Preporučeni dnevni unos magnezija je 375 mg.
 Foto: iStock
Unosite li ga dovoljno?

Zašto je magnezij neophodan za zdrav ishod trudnoće?

Uz folnu kiselinu, željezo i jod, magnezij je na popisu najvažnijih tvari neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće.

Za vrijeme trudnoće najbitnije je jesti zdravo, a to znači kvalitetno i raznovrsno, te unositi dovoljne količine svih hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj djeteta, kao i za vaše zdravlje.

Uz folnu kiselinu, željezo i jod, magnezij je na popisu najvažnijih tvari neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće. Budući da je magnezij mineral, dakle tvar koji se ne proizvodi u našem organizmu, neophodno je osigurati njegov svakodnevni unos u odgovarajućoj količini.

Magnezij u trudnoći važan je za:

1. Povećane potrebe

Magnezij ima važnu ulogu u procesu diobe stanica i sintezi proteina te tako sudjeluje u rastu i razvoju fetusa.

2. Smanjenje potencijalnih komplikacija

Niska razina magnezija u krvi povezana je s komplikacijama poput grčeva u mišićima, i preeklampsijom (koju, između ostalog, karakterizira povećanje krvnog tlaka, obično nakon 20. tjedna trudnoće).

3. Smanjene umora i iscprljenosti

Magnezij sudjeluje u staničnim reakcijama pri kojima se stvara energija, pa njegov nedostatak uzrokuje slabost i umor.

4. Zdrave zube

Magnezij je sastavni dio građe zuba, neophodan za njihovu mineralizaciju i održavanje.

5. Zdrave kosti

Dovoljan unos magnezija potreban je i za održavanje zdravih kostiju. U slučaju nedovoljnog unosa magnezija, organizam može početi crpiti magnezij pohranjen u kostima i time dovesti do njihova slabljenja.

6. Pravilan rad mišića i srca

Magnezij, zajedno s kalcijem, kalijem i natrijem, omogućava pravilno stezanje i opuštanje mišića, uključujući srce.

Foto: iStock
Za vrijeme trudnoće najbitnije je jesti zdravo, a to znači kvalitetno i raznovrsno.

7. Normalno odvijanje psiholoških funkcija

Potreban je za normalnu percepciju, ponašanje, emocije i općenito mentalno zdravlje. Nedostatak magnezija može uzrokovati probleme s koncentracijom, spavanjem i reakcijama na stresne situacije.

8. Pravilan rad živčanog sustava

Magnezij blokira oslobađanje neurotransmitera potaknuto aktivacijom kalcija i tako smanjuje pretjeranu aktivaciju živčanog sustava

9. Energetski metabolizam

Magnezij je neophodan u reakcijama stvaranja energije u stanicama.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

Savjet više

Znanstvena istraživanja u Hrvatskoj ukazuju na nedovoljan unos magnezija kod dojilja, što se najbolje može nadoknaditi raznovrsnom prehranom bogatom zelenim lisnatim povrćem, sjemenkama i orašastim plodovima, te prirodnom mineralnom vodom koja sadrži magnezij.

Magnezij iz Mg Mivele je prirodno sadržan u obliku u kojem se može apsorbirati iz probavnog sustava u cirkulaciju i na taj način najbolje iskoristiti u organizmu za vitalne funkcije.

Promo

Linker
25. travanj 2024 04:00