Čukljevi su sve češća pojava.
 Foto: Istock
Žene su na meti

Za ljeto bez čukljeva - simptomi, prevencija i prirodno liječenje

Ova deformacija je česta kod svih dobnih skupina, pa i kod djece, no četverostruko je češća u žena.

Hallux valgus, odnosno čukalj je nenormalna, koštana izraslina koja se stvara na zglobu kod početka nožnog palca. Ovaj zglob nožnog palca postaje proširen, prisiljavajući da se palac gužva s drugim prstima. To stvara pritisak na vaš palčani zglob, gurajući ga prema van izvan normalnog profila stopala.

Iako to nije uzrokovano vašim izborom obuće, ipak neka obuća može pogoršati ovo stanje. Neki od čimbenika rizika su genetika i artritis. Kod mlađih ljudi ta je deformacija znatno rjeđa, bezbolna i palac je mobilniji. Kod starijih osoba deformacija je uglavnom bolna, izraženija, uz degenerativne promjene bazalnog zgloba palca, palac manje gibljiv te deformaciju prate popratne pojave na ostalim prstima.

Ova deformacija je česta kod svih dobnih skupina, pa i kod djece, no četverostruko je češća u žena.

Glavni je simptom čukljeva bol. Pacijenti se žale na bolove koje prati crvenilo, a nerijetko i osjećaj utrnulosti

Liječenje i ublažavanje boli

  • Jastučići za čukljeve
  • Led
  • Masaža sapunom
  • Ortopedski ulošci
  • Oblozi od Aloe Vere
  • Gavezova mast
  • Otopina od limunovog soka i joda

Kirurško liječenje:

Osteotomija je najčešći tip operacije čukljeva. Iako postoji mnogo vrsta osteotomije, uglavnom sve uključuju odstranjivanje djela kosti u nožnom palcu.

PREVENCIJA

Za početak - to je promjena izbora obuće. Visoke potpetice, kao i obuću koja je uska u prednjem djelu gdje se nalaze prsti trebalo bi izbjegavati. Nošenje širokih cipela može pomoći vašim nožnim prstima da se opuste te da izbjegnete simptome kao što su bolovi, crvenilo i oteklina.

Linker
11. travanj 2024 20:31