Stanice koje prebrzo izlaze na površinu ne reagiraju na inzulin.
 Foto: iStock
Istraživanje

Zašto psorijaza povećava rizik za dijabetes?

Znanstvenici King's Collegea u Londonu u Velikoj Britaniji napravili su niz eksperimenata kako bi shvatili uzročno-posljedičnu vezu ovih dvaju kroničnih bolesti.

Psorijaza je kronična, upalna bolest kože koja pogađa između jedan i dva posto ljudi. Doživotna je jer lijekovi samo rješavaju simptome, pa i liječenje traje cijelog života.

Za nju se već desetljećima zna da povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali točna priroda ove veze nije jasna. Znanstvenici King's Collegea u Londonu u Velikoj Britaniji napravili su niz eksperimenata kako bi shvatili tu uzročno-posljedičnu vezu, a to bi ujedno moglo pomoći u smanjenju rizika da osobe sa psorijazom razviju dijabetes.

Zašto je tome tako?

Istraživanje je pokazalo da se kod osoba sa psorijazom stanice kože prebrzo zamjenjuju. Naime, obično su potrebna tri do četiri tjedna da se razviju stanice u dubljim slojevima kože. Dok sazrijevaju, one polako izlaze na površinu. Međutim, psorijaza djeluje tako da nezrelu kožnu stanicu u manje od jednog tjedna tjera na površinu i ona umire, što dovodi do pojave crvenih mrlja i svrbeža.

Zatim su stručnjaci tražili bilo kakve molekularne promjene povezane sa psorijazom koja bi mogla potaknuti dijabetes. Otkrili su da koža miševa sa psorijazom pokazuje upalu i otpornost na inzulin. To znači da stanice koje prebrzo izlaze na površinu ne reagiraju adekvatno na inzulin i ne uklanjaju glukozu iz krvotoka i to je krivac za veći rizik od dijabetesa.

Linker
20. travanj 2024 11:00