Budući da su ljetni mjeseci iza nas, idealno je vrijeme da razmislite o nekom od oblika uklanjanja pjegica, ako je to ono što želite. Svakako preporučujemo da se prethodno posavjetujete s dermatologom.
 Foto: iStock
Previše melanina

Zbog njih ste posebni, no što ako ne želite pjegice na svom licu?

Nisu ni simptom ni uzrok bolesti, mnogima su neodoljivo slatke i šarmantne, no samo ako ih sami nemaju na licu. Danas postoji nekoliko različitih načina za posvjetljivanje i uklanjanje pjegica na koži.

Oni koji ih nemaju smatraju ih neodoljivima, a oni koji ih imaju najčešće ih ne podnose i žele ih se riješiti po svaku cijenu. Od ikone pjegica iz dječje priče Pipi Duge Čarape do nekih od najpoznatijih ljepotica kao što su Bar Refaeli i Gisele Bündchen... primjera za to koliko zapravo volimo lica s pjegicama i koliko su nam simpatična ima bezbroj. No, to će teško utješiti osobe koje imaju pjegice i doživljavaju ih kao estetski problem. Najbolja je utjeha za njih otkriti im kako se mogu riješiti tih 'nesretnih' točkica.

Što su zapravo pjegice?

U svakom slučaju, pjegice nisu bolest ni simptom neke bolesti niti mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Pjegice su mrlje na koži pravilnog okruglog oblika, glatke na dodir i u boji koja je blago tamnija od boje kože te može varirati od smećkaste do žuto-narančaste. Mogu biti samo na određenim dijelovima tijela (najčešće na licu i dijelovima koji su najizloženiji suncu) ili pak prekrivati cijelo tijelo, uključujući i rubove usnica pa čak i sluznice. S dermatološkog stajališta, pjegice su oblik hipermelanocitoze kože kod koje se melanin proizvodi u većoj količini nego što je uobičajeno, uslijed povećanog broja melanocita.

Ova hiperpigmentacija kože, koja može biti lokalna ili opća, povezana je s genetskim faktorima, a može postati još izraženija uslijed učestalog izlaganja suncu

Javljaju se i kod muškaraca i kod žena, pogotovo kod onih vrlo svijetle puti i s crvenom kosom. Kod novorođenčadi se javljaju vrlo rijetko, no kod djece su česta pojava, a u pubertetu mogu ili posve nestati ili se njihov broj može povećati. Važno je naglasiti da pjegice nisu isto što i efelide, tamne mrlje nepravilnog oblika koje se javljaju samo na zonama tijela izloženim suncu, najčešće na dekolteu i licu.

Javljaju se kod osoba kod kojih melanin nije ravnomjerno raspoređen nego se nakuplja u mrljama u dubljim slojevima kože.

S obzirom na to da su efelide osjetljive na sunčeve zrake, ljeti su vidljivije, dok tijekom zime često posvijetle ili čak posve nestanu. Za razliku od njih, pjegice ljeti, kad koža malo potamni, mogu postati manje uočljive, ali su uvijek prisutne.

Geni ili hormoni

Ova hiperpigmentacija kože, koja može biti lokalna ili opća, povezana je s genetskim faktorima, a može postati još izraženija i pjegice brojnije uslijed učestalog izlaganja suncu. Naime, sunčeve zrake prodirući kroz kožu aktiviraju melanocite, odgovorne za sintezu melanina, zbog čega pjegice postanu tamnije i brojnije. Nositelj genetskog zapisa za pjegice je ona osoba čiji organizam ne uspijeva proizvesti dovoljnu količinu pigmenta melanina te stoga ima pjegice i u odrasloj dobi. Stvar je u tome da su pjegice najčešće u djece, no kako dijete raste, melanociti postaju stabilniji i proizvodnja melanina se stabilizira. Tada pjegice nestaju.

Iako nije riječ o bolesti, osobe s pjegicama sklone su opeklinama od sunca, a imaju i veći rizik za razvoj melanoma te bi se stoga trebale naročito pažljivo štititi kremama za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Ponekad i hormonalni poremećaji mogu izazvati pojavu pjegica: estrogeni pospješuju staničnu sintezu te na taj način mogu izazvati hiperproizvodnju melanina, što se onda očituje u obliku pjegica.

Foto: iStock
Postoji nešto neodoljivo u tim malim točkicama, no mnogi koji ih imaju sanjaju da ih se riješe...

Metode uklanjanja

Danas postoji nekoliko načina kojima se pjegice mogu posvijetliti te tako učiniti manje vidljivima ili pak posve ukloniti, no treba imati na umu da svaka koža drugačije reagira na takve tretmane, kao i to da se uslijed učestalog izlaganja suncu pjegice mogu ponovo javiti i tamo gdje su bile izbrisane. Važno je naglasiti da se takvi tretmani ne bi trebali provoditi tijekom ljetnih mjeseci.

Kreme za izbjeljivanje: Proizvodi koji sadrže hidrokinon i kojičnu kiselinu mogu se kupiti bez liječničkog recepta, dok je za one s visokom koncentracijom hidrokinona (više od 2 posto) potreban liječnički recept. Takvi preparati mogu pomoći u posvjetljivanju pjegica ako se ustrajno koriste nekoliko mjeseci, a bit će učinkovitiji ako, dok ih koristite, izbjegavate sunce ili koristite jaku zaštitu.

