Neka vam ova godina bude godina zdravih odluka!
 Foto: Istock
Treba se samo pokrenuti

Za najzdraviju godinu do sada! Usvojite 15 jednostavnih navika...

Uvijek ima mjesta za poboljšanje, zar ne? No, pitanje je jeste li spremni... Mi jesmo!

Evo kako poduzeti neke male korake koji donose velike rezultate! Godina 2018. može vam biti najzdravija godina ikad.

1. Vježbajte mindfulness

Mindfulness je prirodna sposobnost svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način.

To je stanje svijesti u kojem um ne osuđuje niti se opire svemu što prepoznaje i što trenutno jest.

Ono može promijeniti područja vašeg mozga tako da se vaša pažnja povećava tijekom vremena i može povećati sive tvari mozga, što vam pomaže da promijenite reakciju na stres. Također može smanjiti upalu u tijelu i potaknuti vaš imunološki sustav.

2. Dodajte fermentiranu hranu u svoju prehranu

Probiotici su dobri za crijevo. Osim jogurta koji je prepun dobrih bakterija, isprobajte stvari poput kimchija, kefira i kombucha čaja. Kefir je dobro poznat blag, osvježavajuć napitak od fermentiranog mlijeka kojeg je lako moguće svakodnevno napraviti i kod kuće.

Daje brojne probiotike koji se bore protiv bolesti. Osim što poboljšava imunitet, kefir prirodno podiže energiju, poboljšava prirodnu mikrofloru u crijevima, daje osjećaj sitosti…

3. Obavite potrebne preglede

Osim ginekološkog pregleda, pregledajte i madeže te posjetite stomatologa zbog temeljitog čišćenja i pregleda. Također provjerite kada ste zadnji put bili na mamografiji, kao i na kompletnom sistematskom.

4. Pazite na spavanje

Probajte svaku večer ispuniti normu od 7 do 9 sati sna. Spavanje je kritično za pravilnu imunološku funkciju, metabolizam, memoriju, učenje i još mnogo toga.

5. Ne preskačite vježbanje

Probajte vježbati najmanje 150 minuta tjedno s umjerenim intenzitetom ili 75 minuta tjedno intenzivne aerobne aktivnosti.

Foto: Istock
Lift zamijenite stepenicama.

6. Manje sjedite

Ustanite i prošetajte svakih 30 minuta. Ne samo da je dobro za vaše tijelo, već također može povećati vaš fokus. Naime, višesatno sjedenje iz dana u dan, bez ikakve fizičke aktivnosti, dugoročno nije dobro za cjelokupnu mišićnu masu vašeg tijela.

Noge su neaktivne, torzo ne radi, a s vremenom oslabi i vratna i leđna muskulatura.

7. Stanite na vagu

Možda vas brojka potakne da je vrijeme za pokret. Indeks tjelesne mase (BMI), se utvrđuje na temelju visine i težine osobe. Smatra se da imate prekomjernu težinu ako vam je BMI između 25 i 29,9, a ako je iznad 30 onda ste pretili.

Izgledno je da i ako niste 'debeli' po tim tradicionalnim mjerenjima da bi ipak mogli biti 'premasni', a to može imati ozbiljne negativne posljedice po vaše zdravlje.

8. Pazite na porcije hrane

Naše oči mogu nas uvjeriti da trebamo puno više hrane nego što nam zapravo treba. Veliki tanjur zamijenite manjim. Pojest ćete u prosjeku 20 do 25 posto manje hrane nego inače, a znanstvenici tvrde da se zbog toga nećete osjećati gladnijima.

9. Odaberite neprocesirane zalogaje

Zamijenite kupljene kolačiće s onim domaćima. Jedite više voća, povrća i orašastih plodova. Ne samo da ćete smanjiti unos kalorija, već ćete uštedjeti na soli, šećeru, umjetnim bojama, konzervansima...

10. Izaberite cjelovite žitarice

Prepune su vlakana, fitokemikalija, vitamina i minerala. Namirnice od cjelovitih žitarica imaju mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, uključujući smanjen rizik za određene vrste raka, za srčane bolesti i debljinu, a pomažu i probavi.

11. Pijte toplu vodu s limunom

Sadrži mnoge korisne stvari, kao što su vitamin C, kalcij, kalij i željezo, ali i određene agense koji pojačavaju imunološki sustav. Topla voda s limunom čisti akne, pomaže skinuti kile, spašava od mamurluka, pojačava rad mozga… Trebamo li još nabrajati?!

Foto: Istock
Ljudi koji piju tri do četiri šalice kave dnevno vjerojatno će imati više koristi za svoje zdravlje nego štete, jer će imati sniženu opasnost od prerane smrti i bolesti srca nego oni koji ne piju, rekli su znanstvenici.

12. Pijte kavu

Istraživanje je utvrdilo da je pijenje kave povezano sa sniženom opasnošću od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i nekih vrsta raka. Tri ili četiri šalice dnevno pružaju najviše koristi, rekli su znanstvenici, osim ženama koje su trudne ili imaju povišen rizik od prijeloma.

13. Jedite tamnu čokoladu

To je snažan izvor antioksidansa i može vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka, kod kolesterola, a također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

14. Smijte se

Smijeh umanjuje stres, dobar je za žile i srce, ispunjava nas energijom i fizički se osjećamo bolje.

15. Žvačite polako

Prestanite trpati hranu u sebe i naučite se jesti polako. To podrazumijeva da sjednete za stol i žvačete polako svoje jelo i uživate u okusima. S manjom količinom hrane ćete se više zasititi.

I izbjegavajte jedenje pred televizorom.

Linker
18. travanj 2024 05:27