Kimom začinite povrće pečeno na žaru.
 Getty Images
zdravlje

Za njega kažu da je lijek za gotovo sve bolesti, ali u većim dozama može biti toksičan - zato oprez!

Drevni Egipćani koristili su ga kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, o čemu svjedoče sačuvane bočice s uljem sjemenki crnog kima pronađene u Tutankamonovoj grobnici.

Za crnim kimom vlada pomama kao za lijekom koji liječi gotovo sve. U tome ima istine, ali i preuveličavanja, a potreban je i oprez.

Klinička ispitivanja o dobrobitima crnog kima na zdravlje je zapravo malo, a potvrđena su njegova dva pozitivna učinka: na jačanje imuniteta i njegovo antioksidativno djelovanje

Obećava studija vezana uz astmu: pokazala je naime da su osobe s astmom koje su uzimale crni kim imale znatno poboljšanje u pogledu učestalosti i težine napadaja u usporedbi s ispitanicima koji su
uzimalil placebo.


Povišen krvni tlak

Iistraživanje je pokazalo da su pacijenti s hipertenzijom nakon dvomjesečnog uzimanja crnog kima dva puta dnevno imali značajnije sniženje vrijednosti tlaka od ispitanika koji su bili na placebu.


Rak gušterače

Niz laboratorijskih testova pokazao je da timokvinon (tvar koju sadrži ulje crnog kima) znatno smanjuje koncentraciju upalnih tvari prisutnih u tumorima gušterače.

Važno je znati da u malim dozama crni kim nema nuspojava, no u većim, medicinskim dozama može izazvati alergijske reakcije ili čak biti toksičan ako se uzima u dozi od 25 i više grama.

Maksimalna količina za bilo koju svrhu je tri čajne žličice dnevno!


Tko mora biti na oprezu

Crni kim smanjuje razinu šećera u krvi, ali njegova pretjerana konzumacija može dovesti do vrlo niske razine šećera, što može imati ozbiljne posljedice. Crni kim nikako ne smiju uzimati trudnice, kao ni oni koju su na kemoterapiji ili zračenju.


ČITAJTE I: Tek žličica ovog začina dnevno skida tri puta više kilograma...

Linker
17. travanj 2024 20:50