Pokazale su studije

Žene koje kasnije ulaze u menopauzu bolje pamte u starosti

Istraživanje je obuhvatilo 1315 žena iz Nacionalnog istraživanja zdravstva i razvoja u Velikoj Britaniji koje su znanstvenici pratili od njihova rođenja u ožujku 1946. godine.

 

Žene koje u kasnijim godinama uđu u menopauzu mogle bi u starosti imati bolje pamćenje, zaključak je to studije nedavno objavljene u online izdanju medicinskog časopisa Američke neurološke akademije Neurology.

 

Praćene od rođenja

Istraživanje je obuhvatilo 1315 žena iz Nacionalnog istraživanja zdravstva i razvoja u Velikoj Britaniji koje su znanstvenici pratili od njihova rođenja u ožujku 1946. godine. Svima su testirali sposobnosti pamćenja i kognitivnu brzinu obrade u dobi od 43, 53, između 60. i 64. godine te u 69. godini.

Istraživači su prikupili podatke o dobi ulaska u menopauzu, bilo prirodnim procesom, zbog uklanjanja jajnika, bilo da su uzimale hormonsku nadomjesnu terapiju.

 

Moć hormona

Klimakterij, koji je definiran kao dob s posljednjim menstrualnim ciklusom, započinje u dobi od 51,5 godina. Istraživanje je pokazalo da je 846 žena koje su u klimakterij ušle kasnije imalo nešto bolje rezultate pamćenja te su pamtile dodatnih 0,17 riječi više godišnje.

Nakon što su istraživači prilagodili druge čimbenike koji bi mogli utjecati na pamćenje, razlika je bila 0,09 dodatnih riječi godišnje. Doduše, ta razlika je vrlo mala i znanstvenici kažu da su potrebna dodatna istraživanja, ali ova studija diskretno ukazuje na to da cjeloživotni hormonski procesi, a ne samo kratkoročne promjene tijekom menopauze, mogu biti povezani s pamćenjem.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo