Nije dovoljno kupiti „bilo koji“ probiotik i očekivati čudo
 Getty Images/iStockphoto
Dobre bakterije

Zdrava probava: Kada probiotici mogu pomoći, a kada ne

Istraživanja su pokazala da prehrana može jednako učinkovito utjecati na sastav mikrobioma crijeva kao i uzimanje probiotika. Točnije, prehrana s malim udjelom masti i visokim udjelom vlakana ima vrlo pozitivan učinak na mikrobiom crijeva te na zdravlje općenito.

Probiotici su postali veliki posao i zarada jer ih konzumiraju milijuni ljudi bilo u obliku pilula, kapi ili praškova. No, nove smjernice Američkog gastrointestinalnog udruženja, na temelju revizije postojećih istraživanja, upozoravaju da nema dovoljno znanstvenih dokaza da „dobre bakterije“ pomažu kod svih probavnih problema i bolesti.

Kada su korisni

Revizija postojećih studija o vezi između uzimanja probiotika i zdravlja crijeva pokazala je da probiotici mogu biti korisni kod nekih stanja, na primjer kod prijevremeno rođene djece i djece s niskom porođajnom težinom (skraćuju njihov boravak u bolnici), da određeni probiotici mogu smanjiti rizik za infekciju bakterijom Clostridium difficile kod odraslih i djece tijekom terapije antibioticima te da neki probiotici mogu popmoći kod pouchitisa, komplikacije ulceroznog kolitisa koja se mora kirurški liječiti. S druge strane, osobe koje boluju od Crohnove bolesti ili sindroma nadraženih crijeva ne bi trebale trošiti novac na probiotike, koji su prilično skupi, jer nema dovoljno dokaza da kod tih stanja pomažu.

Soj, doziranje, stanje

Osim toga, stručnjaci sa Sveučilišta Georgetown upozoravaju da dobrobiti probiotika ovise o soju, doziranju i stanju koje se liječi. Baš kao što svaki antibiotik nije jednako učinkovit za svaku infekciju, tako i učinkovitost probiotika nije ista za svako stanje. Kako ne biste trošili novac uzalud, dobro je imati na umu i slijedeću informaciju na koju autori smjernica upozoravaju. Naime, u većini studija se koristi specifičan soj ili kombinacija sojeva probiotika, obično visokokvalitetnih, kakvi nisu dostupni pacijentima bez recepta i to je jedno od objašnjenja zašto nije dovoljno kupiti „bilo koji“ probiotik i očekivati čudo, odnosno poboljšanje stanja ili izliječenje.

Prehrana je broj 1

I još jedna napomena američkih znanstvenika tiče se onih koji troše novac na probiotike s ciljem da općenito poboljšaju zdravlje crijeva i probavnog sustava. Istraživanja su pokazala da prehrana može jednako učinkovito utjecati na sastav mikrobioma crijeva kao i uzimanje probiotika. Točnije, prehrana s malim udjelom masti i visokim udjelom vlakana ima vrlo pozitivan učinak na mikrobiom crijeva te na zdravlje općenito.

Linker
25. travanj 2024 15:42