Top 10 razloga

Zašto bismo češće trebali popiti čašu vode s limunom

Limunov sok sadrži mnoge korisne stvari, kao što su vitamin C, kalcij, kalij i željezo, ali i određene agense koji pojačavaju imunološki sustav.

Limunada je odlično ljetno osvježenje, ali ne samo to. Evo nekoliko odličnih razloga zašto bismo češće trebali popiti čašu vode s limunom.

 

1. Čisti akne

Voda s ukapanim limunovim sokom suzbija akne tako što ojačava vaše bubrege i jetru te im omogućava da učinkovitije pročišćavaju vaše tijelo. Pored toga, antioksidansi u limunu (poput vitamina C) suzbijaju razvoj prištića, što će razveseliti svakog tinejdžera. Ispijanje tople vode s limunom ujutro čini čuda u pogledu eliminiranja svih toksina prisutnih u vašem sustavu.

 

2. Pomaže probavnom procesu

Topla voda s limunom preporučuje se prije jela jer pomaže tijelu da se pripremi za obrok kojeg ćete upravo pojesti. To potiče proizvodnju žuči u vašem sustavu, a koja sudjeluje u probavi. Kao prirodni diuretik, voda s limunom također pomaže vašem probavnom sustavu da funkcionira bez zastoja jer ga čisti od mogućih smetnji, što je ključ za održavanje ukupnog zdravlja.

 

3. Napada upalu

Ukoliko vas bole zglobovi i koljena bilo bi uputno da dan započnete šalicom tople vode s limunom. Naime, ovaj napitak pomaže ukloniti mokraćnu kiselinu koja je odgovorna za mnoge bolove.

 

4. Pomaže skinuti kile

Voda s limunom neće spržiti višak masti, ali će vam pomoći da zamijenite kalorije u gaziranom soku ili zaslađenoj kavi s nečim što je mnogo zdravije. Također vam može pomoći da ipak skinete nekoliko kilograma, jer vlakna pektina u limunu djeluju tako da se osjećate sitim, što znači da nećete imati potrebu toliko mnogo jesti.

 

5. Spašava od mamurluka

Kada spavanje, voda i tablete protiv bolova nisu dovoljni, pokušajte se boriti protiv mamurluka uz pomoć tople vode s limunom. Zahvaljujući svojim medicinskim svojstvima ona može pomoći vašem tijelu prilikom uklanjanja alkohola koji još utječe na vaš organizam.

Foto: iStock

 

6. Služi kao prirodan antacid (neutralizator kiselosti)

Na prvi pogled se čini čudnim da limun smanjuje količinu kiseline u vašem sistemu, ali to je istina. Naime, limun zamjenjuje kiselinu lužinom te tako rješava vaše "kiselinske probleme" na samom izvoru - umjesto da se bavi samo simptomima (što čini mnogo preparata koje u tu svrhu kupujemo u ljekarnama).

 

7. Pojačava rad mozga

Može zvučati ludo, ali voda s limunom doista malo "pogurne" vaš mozak, što dobro dođe - posebice ujutro. To je posljedica kalija prisutnog u limunu. Održavanje razine kalija je važno, jer manjak može dovesti do slabije mentalne funkcije.

 

8. Eliminira zadah

Ovo može biti naročito korisno ujutro, kada "jutarnji zadah" može ostati i nakon pranja zuba. Voda s limunom učinit će da vaš dah dobro miriše zahvaljujući antimikrobnim svojstvima. Pored toga, uzrok zadaha većinom su suha usta, a voda s limunom to rješava. Dodatno, gotovo svi vole miris limuna pa i to pomaže!

 

9. Pomaže kod alergija

Zahvaljujući vitaminu C i antioksidansima u limunu, kao i antacidnim svojstvima, ona odlično pojačava vaš imunološki sustav i balansira kemijski sastav vašeg tijela te ga stoga bolje priprema za borbu protiv alergijskih napada. Dakle, ukoliko ima peluda u zraku i osjećate da nadolazi hunjavica, uzmite limun prije odlaska na posao.

 

10. Revitalizira oči

Brojni antioksidansi i nutritivne tvari u limunovom soku odlično se bore s mnogim od uobičajenih boljki vezanim uz oči, kao što su katarakte i makularna degeneracija. Iako neće biti dovoljno da čašom vode s limunom odmah riješite očne probleme koje možda trenutačno imate, ona može biti vrlo jednostavna preventivna mjera protiv daljnjih šteta.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo