Pa se ti sekiraj

Zbog stresnog posla ŽENE SE DEBLJAJU, ali ne i muškarci

Preopterećenost poslom tjera ih da previše jedu, malo vježbaju, a k tome se aktivira i kortizol, hormon stresa koji izaziva nakupljanje masnoće oko struka.

 

Stresni poslovi često su krivac za to što žene dobivaju na težini i s godinama te kilograme samo gomilaju. Svakodnevno balansiranje između karijere, obitelji i vođenja kućanstva vrlo je iscrpljujuće i naporno, zbog čega žene previše jedu i uopće ne vježbaju, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Göteborgu.

Studija je obuhvatila više od 3800 osoba i pokazalo se da žene koje su opterećene poslom uglavnom dobivaju na težini tijekom idućih deset do dvadeset godina.

 

Djeluje demotivirajuće

Naime, osjećaj preopterećenosti demotivira ih u drugim segmentima života pa utjehu traže u hrani i ne jedu zdravo. Još jedan razlog za debljanje je to što stres ujedno pokreće oslobađanje hormona kortizola, koji je krivac za nakupljanje masnoće oko struka.

Međutim, sve te tegobe ne odnose se na muškarce.

Sudionici su praćeni 20 godina, na početku studije 27 posto žena i 39 posto muškaraca bilo je debelo ili pretilo. Tijekom sljedećeg desetljeća 33,5 posto žena i 26 posto muškaraca dobilo je deset ili više posto svoje tjelesne težine. U idućih 20 godina 48,9 posto žena i 43,7 posto muškaraca natuklo je još najmanje deset posto dodatnih kilograma.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo