Nije tako teško kako se čini

Želite li sačuvati zdravo srce? Prije 40-e prestanite raditi ovih 6 grešaka

Odbacivanje loših navika može vam se itekako isplatiti. Pa krenimo!

 

Većina ljudi projuri kroz prva četiri desetljeća života bez plaćanja značajne zdravstvene kazne za svoje poroke - pretpostavljajući da su ti poroci skromni i da su vam geni dobri.

Ali nakon što pređete 40-u to loše ponašanje vas nerijetko može sustići, osobito kada je riječ o kardiovaskularnom zdravlju.

Čak i ako ste već u vašim četrdesetima, 50-ima, ili 60-tim godinama, odbacivanje loših navika može vam se itekako isplatiti.

 

1. Nakupljate kile

Jednom kada uđete u 40-e, riskirate postupno povećanje tjelesne težine - ona koja polako, ali sigurno širi vaš struk i povećava rizik od srčanih bolesti.

 

Vaš metabolizam se usporava, pa ako radite ono što ste oduvijek radili, možete početi dobivati na težini.

 

Kako biste ste izbjegli iznenađenja na vagi, redovito kontrolirajte težinu. Rezultati znanstvenih istraživanja govore da korištenje maslinovog ulja pozitivno utječe na smanjenje pretilosti te smanjuje nakupljanje masnog tkiva u području struka.

 

2. Uvijek se vraćate po još

Dokazi se nastavljaju gomilati u prilog mediteranskoj prehrani radi optimalnog zdravlja srca. Pazite na veličine porcija i izbjegavajte grickanje ispred televizora čak i ako se radi o zdravim grickalicama.

Ponovno, nakon 40 godina, vaš metabolizam počinje usporavati, tako da prejedanje može dovesti do postupnog, značajnog porasta tjelesne težine - onu koja ugrožava vaše srce. Također, gazirani sokovi, slatkiši i kolači imaju puno kalorija i nimalo nutritivno vrijednih sastojaka, a sav šećer vrlo brzo odlazi u krv.

Pretjerivanje s takvom hranom povezuje se s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

Foto: Istock

3. Odbijate druženja

Prijatelji su kritično važni za zdravlje srca, kažu stručnjaci. Socijalna izolacija, kako starimo, zaista pogađa srce. Jedna studija iz časopisa Heart, iz 2016., otkrila je da su samoća i socijalna izolacija jednako loši kao i pušenje.

U stvari, nedostatak društvenih odnosa povećava rizik od srčanih bolesti za 29 posto, navodi se u izvješću.

Društvene mreže i sve rjeđe druženje 'uživo' s prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije. Profesorica psihologije na Brigham Young Universityju Julianne Holt-Lunstad kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

Zato održavajte čvrste prijateljske veze jer one ne doprinose samo mentalnom, već i fizičkom zdravlju, naročito u starosti.

 

4. Previše se forsirate u teretani (ili uopće ne idete)

Neka istraživanja pokazuju da previše snažna vježba može oštetiti srce, osobito kasnije u životu. Teška vježba također može pogoršati temeljne probleme srca, kažu stručnjaci.

 

Službene američke preporuke liječnika kažu da se fizička aktivnost svodi na 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno ili 75 minuta pojačanog vježbanja.

 

Znanstvenici tvrde da svega 2000 koraka dnevno može pomoći ljudima da smanje rizik od moždanog i srčanog udara za osam posto, a to je otprilike 20 minuta treninga umjerenog intenziteta.

Zdravstvene prednosti rastu sa svakih dodatnih dvije tisuća koraka. Dodate li svojim svakodnevnim aktivnostima 4000 koraka dnevno, što je oko 40 minuta hodanja, rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti postaje manji za 16 do 20 posto.

 

5. Nemate vremena za opuštanje

Stres ne možemo izbjeći, on je dio života. Ali ono što je bitno je kako na njega reagiramo. I to može napraviti veliku razliku.

Posljednjih godina meditacija je postala prihvaćena kao dodatni tretman uz konvencionalnu medicinu. Istraživanja nastavljaju potvrđivati njene pozitivne psihološke i fizičke učinke na tijelo.

Meditacija naime pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, ona snižava krvni tlak, otpušta osjećaj napetosti, pomaže kod nesanice, potiče imunološki sustav, smanjuje upale…

 

6. Pušite

Pravilo prestanka pušenja je da morate pokušavati. Prosječna osoba koja je uspješno prestala pušiti, pokušavala se ostaviti cigareta 7 do 10 puta.

Pušenje je nesumnjivo jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za svoje srce.

Ali, što mlađi prestanete, to je bolja prognoza, kažu stručnjaci.

Tri načina prestanka:

1. ‘Na naglo’

  • Bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti.

2. Prvo ublažavanje duhanske/ nikotinske ovisnosti, zatim potpuni prestanak pušenja

  • Pušač prelazi na 'lakše' cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje.

3. Prvo ublažavanje navike, zatim odvikavanje od nikotina

  • Pušač prvo izbacuje naviku da pali cigaretu tako da ju zamijeni nikotinskim nadomjeskom: nikotinske žvake ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete, ukida se i nikotinski nadomjestak.

 

Ovdje riješite TESTOVE i doznajte kakvog je zdravlja vaše srce.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo