Važnost prevencije

Zagrepčani se uključili u obilježavanje Svjetskog dana srca

Zaklada Hrvatska kuća srca obilježila je Svjetski dan srca na Trgu bana Jelačića javnozdravstvenom akcijom u kojoj su građani imali priliku saznati svoj kardiovaskularni rizik.

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara povodom Svjetskog dana srca organizirala je prošlu subotu na Trgu bana Jelačića javnozdravstvenu akciju "Pokreni svoj život - saznaj svoj kardiovaskularni rizik".

Zagrepčanke i Zagrepčani odazvali su se u velikom broju na mjerenja krvnog tlaka, kolesterola i glukoze kako bi saznali svoj kardiovaskularni rizik. 

 

Čimbenici rizika

"Upravo je prevencija ono što putem ovakvih javnozdravstvenih aktivnosti želimo staviti u prvi plan. Čak 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti prepoznavanjem i uklanjanjem čimbenika rizika, a to su konzumacija duhana i alkohola, loša prehrana i tjelesna neaktivnost. Pozivamo građane da razmišljaju o svojoj prehrani te da svaki dan izdvoje minimalno 15 do 20 minuta za šetnju, sport, ples ili bilo koju drugu fizičku aktivnost kako bi svoje srce održavali zdravim", istaknula je dr. med. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica Svjetskog dana srca u Hrvatskoj.

Brojke pokazuju da su kardiovaskularne bolesti i dalje prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. 25694 osobe umrle su u 2015. godini od kardiovaskularnih bolesti, što govori o važnosti edukacije građana. Bez obzira na to što je medicina iznimno napredovala, i dalje se povećava broj umrlih, čemu zasigurno pridonose i loše prehrambene navike, fizička neaktivnost te pušenje.

Javnozdravstvene akcije imaju za cilj podići svjesnost građana o važnosti brige za vlastito zdravlje, pri čemu redovite kontrole i preventivno ponašanje igraju najznačajniju ulogu.

 

Najbolji ulog u zdravlje

Prestanak pušenja jedna je od najboljih odluka koju bi povodom Svjetskog dana srca svaka osoba koja puši trebala učiniti za poboljšanje svog srčanog zdravlja. Unutar dvije godine od prestanka pušenja, rizik od koronarne bolesti srca bitno se smanjuje, a nakon 15 godina nepušenja rizik od KVB isti je kao i kod nepušača. Treba znati i da izloženost pasivnom pušenju također predstavlja rizik za nastanak bolesti srca u nepušača.

Osim toga, za održavanje zdravlja srca kao vrlo važna stavka nameće se fizička aktivnost. Zahvaljujući sportskim društvima, građani su na Trgu bana Jelačića mogli upoznati brojne sportove, a posebnu pozornost privuklo je nordijsko hodanje kao spoj tjelesne aktivnosti i boravka u prirodi.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo