Kao da osamostaljenje želim samo ja...
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Živimo po diktatu njegovih roditelja. Ne mogu više, kako da to riješim?

Miješaju se u naše planiranje i život. Ali, imam osjećaj da samo ja stvarno želim nešto poduzeti. Sve što želi i govori moj partner ostaje samo na riječima

Imam 26 godina, u vezi sam pet godina. Živimo odvojeno, svatko kod svojih roditelja. U planu su brak i obitelj, no partner i ja imamo problema s njegovim roditeljima. Miješaju se u naše zajedničko planiranje budućnosti i financijski iskorištavaju partnera, što mi užasno smeta. Sve što smo htjeli napraviti kako bismo ostali živjeti u kući njegovih roditelja (poseban dio kuće), nisu dopustili, a on se ne želi odvojiti od njih bojeći se da će mu to zamjeriti za čitav život. Situacija je takva da oni žele da budemo s njima i financijski im pomažemo, što ne dolazi u obzir jer su dovoljno imućni. Smeta mi što se partner žali na njih, no s druge stvari smatram da je i sam kriv što im se ne odupire i boji se odvojiti od njih. Oboje imamo stalni posao i priliku za osamostaljenje, no imam osjećaj da to želim samo ja, jer sve što on želi ostane samo na riječima. Molim vas savjet.

Nada E., Split

Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

Zagreb, 231107



Doktorica specijalist psihijatar Dr.med. Sanja Boban



Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

"Mislim da vaš partner ima teškoće odvajanja. Znamo da mladi imaju pravo odvojiti se i samostalno planirati život kada postanu materijalno samostalni i psihički zreli za to. Možda da razmislite o preseljenju u neko drugo mjesto gdje biste mogli živjeti samostalno. Proces u kojem ćete svom partneru na lijep način pokušati ukazati da su njegove brige nepotrebne i dati mu hrabrosti da postane i emotivno neovisan može potrajati. Budite strpljivi i očekujte da on uvaži i vaše potrebe i vaše vizije budućeg zajedništva."

Linker
14. travanj 2024 23:32