Možete je dodati u vaš sok ili smoothie.
 Foto: Istock
Super alga

Zašto je ignoriramo? Spirulina snižava kolesterol i tlak te skida kile k'o od šale

Ako obraćate pozornost na trendove u zdravoj prehrani, možda ste već primijetili da je spirulina u posljednje vrijeme veliki hit.

Što je spirulina?

Spirulina je plavo-zelena alga koja tipično raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i slanoj vodi u suptropskim i tropskim klimatskim uvjetima. Poput hrpe supernamirnica, spirulina nije nova. Zapravo, istraživanje sugerira da je sastojak konzumiran stoljećima na mjestima poput središnje Afrike.

Iako izgleda pomalo bizarno, spirulina, kaže Nutricionistica Carolyn Brown, donosi brojne zdravstvene prednosti.

- Ova alga se obično suši i dolazi u formi praha. Nakon toga, može se kombinirati s drugim sastojcima ili se dodaje u piće i u hranu. Druga mogućnost je konzumirati spirulinu kao dodatak u obliku kapsule.

Zdravstvene prednosti

Spirulina sadrži korisne masne kiseline kao što su DHA i GLA, kao i visoke razine antioksidansa koje mogu pomoći zaštiti tijelo od oksidativnih oštećenja, kaže nutricionistica Nathalie Rhone.

Plavo-zelene alge također sadrže hranjive tvari, uključujući kalcij, niacin, kalij, magnezij, vitamin B i željezo.

- Kalcij, kalij i magnezij su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok su vitamini B odgovorni za našu energiju - kaže Brown. Magnezij također pomaže sniziti razine stresa. Samo jedna žlica spirulina praha može dati šest grama bjelančevina, jednako kao i jaje.

Spirulina pomaže u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola i podizanju "dobrog" HDL kolesterola, što zauzvrat može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također smanjuje apetit te je odlična za sve one koji su na dijeti.

Neka istraživanja pokazala su da ova alga ima antikarcinogena svojstva i da pomaže kod anemije, ali i kod visokog tlaka.

Foto: Istock
Ova iznimno moćna superhrana unaprjeđuju mentalno i fizičko zdravlje.

Kako koristiti spirulinu

Stručnjaci savjetuju da krenete polako. Naime, spirulina ima zemljani okus i stoga treba vremena da se naviknete. Možete je dodati u sokove i smoothieje. Bitno je jako da provjerite njezino porijeklo. Spirulina se naime uzgaja u vodama diljem svijeta, a neke od njih su zagađene.

Linker
14. travanj 2024 18:05