Retinoidi: Tretinoin, tazaroten i adapalen su retinoidi (derivati vitamina A) koji se koriste sami ili u kombinaciji s drugim preparatima za izbjeljivanje. Također mogu pomoći u posvjetljivanju pjegica ako se konstantno koriste nekoliko mjeseci. Ipak, treba imati na umu da mogu nadražiti kožu i učiniti je osjetljivijom na sunce.

Krioterapija: Blago zamrzavanje tekućim nitrogenom tretman je koji se provodi isključivo kod liječnika i može se primijeniti za uklanjanje nekih pjegica, ali na ovaj tretman ne reagiraju dobro pjegice kod svih osoba.

Laserski tretman: Različiti tipovi lasera mogu pomoći da se pjegice uklone ili učine manje vidljivima i to je jedna od najučinkovitijih metoda. Riječ je o jednostavnom i sigurnom postupku s visokim postotkom uspješnih rezultata te vrlo malim rizikom od ostajanja ožiljaka ili diskoloracija. Koncentrirane svjetlosne zrake lasera usmjeravaju se na svaku pojedinu pjegicu tako da se ukloni nakupina melanina ispod kože. To je bezbolan i trajan način njihova uklanjanja, iako dosta skup. Na sličan način pjegice se mogu ukloniti i tretmanom IPL-om (Intense Pulsed Light - intenzivno pulsirajuće svjetlo).

Kemijski pilinzi: S njima se može postići zadovoljavajući učinak u izbjeljivanju sunčanih pjega. Ponekad je potrebno više tretmana da bi se postiglo potpuno izbjeljivanje, a u tu se svrhu koriste pilinzi s voćnim kiselinama, trikloroctenom, salicilnom, kojičnom, fitičnom ili retinoičnom kiselinom u različitim postocima.


Možete ih pokriti šminkom

  1. Prstom ili spužvom nanesite korektor na pjegice i dobro razmažite.
  2. Zatim spužvom nanesite podlogu koja se savršeno slaže s bojom vaše kože preko korektora i dobro razmažite da ne ostanu vidljivi rubovi.
  3. Zatim sve prekrijte s malo transparentnog pudera u prahu koji će fiksirati šminku i dati licu zdrav sjaj.
  4. I za kraj, na usne stavite ruž jarke boje i prekrijte ga sjajilom jer ćete tako skrenuti pažnju s gornjeg dijela lica na kojem je većina pjegica.

Savjet više!
Želite li licu dati dašak preplanulosti, možete nanijeti malo bronzera koji će ujedno sakriti i posljednji trag pjegica ili malo rumenila s kojim ćete postići sličan efekt. Kako sa svim tim slojevima ne biste izgledali poput torte, pazite da podloga i puder budu vrlo prozračne teksture, a rumenilo ili bronzer nanesite u vrlo tankom sloju, samo jednim ili s dva poteza kistom.

Foto: Reuters
Mislite li da bi slavna manekenka Gisele Bündchen bila još poznatija, uspješnija i bogatija da nema pjegice? Nismo baš sigurni.

Hrana pomaže!

Kako biste spriječili pojavu novih pjegica ili postojeće učinili manje vidljivima, već u proljeće trebali biste u svoj jelovnik uvesti što više namirnica žute i narančaste boje kao što su mrkva, marelice, breskve, dinja, žuta paprika i slično. Sve su te namirnice bogate beta-karotenom koji se akumulira ispod kože i štiti je te ujedno put čini ujednačenijom, a samim time pomaže i u tome da pjegice budu manje vidljive, kao i da se spriječi pojava efelida.


Jeftinija rješenja su kućni tretmani

  • Limunov sok: Nanesite sok od limuna na kožu i nježno utrljajte, zatim ostavite deset do 15 minuta te isperite toplom vodom. Tretman radite dva puta dnevno. Druga mogućnost je da na polovicu kriške limuna stavite pola žličice šećera te time nježno trljajte kožu nekoliko minuta. Ponavljajte postupak dva puta tjedno.
  • Kiselo vrhnje: Mliječna kiselina iz kiselog vrhnja pomaže u uklanjanju pjegica. Nanesite vrhnje na kožu i ostavite da se suši nekoliko minuta te zatim obrišite mokrom blazinicom. Ponavljajte jednom dnevno dok pjegice ne nestanu.
  • Med: Enzimi u medu posvjetljuju kožu. Pomiješajte med i vodu te lagano zagrijte, zatim nanesite na kožu i ostavite nekoliko minuta. Tretman ponavljajte svaki dan nekoliko tjedana.
  • Papaja: Enzim papaje, papajin, pomaže u posvjetljivanju pjegica. Svježi sok papaje nanesite na kožu pomoću blazinice i blago trljajte. Ostavite da stoji deset minuta, zatim isperite. Ponavljajte svakodnevno nekoliko tjedana.
  • Luk: Sumpor koji sadrži djeluje kao piling te može pomoći u uklanjanju pjegica. Debelim ploškama crvenog luka nježno trljajte kožu dva puta dnevno. Nastavite s tretmanom sve dok pjegice ne posvijetle.

Linker
20. travanj 2024 01:07