Po količini vitamina C peršin daleko nadmašuje limun jer ga u 100 grama ima čak 166 miligrama.
 Getty Images/iStockphoto
i to nije sve

Začin kojeg nikad dosta: regulira tlak i pojačava cirkulaciju, ljekovit je za bubrege i jetru te dokazano štiti od raka pluća

Bez njegovih korijena i listova nezamisliva je pileća juha, koja je dokazani recept za zdravlje.

Snažan diuretik i namirnica broj jedan u detoksu tijela jer učinkovito uklanja toksine iz organizma te najpopularniji začin na svijetu, peršin je i dobar regulator krvnog tlaka, smiruje živčani sustav, poboljšava imunitet, a njegov sok ili čaj u narodnoj se medicini koristi kao lijek za slabovidnost.


Zdravlje mozga i kardiovaskularnog sustava

Peršin također pojačava cirkulaciju, ublažava probleme s mjehurom i mokraćnim kanalima, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava iritaciju nakon uboda insekata. Peršinovo lišće bogato je eteričnim uljima, vitaminima A i kompleksom B-vitamina.

Po količini vitamina C peršin daleko nadmašuje limun jer ga u 100 grama ima čak 166 miligrama. Peršin sadrži posebne sastojke koji su vrlo važni za naše zdravlje. Prirodna eterična ulja, njih čak 42, uključujući miristicin, limonene, eugenol i alfatujene, pomažu u zaštiti od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

Druga skupina korisnih tvari za zdravlje u peršinu su flavonoidi: apin, apigenin, krizoeriol i luteolin, koji djeluju antioksidativno vežući se za slobodne radikale. Istraživanja su pokazala da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi.

Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, K i A (posebice karotenoida i beta-karotena) koji nas štite od mnogih bolesti. Peršin je dobar izvor folne kiseline, važne za zdravlje mozga i kardiovaskularnog sustava.


Pileća juha snaži i liječi

Bez korijena i listova peršina nezamisliva je pileća juha, koja je dokazani recept za zdravlje. Legenda kaže da su je nazivali "židovski penicilin", jer su je židovski liječnici i rabini propisivali kao lijek još u 12. stoljeću. U svim je krajevima svijeta dio narodne medicine, a nova istraživanja potvrđuju njenu ljekovitost u sprečavanju nakupljanja neutrofila i izbijanju upala. Osim toga, cistein koji se oslobađa kuhanjem juhe, razrjeđuje sluz u plućima i sinusima pa olakšava simptome gripe i prehlade.

Juha od kostiju s korjenastim povrćem koja se dugo kuha obiluje kolagenom, argininom, cisteinom i brojnim mineralima koji jačaju imunosni sustav i ubrzavaju oporavak bolesnika.

Linker
12. travanj 2024 10:41