Geganjem ćete smanjiti mogućnost pada.
 Foto: Istock
Probajte

Zašto bismo tijekom zime trebali hodati kao pingvini

Vjerojatno ćete na odredište stići nešto kasnije nego inače, ali stići ćete cijeli.

Ledena kiša, zaleđeni snijeg... svake zime u danima s poledicom traumatološki odjeli bolnica bilježe povećan broj prijeloma, iščašenja, uganuća. Kako biste smanjili mogućnost pada, a time i ozbiljnijeg ozljeđivanja, pokušajte se na ledu gegati poput pingvina.

Smanjuje se mogućnost pada

Hodamo li po ledu onako kako inače normalno koračamo, pružajući nogu pred sebe, prednja noga će se na zaleđenu podlogu spuštati pod kutem koji nije okomit, što znači da će nam stopalo biti ispred težišta tijela.

Istodobno će i druga noga biti prisiljena podupirati težinu tijela mimo okomice. Zbog toga je lako proklizati nogama prema naprijed i pasti, i to vrlo nezgodno.

Ugledamo li se na pingvine, vidjet ćemo da se oni gegaju te da im noga kojom zakoračuju na podlogu uvijek dolazi ispod težišta tijela pa ne proklizavaju naprijed.

Istina, takvi su koraci kraći od uobičajenih i tako hodajući morate paziti da su vam noge ispod trupa, no zato će težište tijela biti okomito u odnosu na podlogu na koju zakoračujemo. Time ćete smanjiti mogućnost pada i ozljeda.

Vjerojatno ćete na odredište stići nešto kasnije nego inače, ali stići ćete cijeli.

Linker
19. travanj 2024 19:51