ostajem doma

Zašto je važna psihološka pomoć i intervencija u kriznim situacijama?

Linije za psihološku pomoć su otvorene svakodnevno od 8 do 22 sata, a na njih se javljaju stručnjaci psihijatri, psiholozi, socijalni pedagozi i socijalni radnici

 

 

Kada se dogodi krizna situacija, svijet koji smo dotada poznavali se mijenja, nije više sigurno i poznato mjesto za život u kojem se dobrim ljudima ne događaju loše stvari. Javljaju se osjećaji izgubljenosti, zbunjenosti, patnje, postajemo bezvoljni, bespomoćni, gubimo osjećaj sigurnosti i kontrole nad vlastitim životom. Istovremeno osobe koje nam pomažu izložene su brojnim stresnim i rizičnim situacijama kako fizički, tako i emocionalno, iscrpljuju se, rade bez odmora, opterećeni brigom za druge, a u pozadini razmišljajući o svojim bližnjima.

U takvim trenutcima pružena psihološka pomoć osnažuje, štiti, njeguje i prevenira kasnije posljedice po mentalno zdravlje. Pravodobna i adekvatna psihološka pomoć, savjetovanje i podrška, omogućavaju stabilizaciju stanja, pomažu u regulaciji teških emocija pojedinca te značajno pridonose uspostavljanju poljuljane ravnoteže i održavanju funkcioniranja zajednice.


Pomoć stručnjaka

Važno je uspostaviti povjerenje, slušati, kontejnirati tjeskobu, pružiti informacije, osnažiti i usmjeriti osobu na ono što trenutno može učiniti. A u današnjoj situaciji svatko, a ma baš svatko može smanjiti socijalne kontakte, ostati kod kuće i tako pridonijeti kontroli širenja infekcije virusom Covid-19.

S obzirom na svjesnost o svemu navedenom, smatrali smo nužnim odmah po pojavi oboljelih osoba u Hrvatskoj otvoriti linije za psihološku pomoć i podršku svim građanima, s posebnim naglaskom na one u samoizolaciji i karanteni. Linije su otvorene svakodnevno od 8 do 22 sata, a na njih se javljaju stručnjaci psihijatri, psiholozi, socijalni pedagozi i socijalni radnici.


TELEFONI ZA PSIHOLOŠKU POMOĆ - SVAKI DAN OD 8.00 do 20.00 sati

01 6468 334

01 6468 338

01 4696 297

01 2991 356

01 6468 335

01 4696 107

01 6468 337

01 4696 276

 

 

IZVOR: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"


 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo