Razveselite svoju čašu vode ovom voćnom poslasticom!
 Foto: iStock
Top 10 razloga

Zašto bismo češće trebali popiti čašu vode s limunom

Limunov sok sadrži mnoge korisne stvari, kao što su vitamin C, kalcij, kalij i željezo, ali i određene agense koji pojačavaju imunološki sustav.

Limunada je odlično ljetno osvježenje, ali ne samo to. Evo nekoliko odličnih razloga zašto bismo češće trebali popiti čašu vode s limunom.

1. Čisti akne

Voda s ukapanim limunovim sokom suzbija akne tako što ojačava vaše bubrege i jetru te im omogućava da učinkovitije pročišćavaju vaše tijelo. Pored toga, antioksidansi u limunu (poput vitamina C) suzbijaju razvoj prištića, što će razveseliti svakog tinejdžera. Ispijanje tople vode s limunom ujutro čini čuda u pogledu eliminiranja svih toksina prisutnih u vašem sustavu.

2. Pomaže probavnom procesu

Topla voda s limunom preporučuje se prije jela jer pomaže tijelu da se pripremi za obrok kojeg ćete upravo pojesti. To potiče proizvodnju žuči u vašem sustavu, a koja sudjeluje u probavi. Kao prirodni diuretik, voda s limunom također pomaže vašem probavnom sustavu da funkcionira bez zastoja jer ga čisti od mogućih smetnji, što je ključ za održavanje ukupnog zdravlja.

3. Napada upalu

Ukoliko vas bole zglobovi i koljena bilo bi uputno da dan započnete šalicom tople vode s limunom. Naime, ovaj napitak pomaže ukloniti mokraćnu kiselinu koja je odgovorna za mnoge bolove.

4. Pomaže skinuti kile

Voda s limunom neće spržiti višak masti, ali će vam pomoći da zamijenite kalorije u gaziranom soku ili zaslađenoj kavi s nečim što je mnogo zdravije. Također vam može pomoći da ipak skinete nekoliko kilograma, jer vlakna pektina u limunu djeluju tako da se osjećate sitim, što znači da nećete imati potrebu toliko mnogo jesti.

5. Spašava od mamurluka

Kada spavanje, voda i tablete protiv bolova nisu dovoljni, pokušajte se boriti protiv mamurluka uz pomoć tople vode s limunom. Zahvaljujući svojim medicinskim svojstvima ona može pomoći vašem tijelu prilikom uklanjanja alkohola koji još utječe na vaš organizam.

Foto: iStock
Ukoliko vam za vikend stvari "izmaknu kontroli", pomoći će vam čaša vode s limunom. Dakako, naša je preporuka da se ipak iskontrolirate, ali da svejedno popijete svoj limunski napitak!

6. Služi kao prirodan antacid (neutralizator kiselosti)

Na prvi pogled se čini čudnim da limun smanjuje količinu kiseline u vašem sistemu, ali to je istina. Naime, limun zamjenjuje kiselinu lužinom te tako rješava vaše "kiselinske probleme" na samom izvoru - umjesto da se bavi samo simptomima (što čini mnogo preparata koje u tu svrhu kupujemo u ljekarnama).

7. Pojačava rad mozga

Može zvučati ludo, ali voda s limunom doista malo "pogurne" vaš mozak, što dobro dođe - posebice ujutro. To je posljedica kalija prisutnog u limunu. Održavanje razine kalija je važno, jer manjak može dovesti do slabije mentalne funkcije.

8. Eliminira zadah

Ovo može biti naročito korisno ujutro, kada "jutarnji zadah" može ostati i nakon pranja zuba. Voda s limunom učinit će da vaš dah dobro miriše zahvaljujući antimikrobnim svojstvima. Pored toga, uzrok zadaha većinom su suha usta, a voda s limunom to rješava. Dodatno, gotovo svi vole miris limuna pa i to pomaže!

9. Pomaže kod alergija

Zahvaljujući vitaminu C i antioksidansima u limunu, kao i antacidnim svojstvima, ona odlično pojačava vaš imunološki sustav i balansira kemijski sastav vašeg tijela te ga stoga bolje priprema za borbu protiv alergijskih napada. Dakle, ukoliko ima peluda u zraku i osjećate da nadolazi hunjavica, uzmite limun prije odlaska na posao.

10. Revitalizira oči

Brojni antioksidansi i nutritivne tvari u limunovom soku odlično se bore s mnogim od uobičajenih boljki vezanim uz oči, kao što su katarakte i makularna degeneracija. Iako neće biti dovoljno da čašom vode s limunom odmah riješite očne probleme koje možda trenutačno imate, ona može biti vrlo jednostavna preventivna mjera protiv daljnjih šteta.

Linker
20. travanj 2024 01:06