Vau-Vau ordinacija

Životinjska posla: zimska borba s krpeljima nikad nije bila napetija

Uz pomoć veterinarke Silvije Rakočević analizirali smo sve dostupne načine zaštite, prevencije, ali i sanacije uboda krpelja.

Piše: Zrinka Korljan


 

Premda inače zima vlasnicima pasa na kontinentu znači odmor od krpelja, jer oni na niskim temperaturama nisu aktivni, jasno je da ova zima nije takva. Par hladnih dana nije dovoljno da ih ošamuti pa treba biti jako oprezan. Ti arahnidi nisu problem sam po sebi, no nametnik koji prenose uzrokuje opasne i potencijalno pogubne bolesti.

Najkritičnije je u Zagrebu i okolici (Medvednica ih je puna), ima ih i u Međimurju, Koprivničko-križevačkoj županiji, a neka pripaze i Dalmatinci, jer su zaražene neke šume otoka Korčule. Krpelji su naročito živahni i jako gladni ovih dana, tako da su čak i najvatreniji ljubitelji odbacivanja pseće zaštite kapitulirali.

 

Ne treba, već MORA

Pas mora imati zaštitu, složni su veterinari, i to tijekom cijele godine. Premda mnogi od nas nerado psima daju tablete, na njih kapaju tekućinu iz ampula ili im stavljaju ogrlice, veterinarka Silva Rakočević, s kojom smo razgovarali o prednostima i manama zaštite, kaže kako je sva potencijalna šteta od kemikalija puno manja od opasnosti koje za pseći organizam nosi najviše piroplazmoza, a potom i lajmska borelioza, koju prenose krpelji.

 

Koji odabrati?

Na tržištu se nudi niz proizvoda, a svaki se proizvođač kune da je njegov proizvod najbolji.

Napravili smo pregled različitih vrsta zaštitnih proizvoda i naveli prednosti i nedostatke svakog od njih.

Foto: iStock

 

OGRLICE

Cijene se kreću od 20 do 300 kuna, ovisno o proizvođaču i veličini psa. One najskuplje nisu nužno i najbolje jer se krpelji vole zavući točno ispod ogrlice, pa imajte na umu da ih dobro stavite psu oko vrata - između ogrlice i tijela trebate moći zavući dva prsa. Funkcija je repelentna: krpelja se odbija mirisom, pa će on, i ako se zakači na psa, brzo pobjeći jer mu smrdi.

  • ZA: stavi se jednom u šest mjeseci
  • PROTIV: mnogi psi pate od alergija na ogrlicu

RIJEČ VETERINARA: uzaludno trošenje novca jer krpeljima miris ne smeta kad su jako gladni.

 

TABLETE

Psu se daju jednom mjesečno, ali neki vlasnici kažu da ih daju jednom u dva mjeseca. One u sebi imaju insekticid, koji se proširi po cijelom tijelu, pa ubije krpelja. To znači da se to odvratno stvorenje može zakačiti na vašeg psa i krenuti s besplatnim pićem, no tableta jamči da će mu to piće kratko trajati. Cijena mu je od 100 do 200 kuna po tableti, ovisi o težini psa.

  • ZA: krpeljoubojica prve klase, a dobar je i kao buhoubojica
  • PROTIV: mnogi vlasnici kažu kako je loš za jetru

RIJEČ VETERINARA: nije loš za jetru i dobra je zaštita.

 

AMPULA

Cijena je prihvatljiva, od 50 do 100 kuna, ovisno o proizvođaču i veličini psa. Ne kupujte najskuplju, nego proučite sastav. Najbolje je staviti je na stražnju stranu vrata, gdje pas ne može polizati tekućinu, samo ga ne mazite barem 24 sata po tom mjestu. Ako psa smoči kiša nije drama, no ne bi trebao plivati niti je kupanje u šamponu dobro.

  • ZA: zaštita drži mjesec do mjesec i pol
  • PROTIV: pas se ne smije kupati dva dana prije i dva dana poslije stavljanja ampule

RIJEČ VETERINARA: dobra jer je insekticid, iako nije najbolja za buhe.

 

PINCETA

Besplatno je, ali rizično. Krpelja se može detektirati tek kada se primi za vašeg psa, a neki psi imaju jako gusto krzno. Ako se odlučite na pincetu, imajte na umu da krpelja treba ukloniti tako da ga se ulovi pincetom za vrh tijela, što bliže koži, i onda okreće u smjeru kazaljke na satu. Kad ga izvučete, treba dobro provjeriti jeste li izvukli sve noge, ruke i glavu. Nakon izvlačenja promatrajte psa, možda je ipak dobio neku bolest.

  • ZA: psa se ne truje kemikalijama, jeftino je
  • PROTIV: rizično je

RIJEČ VETERINARA: ni slučajno.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo