Hrvatska je među pet najgorih zemalja po stopi preživljenja u EU
 Getty Images
šokantno

Zbog malignih bolesti u deset godina gubimo grad veličine Splita

Dijagnozu maligne bolesti godišnje u Hrvatskoj dobije 24 tisuće ljudi, umre ih 14 tisuća

Zbog malignih bolesti u jednoj godini izgubimo grad veličine Metkovića, Virovitice ili Samobora, u deset godina grad veličine Splita, upozoreno je u četvrtak u saborskoj raspravi o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka koji je dobio nepodijeljenu potporu klubova i zastupnika.

Dijagnozu maligne bolesti godišnje u Hrvatskoj dobije 24 tisuće ljudi, umre ih 14 tisuća, godišnje izgubimo grad veličine Metkovića, Virovitice ili Samobora, upozorila je Dragana Jeckov (SDSS), ističući kako borba protiv raka nije ni političko niti stranačko, već sigurnosno pitanje i traži konsenzus.

Svjesna je da predloženi okvir neće iskorijeniti rak, ali će smanjiti negativne trendove, pacijentima pokazati jasan put kroz zdravstveni sustav, samom sustavu smanjiti troškove.


Poziv da se podrži akcija Nismo same

Da je okvir protiv raka nadstranačko pitanje, ističe i Ivan Ćelić (HDZ) koji kaže da je danas "veliki dan", jer se oboljelima i njihovim obiteljima daje glas nade. Vjerujemo da će se na temelju ovog dokumenta omogućiti da se bolest što ranije otkrije i što uspješnije liječi, kazao je, pozvavši kolege da zajedno podupru akciju besplatnog prijevoza oboljelih od raka koju je provodila udruga Nismo same. Ako je zajedno podržimo, HZZO će uslugu besplatnog prijevoza za oboljele brzo financirati, rekao je zastupnik.

SDP-ove Renata Sabljar Dračevac i Andreja Marić naglasak stavljaju na razvoj onkološke mreže, omogućavanje oboljelima da se liječe najbliže domu, na nacionalne programa ranog otkrivanja raka.

Hrvatska je među pet najgorih zemalja po stopi preživljenja u EU, zato je toliko bitan predloženi okvir, kaže Božo Petrov (Most) i naglašava kako ga kao liječnika boli da je taj dokument tri godine bio po ladicama Ministarstva i nije se donosio.


Neosporna je ministrova zasluga za Okvir protiv raka

Za uvodno ministrovo predavanje kaže da je bilo lijepo, ali da nam "šušur, cvjetići i teletabisi" neće pomoći. "Treba nam realnost, a hrvatska je takva da su nam trendovi i pojavnosti, smrtnosti od karcinoma sve gori. U 2016. prosjek u EU bio je 214 oboljelih na sto tisuća stanovnika, u Hrvatskoj 321", kaže Petrov.

"Ovaj dokument čekamo 30 godina i neosporna je tu zasluga ministra Beroša", kaže Milan Vrkljan (DP) i tumači kako je cilj da se bolesnicima s malignom bolesti dijagnoza postavi što ranije i postigne najbolja terapija dok bolest ne napreduj. S ovim smo dokumentom dobili uređeni sustav, multidisciplinarni pristup liječenju bolesti, kazao je zastupnik.

Dalija Orešković (ŽK) smatra, međutim, da se predloženi okvir nedovoljno bavi sustavom, nema jasne rokove, ne kaže koja institucija preuzima na sebe pojedine obveze.

Zastupnici su suglasni da se ne smije dopustiti da covid postane jedina briga zdravstvenog sustava. U pandemiji je smanjeno provođenje nacionalnih preventivnih programa i dostupnost zdravstvene zaštite za necovid bolesnike, kaže Marić (SDP) tražeći da Ministarstvo zdravstva izradi jasan plan kako će se nadoknaditi sve odgođene pretrage i operacije.


IZVOR: HINA

Linker
16. travanj 2024 13:14