plodova i sjemenki trebali bi biti dio vaše prehrane.


... i na san

Sigurno znate da ćete zbog nedovoljne količine kvalitetnog sna biti umorni i nezadovoljni i imat ćete osjećaj da proživljavate dan kao da ste u magli, a nedovoljan broj sati sna ima mnogo negativnih učinaka i na zdravlje: povećava rizik za razvoj dijabetesa, depresije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i za debljanje. I sami znate koliko vam je teško funkcionirati kad nekoliko dana za redom spavate manje od 7, 8 sati. Probajte se držati dosljednog rasporeda spavanja.


Mislite na budućnost

Čini nam se kao da je prevencija postala floskula - svi se za nju zalažemo, a tek rijetki doista odvoje vrijeme kako bi jednom godišnje napravili sistematski pregled.

Osim toga, ono što možete učiniti za svoje zdravlje već danas, jest ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje. Mnogi će sada reći 'pa što će mi dopunsko, kad sam zdrav'!? Nažalost, i male i velike nezgode mogu dovesti do velikog troška. U slučaju da uganete gležanj, a nemate ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, dio troškova pregleda, rendgena i lijekova morat ćete platiti sami. I zato vam ovo osiguranje može pružiti sigurnost i financijsku zaštitu u slučaju bolesti ili nesretnog slučaja.


Nemojte stalno 'visiti' na društvenim mrežama

Svaki slobodan trenutak koristite kako biste provjerili što ima na Instagramu, Twitteru, Facebooku... i možda toga niste ni svjesni, ali to, kažu stručnjaci, povećava anksioznost. Iskoristite svoj pametni telefon i pogledajte u postavkama koliko vam to dnevno vremena "krade". Bilo bi bolje da to vrijeme iskoristite za pravo druženje s obitelji i prijateljima, umjesto što razmišljate o tome gdje su i što rade.


Počnite cijeniti ono što imate

Jedna od važnijih životnih lekcija je zasigurno zahvalnost. Što smo stariji to više cijenimo stvari u našim životima, uključujući ljude, iskustvo, lekcije koje smo naučili, materijalne stvari… Ovog bismo trebali što postati svjesni što prije, jer ćemo tako više moći uživati u sadašnjem trenutku, te biti zahvalni na tome što nas život čini dobrim, bez obzira na to koliko se te stvari koje cijenimo možda čine malenima.

Bila to priroda koja vas okružuje, kućni ljubimac, osoba s kojom možete razgovarati o bilo čemu… Ovakvo razmišljanje vodi sretnijem, zdravijem i mirnijem životu, a i stariji 'vi' će vam na tome biti zahvalan.


Naučite reducirati stres

Stres ne možemo izbjeći, on je dio života. Ali ono što je bitno je kako na njega reagiramo. I to može napraviti veliku razliku.

Posljednjih godina meditacija je postala prihvaćena kao dodatni tretman uz konvencionalnu medicinu. Istraživanja nastavljaju potvrđivati njene pozitivne psihološke i fizičke učinke na tijelo. Meditacija naime pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, ona snižava krvni tlak, otpušta osjećaj napetosti, pomaže kod nesanice, potiče imunološki sustav, smanjuje upale…


Powered by Croatia osiguranje

Linker
19. travanj 2024 12:13