Zelena glina je svestrana - može se piti i koristiti u izradi kupki i maski.
 Foto: iStock
Baš je fora to blato!

Zelenom glinom očistila sam organizam, a od maski za lice koža je elastičnija

Kure čišćenja zelenom glinom radim barem dva puta godišnje, uglavnom u proljeće i jesen, a upravo sam počela proljetno čišćenje.

Sa zelenom glinom prvi sam se put susrela prije pet godina kada mi je kolegica iz redakcije ispričala kako je napravila trotjednu kuru čišćenja glinom te je uočila nevjerojatne učinke - ten joj se popravio, a nestao je i celulit. Kako sam dotad već isprobala svakakve savjete, odlučila sam isprobati i glinu.

Zelenu ventiliranu glinu kupila sam u biljnoj ljekarni. Kako su me uputili, za oralnu upotrebu važno je odabrati zelenu glinu, jer ima mnogo vrsta gline, a ona ventilirana ne sadrži pijesak. Uz savjete koje mi je dala kolegica, na internetu sam potražila detaljnije upute za uporabu.

Kura čišćenja

Postupak čišćenja zelenom glinom vrlo je jednostavan. Glina se pije tri tjedna. Priprema se navečer kako bi odstajala preko noći. U staklenu čašu treba staviti čajnu žličicu gline, ali žličica bi trebala biti drvena jer glina u dodiru s metalom mijenja svoja svojstva. Glina se potom prelije decilitrom vode, po mogućnosti negaziranom mineralnom, i tako svaku večer. Iako se glina može piti ujutro ili navečer, odlučila sam to činiti ujutro. Prvi tjedan pije se samo voda, dok se glineni talog ostavi na dnu čaše. Taj talog stavljala bih u posebnu staklenku i iskoristila ga za maske za lice i tijelo. Drugi tjedan glina u čaši se promiješa, ostavi pet minuta i zatim popije, dok se treći tjedan glina pije odmah nakon miješanja.

Okus gline nije mi smetao, no čula sam kako su se neki žalili da im nije odgovarao okus "blatnjave" vode. Svaki dan sam pila glinu kako je i navedeno. Nakon nekoliko dana primijetila sam da više nemam nadutosti u trbuhu, a i celulit se svakim danom sve manje vidio. Na tenu nisam primijetila neke pomake jer nikada s njim nisam ni imala problema, no od maski za lice koža mi je ipak bila mnogo mekša i nisam morala stavljati kreme za lice jer je bila hidratizirana.

Foto: iStock
Prilikom pripreme zelene gline nemojte koristiti metalne posude ili žlice.

Prvo pitanje koje su mi prijatelji postavljali bilo je moram li često na toalet. Kako sam uz glinu pila i više vode nego inače, odgovor je bio potvrdan. Na mene je glina djelovala kao diuretik, a probava je ostala nepromijenjena.

Dobrobiti gline

Kura čišćenja glinom može se provoditi najviše do četiri puta godišnje, a kao i sve kure čišćenja, najbolje ju je provoditi prilikom promjene godišnjeg doba. Mnogo sam čitala o glini svaki put kad sam je upotrebljavala i uglavnom svi koji su je probali hvale njezino djelovanje. Glina se za poboljšanje zdravlja koristi već stoljećima. Čisti tijelo tako što upija toksine i ostale štetne tvari iz organizma, krvi i limfe te ih veže na sebe. Sve što glina veže iz tijela izlazi kroz probavni trakt. Upravo zato što glina ima upijajuće svojstvo, nije ju dobro koristiti s lijekovima jer može smanjiti njihov učinak.

Glina sadrži više od 60 minerala, ponajviše silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Ovaj zeleni prah može se koristiti za oralnu i vanjsku upotrebu. Osim što pomaže očistiti organizam od nečistoća i toksina koje svakodnevno unosimo, glina pomaže i kod upalnih procesa, prijeloma, migrena, depresije, a koristi se i u službi ljepote te odlično djeluje na akne, masnu kožu, ekceme i ostale kožne bolesti.

Maske i kupke od gline

Meni posebno prija kupka u koju stavim četiri žlice gline. Voda u kadi mora biti zagrijana na oko 38 stupnjeva i u njoj se ne smije biti dulje od 15 minuta. Kupka s glinom pomaže opustiti tijelo, smanjuje stres i celulit, a koža nakon kupke izgleda bolje i na dodir je svilenkasta, kao kada nanesete najdraži losion za tijelo. Kako sam spomenula, glina smanjuje celulit. Naime, izbacuje višak vode iz organizma, a nakupljanje vode jedan je od uzročnika celulita. Osim što oralna upotreba i kupka s glinom pomažu pri suzbijanju celulita, najbolje je raditi maske za bedra.

