Ne propustite novi broj specijalnog izdanja najčitanijeg magazina za zdravlje posvećen zdravlju srca i krvnih žila.
 Foto: iStock
Trebaju isti njegu, no...

Žensko i muško srce nije jednako, ovo su najvažnije razlike koje trebate znati

Simptomi koronarne bolesti kakvi se najčešće opisuju - jaka bol u prsima koja se širi u vrat, ruku ili rame - češći su kod muškaraca. Simptomi kod žena često su suptilniji - umor, zaduha, kratak dah, bolovi u trbuhu.

Žensko i muško srce ipak nije jednako. Istina je da muškarci obolijevaju ranije, ali od kardiovaskularnih bolesti općenito ipak češće umiru žene nego muškarci. Dakle, žene od srca obolijevaju kasnije, ali više od njega umiru. Srčane su bolesti glavni ubojica i žena i muškaraca, no više žena umire od srčanih bolesti nego od svih oblika raka, kroničnih bolesti donjeg respiratornog sustava, Alzheimera i nesreća zajedno.

Činjenice i statistički podaci govore nam da se koronarna bolest u pravilu kod žena javlja deset godina kasnije nego kod muškaraca, kod muškaraca nakon 45., a kod žena nakon 55. godine. No u novije vrijeme stopa obolijevanja od srčanih bolesti kod žena znatno raste u dobnoj skupini od 35 do 54 godine, odnosno u dobi kada većina žena i ne pomišlja na srčane bolesti.

Svoje srce uzimamo zdravo za gotovo u tolikoj mjeri da većina žena ne shvaća da su izložene riziku za razvoj srčanih bolesti.

Još nije prekasno

Američka kardiologinja dr. Suzanne Steinbaum iz bolnice Lenox Hill u New Yorku upozorava da se srčana bolest razvija desetljećima prije nego što se jave simptomi te da se one mogu spriječiti ako pazimo svoje srce. Čak i ako ste prošli menopauzu i ako ste izloženi većem riziku, nije prekasno spriječiti neželjen ishod. O stanju u kojem se nalazi naše tijelo znamo više nego što mislimo. Znate kada se ne osjećate dobro, kada se ne brinete o sebi, kada niste u ravnoteži, kad idete pogrešnim smjerom, kad ste tjelesno i emocionalno povrijeđeni, kad ste izloženi prevelikom stresu i niste u stanju razmišljati te ne možete spavati - piše dr. Steinbaum u knjizi "Žensko srce".

Poslije menopauze zbog nedostatka estrogena obično dolazi do povišenih vrijednosti kolesterola, mikrooštećenja endotela krvnih žila (sloj stanica koji ih oblaže iznutra), poremećaja krvnog tlaka. Treba naglasiti da nadomjesna hormonska terapija kod žena nakon menopauze, iako ima puno dobrih učinaka, ne sprečava koronarnu bolest.

Premda su, dakle, srčane tegobe kod oba spola podjednako česte, kod žena se u velikom broju slučajeva dijagnosticiraju kasnije, odnosno tegobe ostaju neprepoznate puno dulje nego kod muškaraca. Kardiologinja prim. mr. sc. Mirjana Jembrek Gostović to objašnjava različitom simptomima.

Simptomi koronarne bolesti kakvi se najčešće opisuju - jaka bol u prsima koja se širi u vrat, ruku ili rame - češći su kod muškaraca. Simptomi kod žena često su suptilniji - umor, zaduha, kratak dah, bolovi u trbuhu - i nerijetko se odmah ne povezuju s koronarnom bolesti. Naravno, žena može imati i tipične simptome.

Je li anatomija razlog?

Razlike u manifestaciji bolesti ovise i o anatomskim razlikama između muškaraca i žena. Srce je kod žena manje, koronarne arterije imaju manji lumen, nježnije su. Time se mogu objasniti i različiti simptomi - ako dođe do oštećenja tanke žilice, reakcija neće biti jednaka kao kad se začepi široka žila. I aterosklerotski plak često je drugačiji ovisno o spolu. Kod žena je plak manje nekrotičnog nukleusa s manje kalcija, ima češću endotelnu disfunkciju, što znači da se raspoređuje duž unutrašnjosti žile, a ne nagomilava se na jednom mjestu, češće su erozije i spontane koronarne disekcije (pucanja), kaže prim. Jembrek Gostović.

To znači da će kod žena prije doći do uzdužnog pucanja krvne žile nego do njenog začepljenja, što je uobičajenije kod muškaraca.

Specifičnosti

Dr. Steinbaum navodi nekoliko važnih faktora koje morate provjeravati. Kod žena postoje specifičnosti o kojima valja voditi računa. Prvo se zapitajte u kakvoj ste kondiciji. Naime, ako niste u stanju propješačiti dva bloka zgrada ili ako se ne možete uspeti stubama, onda ste izloženi velikom riziku za razvoj srčanih bolesti.

Nemojte propustiti: od srijede je na kioscima Doktor plus - srce, na čak sto stranica!

Linker
18. travanj 2024 19:22