Za ovakve slučajeve jedino je rješenje operacija...
 Foto: iStock
I to postoji

Zar je moguće da mi jezik još uvijek raste!?

Ne, nije šala. Jezik zaista može rasti, ali operativni zahvat koji bi mogao riješiti problem nije potpuno bez posljedica, pa o njemu treba dobro razmisliti. Evo što kaže otorinolaringolog prof. dr. Robert Trotić.

Prije nekoliko dana u redakciju Doktora u kući, za vrijeme dežurstva prof. dr. Roberta Trotića, otorinolaringologa KBC-a Sestre milosrdnice, stigao je zanimljiv upit.

"Već tri godine imam osjećaj da mi jezik raste i da je postao prevelik za moja usta. Bio sam na pretragama, CT-u, magnetskoj rezonanci, biopsiji jezika i svi su nalazi pokazali da nemam tumor ni drugu bolest jezika. No, jezik mi i dalje smeta i svakodnevno osjećam da mi je prevelik. Ima li tome pomoći?"

Rijetko, ali ne i nemoguće

Iako se nama tako nešto činilo nevjerojatnim iz prostog razloga što za takav slučaj još nismo čuli, prof. dr. Robert Trotić objasnio je kako takvi slučajevi nisu česti, ali su mogući.

"Pomoć za 'prevelik' jezik je lingvoplastika ili operativna korekcija prevelikog jezika. Primjenjuje se u slučajevima poput ovog, kada nema patoloških promjena na jeziku, što je potvrđeno i dijagnostikom. Redukcija povećanog jezika radi se klasičnom kirurškom tehnikom koja uključuje rez skalpelom, laserskom tehnikom ili radiofrekvencijskom ablacijom. Svi ovi zahvati rade se u općoj, endotrahealnoj anesteziji. Moraju se raditi oprezno jer je jezik dobro prokrvljen i prožet sklopom arterija, vena i živaca." objasnio je naš otorinolaringolog.

Također, dodao je kako ovakve operacije nisu bez rizika.

Dobro razmislite o operaciji

"Komplikacije su prisutne u oko 25 posto slučajeva, što je dosta visok postotak. Uključuju postoperativno krvarenje, promjenu okusa i otečenost jezika. Bilo bi, dakle, najbolje da se oni koji pate od ovog problema savjetuju s otorinolaringologom i dobro razmotre sve argumente za i protiv ovakvog operativnog zahvata." savjetuje prof. dr. Trotić.

Linker
13. travanj 2024 17:23