Jelo i piće

Zašto je važno jesti više manjih obroka dnevno?

Najčešći uzrok hipoglikemije (potencijalno vrlo opasne niske razine glukoze u krvi) jest preskakanje međuobroka ili uzimanje obroka s premalo ugljikohidrata. Ako razina glukoze u krvi padne, treba uzeti mali ili “brzodjelujući” ugljikohidrat kao što su voćni sok, tri ili više bombona glukoze ili čokoladica. Kako bi se spriječilo ponovno smanjenje glukoze u krvi, nastavite uzimati hranu s dugotrajnim učinkom - škrobne ugljikohidrate, primjerice sendvič, kekse s mlijekom, zdjelu žitarica, žitnu pločicu s voćem ili, ako je potrebno, sljedeći obrok. Evo nekoliko prijedloga za međuobroke:

• Kad vas uhvati želja za kruhom, koji je za dijabetičare uglavnom područje prekršaja jer svaki, pa i integralni kruh, podiže krvni šećer, možete napraviti zdrav kruščić ako mu dodate povrće. Zato kruh što bogatije nadijevajte povrćem, ukiseljenim gljivama, domaćim namazima od sira, graha ili slanutka ili pak šunkom i sirom, da budu što zasitniji.

• Svaka salata može biti zaseban mali obrok. Istraživanja pokazuju da kisela hrana usporava metabolizam škroba i njegovo pretvaranje u šećer u krvi.

• Voće i povrće narezani na štapiće i posluženi s različitim umacima odličan su izbor za međuobrok.

• Poželjna slastica su muffini jer sadrže manje brašna. U tim malim slatkim zalogajima koji su spremni za pečenje u pet minuta može se skrivati mnogo iznenađenja: mirisni začini poput cimeta, vanilije i kardamoma, orašasti plodovi, komadići voća i povrća (vlakna koja usporavaju rast šećera u krvi). Za još niži glikemijski indeks brašno djelomice zamijenimo svježim kravljim sirom i dobit ćemo rahle i sočne muffine. No, svježi sir i razni dodaci otežavaju masu pa je potrebno staviti više praška za pecivo i obavezno žličicu sode bikarbone. Također, korištenjem stevije kao zaslađivača gubi se na volumenu, što može značiti da se umjesto 12 muffina dobije devet.

Linker
12. travanj 2024 15:25