Smjesu za masku jednostavno je napraviti - ili uzmete talog koji ste skupljali od prvog tjedna pijenja gline ili u staklenku stavite nekoliko žličica gline te dodajete vodu dok ne dobijete glatku smjesu koja ne smije biti ni vodena, ali ni pregusta. Smjesa se mora miješati drvenom žličicom. Potom se nanese na bedra i druga mjesta na tijelu na kojima se nakupio celulit. Kad se glina potpuno osušila, valja je isprati vodom. Iako se glina dugo suši, ne treba gubiti strpljenje, odnosno treba pričekati da se potpuno osuši kako se ne bi prekinulo njezino djelovanje.

Foto: iStock
S obzirom na to da iznimno dobro upija vodu, zelena glina je izvrsna pomoć u borbi protiv celulita.

Ovako napravljena smjesa može se koristiti i kao maska za lice koja će ukloniti mitesere, akne i ostale nečistoće, ali i kao maska za vrat i dekolte. Maska za lice i tijelo može se napraviti i s dodatkom eteričnih ulja. Bezbroj je mogućnosti uporabe gline. Raymond Dextreit u svojoj knjizi "Ljekovita moć gline" opisao je njezine blagodati, ali i način uporabe za gotovo sve bolesti i stanja. Autor knjige navodi kako glinu mogu koristiti i trudnice i dojilje, ali se i novorođenčadi može stavljati prah od gline. No, važno je samo da se ne pretjera s unosom gline u organizam. Primjerice, svakog proljeća i jeseni radim kuru čišćenja zelenom glinom, a maske koristim kada osjetim da mi to koža traži - kada je posebno suha ili kad se pojave znakovi umora i crvenilo. Evo, upravo sam počela proljetnu kuru i veselim se rezultatima.

Recepti

Zubna pasta

Na četkicu za zube staviti glineni prah i koristiti kao pastu za zube. Za ovu namjenu koristi se isključivo ventilirana glina u kojoj nema pijeska. Očetkajte zube četkicom, a zatim isperite usta vodom. Za bolji učinak možete nanijeti glinu i na desni te ponovno isprati. Pasta od gline izbjeljuje zube, čisti usnu šupljinu i desni te jača zubnu caklinu.

Maska za kosu

Pomiješati glinu s vodom. Za razliku od obloga i ostalih maski, ova smjesa mora biti tekuća. Po želji se može dodati nekoliko kapljica eteričnog ili maslinovog ulja. Tekuću pastu ravnomjerno rasporediti po kosi, no ne utrljavati. Nakon nekoliko minuta isprati kosu vodom.

Kupka od gline

Napuniti kadu vodom temperature 38 stupnjeva. Dodati tri do četiri žlice gline i ležati u kupki 15 minuta. Pripazite da ne stavite previše gline kako se ne bi začepio odvod na kadi.

Krema za omekšavanje kože

U zdjelu stavite dvije žlice tople vode i jednu žlicu maslinova ulja te dobro pomiješajte. Zatim dodajte punu žlicu gline u prahu te i dalje miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Takvom kremom možete namazati zadebljane dijelove tijela, laktove i pete.

Čišćenje nosa

Prehlada, peludna groznica i upala sinusa mogu se liječiti ispiranjem nosa glinenom vodom. Staviti žličicu gline u prahu u šalicu vode. Jednom do triput dnevno dišite u glinenoj vodi: uronite nos u vodu, zatvorite jednu nosnicu prstom. Ponovite pet do šest puta svakom nosnicom, a završite postupak kapanjem nekoliko kapi limunova soka u svaku nosnicu.

Migrene i glavobolje

Autor knjige "Ljekovita moć gline" za sve tegobe u glavi, uključujući i sinusitis, migrene i ostale glavobolje, preporučuje obloge od gline. Jedan oblog od gline treba staviti na bolno mjesto, a kada ga skinemo, obavezno staviti oblog na potiljak. Oblog na potiljak treba stavljati kod svih bolova u glavi, i to između dva obloga na bolno mjesto. Glina stavljena na potiljak dobro djeluje na hipofizu, a pojavi li se bilo kakva reakcija tijekom držanja obloga na potiljku, treba prekinuti terapiju i nekoliko dana stavljati oblog na donji dio trbuha.

Linker
05. ožujak 2024 20:57