Čudni zdravstveni simptomi

Zijevate prečesto? Možda nije samo zbog umora

Obično kad zijevamo pomislimo kako smo umorni, no razloga za tako nešto ima još i uopće nemaju veze s umorom.

Dan je bio dug i težak. Prvo vas je dijete izmučilo spremajući se za vrtić, onda vas je šef izmaltretirao dopunom izvještaja koji mu je na stolu stajao cijelu vječnost, zatim ste uletili u gužvu na povratku s posla, a na kućnom pragu dočekao vas je kućni ljubimac koji jedva čeka da ga izvedete. Presvukli ste se, stavili kuhati večeru, uzimate uzicu i izvodite psa, partner se vraća kući nekako u isto vrijeme dovodeći sa sobom i dijete iz vrtića, a onda se još svekar i svekrva najavljuju da će doći uspavati unuka i popiti čaj... Težak dan, nema što. I potpuno je normalno da već zijevate. No, je li to uistinu od umora ili se iza te fizičke reakcije koju najčešće povezujem s umorom, krije ipak nešto drugo.

Znanstvenici kažu kako postoje još neki razlozi kada tijelo reagira tako da zijevamo. Evo koji su to:

 

1. Jako vam se sviđa ta osoba

Svi znamo koliko je zijevanje zarazno. Sjetite se samo koliko ste puta zijevnuli kada je to učinio netko pored vas. Znanstvenici smatraju da to ima veze s našom empatijom, odnosno suosjećanjem za druge ljude i produbljivanje društvenih veza. Istraživanja su pokazala da je zijevanje za nas zaraznije što smo bliskiji s osobom koja pored nas zijeva. Studija iz 2011. godine kaže kako ćemo najčešće zijevnuti ako je to učinio blizak član obitelji, zatim prijatelji, a na zadnjem mjestu su potpuni stranci. Ako se i dogodi da zijevnete zato što je to učinio neki vama nepoznati čovjek, bit će to s odgođenom reakcijom od nekoliko sekundi.

 

2. Vašem mozgu treba hlađenje

U potrazi za znanstvenim objašnjenjem zašto dolazi do zijevanja kada nismo umorni, znanstvenici su došli do zaključka kako na taj način tijelo lakše dolazi do svježeg zraka koji nam je potreban kako bismo ohladili mozak.

Ovu teoriju potkrepljuje i istraživanje iz 2011. koje je pokazalo kako smo skloniji više zijevati u zimskim mjesecima kada je zrak hladniji, nego u toplim mjesecima.

Hlađenje mozga dovodi do dodatne energije koja nam je potrebna nakon sna s obzirom na to da se u snu povećava moždana temperatura.

 

3. Imate veliki mozak

Navodno, što duže zijevate, to imate veći mozak, navodi se u najnovijem izvješću koje je objavljeno u časopisu Biology Letters. Istraživači su otkrili kako su sisavci koji su duže zijevali imali veće mozgove, s većim brojem moždanih stanica, od onih koji zijevaju kraće. Pod pretpostavkom da zijevanje doista hladi mozak kako bi mu priskrbilo dodatnu energiju, veći mozak s više neurona zahtjeva i više kisika što doista može sugerirati da osobe koje zijevaju dulje imaju veći mozak.

 

4. Mogli biste doživjeti srčani ili moždani udar

E ovo baš i nije dobra informacija. No, ne morate odmah paničariti. Odnosi se samo na one ljude koji pate od kroničnog zijevanja. Te osobe lako bi mogle doživjeti srčani ili moždani udar, a možda imaju i tumor. Magnetna rezonancija pretraga je koju su koristili istraživači ne bi li dokazali ovu teoriju. Provjeravali su točne lokacije tumora i blokada u mozgu želeći utvrditi što ljude koji pate od kroničnog zijevanja potiče na tu reakciju. Do relevantnih zaključaka nisu došli, ali se ispostavilo kako prečesto zijevaju i osobe koje boluju od epilepsije i multiple skleroze.

Ova stanja, kao i migrenske glavobolje, pa čak i anksioznost, utvrdili su, povezani su s problemima koji reguliraju moždanu temperaturu, stoga prekomjerno zijevanje može biti pokušaj našeg tijela da si/nam pomogne.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo