slijede li velike promjene?

Zahvaljujući ovoj prehrani najmoćnija osoba u svijetu dijabetesa skinula se s inzulina

S obzirom na to da je Američka asocijacija dijabetičara vrlo oprezna organizacija, istup Tracey Brown mnoge je iznenadio, a stručnjaci ga tumače kao najavu značajnog zaokreta u politici javnih preporuka Američke dijabetičke asocijacije

 

Vijest koja je tijekom zadnjih dana najsnažnije odjeknula na stručnim svjetskim internet stranicama posvećenim dijabetičarima bio je intervju koji je za Sister4Fitness Wellness Show dala glavna direktorica Američke dijabetičke asocijacije Tracey Brown. Taj intervju ima povijesnu težinu jer je Tracey Brown najvažnija osoba u najvećoj i najmoćnijoj svjetskog udruzi dijabetičara javno rekla kako kao dijabetičarka više nije ovisna o inzulinu i to zbog toga što je prešla na dijetu s malim udjelom ugljikohidrata.

Video intervjua s predsjednicom ADA-e možete pogledati na blogu Dianovo.

S obzirom na to da je Američka asocijacija dijabetičara vrlo oprezna organizacija, istup Tracey Brown mnoge je iznenadio, a stručnjaci ga tumače kao najavu značajnog zaokreta u politici javnih preporuka Američke dijabetičke asocijacije. Duhovi su se još više uzbudili jer se Tracey Brown usudila prognozirati da će za koji mjesec prestati s korištenjem bilo kakvih lijekova, a ne samo inzulina. To je do sada najsnažnija poruka koju je dala bilo koja osoba iz krugova velike ADA-e. To je i vrlo hrabra poruka jer se ADA nije usudila eksplicitno poručivati da je preokret dijabetesa tipa 2 sasvim moguć.


Jednostavno je

Inače, ADA je do sada objavljivala i redovito nadopunjivala Konsenzus o principima prehrane dijabetičara u kojem je zapravo navodila određene tipove dijeta te revno izvještavala o pokazateljima uspješnosti određene dijete koji su skupljeni kroz više istraživanja. Nisu se do sada usuđivali preporučivati točno određenu dijetu kao najbolju, nego su puštali da brojevi govore sami za sebe. Uz to, poručivali su kako nema jasnog zaključka o najboljem mogućem postotnom omjeru pojedinih makronutrijenata (masti, ugljikohidrata, proteina) u ukupnom kalorijskom unosu, već su preporučivali spuštanje ukupnog kalorijskog unosa te zadržavanje više-manje iste strukture makronutrijenata u ukupnom unosu tj. tzv. uravnotežene prehrane. Iz takve oprezne politike iskorak glavne direktorice prema low carb varijanti čini se kao velika avantura i otvaranje jedne nove ere u kojoj će se o nužnosti agresivnijih zaokreta kod pokušaja preokreta dijabetesa tipa 2 govoriti puno hrabrije nego do sada.

Inače u intervjuu Tracey nije otkrila puno detalja o svojoj novoj dijeti ali jasno je poručila:

„Jednostavno je. Povišeni šećer u krivi dešava se kad imaš šećer u krvi i nedovoljno inzulina da upravljaš šećerom u svom tijelu. Ugljikohidrati se pretvaraju u šećere. Stoga želim da ljudi postanu svjesni koliko unose ugljikohidrata. A ugljikohidrati dolaze u više oblika. Kruh je ugljikohidrat, tjestenina je ugljikohidrat, i čak i voće… neke vrste voća sadrže puno ugljikohidrata“. Glavna direktorica prestala je jesti fast food sendviče, a odrekla se i riže te se, kaže, upoznala s cijelom paletom nove low carb hrane. Promijenila je režim vježbanja te više pažnje obraća na kontrolu stresa, dobar odmor i san.

 

Nejasno je iz intervjua je li Tracey Brown u svojoj low carb prehrani pridodala visoki udio zdravih masti tj. primjenjuje li High Fat Low Carb dijetu koji mnogi poznaju i pod nazivom keto dijeta.

Više detalja o poruka Tracey Brown na blogu dianovo.hr

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo