Jeste li se ikad pitali zašto neki mirisi prizivaju sjećanja i bude emocije, podsjećaju na djetinjstvo…?
 Foto: Istock
Skok u prošlost

Zašto određeni mirisi prizivaju sjećanja i kako mogu pomoći kod Alzheimera

Znanstvenici kažu kako su informacije o vremenu i prostoru pohranjene u istoj regiji mozga gdje se obrađuju mirisi.

Jeste li se ikad pitali zašto neki mirisi prizivaju sjećanja i bude emocije, podsjećaju na djetinjstvo…?

Znanstvenici kažu kako su informacije o vremenu i prostoru pohranjene u istoj regiji mozga gdje se obrađuju mirisi. I baš zato se može prisjetiti parfema bivšeg dečka, ako krenete razmišljati o vašem 'posebnom' spoju.

- Kada se svi ti elementi spoje, stvori se memorija. Drugim riječima, otkrili smo da se možete prisjetiti mirisa bakine štrudle, samo ako uđete u njenu kuhinju - rekao je glavni autor studije dr. Afif Aqrabawi.

Znanstvenici se nadaju kako će ova otkrića potaknuti ranu dijagnozu kod Alzheimerovih bolesnika, čiji osjećaj mirisa obično blijedi prije njihova kognitivnog pada.

Rano otkrivanje bolesti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu analizirali su miševe koji vole tražiti nove mirise. Odvojili su naime živčane veze između regija mozga glodavaca povezanih s memorijom i obradom mirisa. To je uzrokovalo da se životinje vrate mirisima koje su već prije njuškali.

- Sada razumijemo koji krugovi u mozgu upravljaju sjećanjima na miris. I oni se sada mogu koristiti kao model za proučavanje aspekata ljudske memorije i gubitka pamćenja koji je viđen kod neurodegenerativnih bolesti - kažu znanstevnici.

Test mirisa za rano otkrivanje Alzheimera bi bio puno brži i jednostavniji. Smatra se da promjene u mozgu povezane s bolesti mogu početi i nekoliko godina prije nego se pojave simptomi poput zaboravljivosti ili problema s pamćenjem.

Dodavanje šećera u čaj povećava rizik od Alzheimerove bolesti

Nedavno istraživanje pokazalo je dodavanje manje od tri čajne žličice šećera u čaj svaki dan povećava rizik od Alzheimerove bolesti.

Previše šećera je povezano s dijabetesom tipa 2, a prethodna istraživanja identificirala su dijabetes tipa 2 kao faktor rizika za demenciju. Kako biste bili sigurni da je sve pod kontrolom i stariji ste od 45 godina, jednom godišnje prekontrolirajte šećer. Ako ste mlađi i patite od prekomjerne težine također nemojte izbjegavati liječnika.

Druga istraživanja pokazala su da je dnevna doza ili slatkog ili dijetalnog napitka povezana s manjim volumenom mozga.

- Slatki napici (bilo da sadrže šećer ili umjetni zaslađivači) čini se da potiču upalu koja šteti mozgu - kažu stručnjaci.

Linker
18. travanj 2024 03:36