Getty Images
Ljekoviti napitak

Za jačanje imuniteta, otklanjanje umora i detoksikaciju, ovakve proizvode volimo!

Kao odgovor na zahtjeve potrošača nastali su funkcionalni čajevi - napitci odličnog okusa, s dodanim vitaminima i mineralima koji višestruko pomažu u jačanju organizma

Čaj je napitak koji je kroz svoju dugu povijest postojanja dokazao svoju vrijednost i zasluženo našao mjesto u svakodnevici brojnih naroda i kultura diljem svijeta. Nije to ništa čudno s obzirom na to da njegova tradicija seže više od 4.000 godina u prošlost i da od samog početka datira kao toplo, ljekovito piće za tijelo, pa i dušu. Teško je stoga zamisliti da postoji bolji napitak za jačanje organizma od čaja te da isti može biti bolji nego što je sada, no čini se da može. Barem ako se pita čajoljupce.

Naime, globalna tvrtka za istraživanje tržišta Mintel objavila je krajem prošle godine istraživanje u kojemu naglašava važnost funkcionalnih karakteristika čaja, pogotovo onih vezanih uz zdravlje i jačanje organizma. Kao odgovor na ove zahtjeve potrošača nastao je funkcionalni čaj – napitak odličnog okusa, s dodanim vitaminima i mineralima koji na različite načine pomažu u jačanju organizma. Ukratko, čaj koji je ukusan, zdrav, ali i koristan za organizam zbog svojih dodatnih prednosti.


Promjene u pandemiji

I onda se dogodila pandemija koronavirusa koja je samo još više povećala potražnju za funkcionalnim proizvodima uključujući i napitke. Istraživačka grupacija The Hartman Group objavila je svoje izvješće za 2020. godinu vezano uz konzumaciju funkcionalne hrane, napitaka i suplemenata u kojemu stoji da je 29 posto potrošača izjavilo da više konzumiraju funkcionalnu hranu i pića od početka pandemije, a više od polovice odraslih ispitanika je reklo da koriste funkcionalne proizvode za tretiranje i prevenciju specifičnih stanja, odnosno za očuvanje zdravlja. Naklonost prema zdravim sastojcima trebala bi nadživjeti i samu pandemiju smatra Michael Taylor, predsjednik američke konzultantske kuće Daymon. Njihovo je istraživanje, naime, pokazalo da se čak 80 posto potrošača fokusira na konzumaciju proizvoda koji su dobri za njih, dok 77 posto ispitanika planira ubuduće živjeti zdraviji život u odnosu na onaj prije početka pandemije. Kao rezultat svega toga, 35 posto korisnika je izjavilo da planiraju dodati funkcionalne proizvode u svoju prehranu.

Promo

Hrvati pritom nisu nikakva iznimka kada je u pitanju rast interesa prema funkcionalnim proizvodima, što pokazuje i istraživanje koje je prošle godine proveo Franck u suradnji s agencijom Hendal. Naime, rezultati toga istraživanja su pokazali da više od dvije trećine ispitanika funkcionalne čajeve doživljava jedinstvenima i drugačijima, dok je njih preko 40 posto zainteresirano za takvu vrstu proizvoda te bi ga odabralo prilikom kupovine zbog njegova pozitivnog utjecaja na zdravlje.

Ponukan željama korisnika te anticipirajući kretanje tržišta, Franck je još prošle godine na tržište lansirao svoju funkcionalnu liniju čajeva koja čajoljupcima omogućuje uživanje u blagodatima omiljenog napitka uz pozitivan utjecaj na organizam kao što su podizanje imuniteta i energije, detoksikacija te uklanjanje stresa i umora.

Prvi u toj liniji je Immune - funkcionalni čaj koji svojim sastavom osnažuje organizam i čini ga spremnim za suočavanje s dnevnim izazovima. Spoj je vitamina C i cinka, a zajedno s limunskom travom, spearmintom, bazgom te drugim biljem blagotvorno djeluje na imunitet.

28.02.2019., Zagreb - Konferencija za medije Francka u A Most Unusual Gin Gardenu na kojoj je predstavljena nova linija cajeva. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl / PIXSELL/ustupljena fotografija

Sljedeći je Detox, čaj obogaćen biotinom i selenom koji ujedno sadržava i biljne sastojke karakteristične za detoksikaciju, kao što su listovi koprive, korijen đumbira i maslačak. Ova kombinacija idealna je za pomoć u zaštiti organizma od štetnih tvari i osvježenje.

Nadalje, Calm, kako i njegovo ime kaže, smiruje i okrjepljuje osjetila od iscrpljenosti. Njegova kombinacija vitamina B3 i magnezija te kamilice, matičnjaka, lavande i Rooibosa idealna je za konzumaciju nakon stresnog i napornog dana. Dobro je poznato da magnezij i vitamin B3 pozitivno djeluju na smanjenje umora i osjećaj iscrpljenosti.

Posljednji čaj unutar funkcionalne linije je Energise, koji uz pomoć zelenog čaja, mate čaja, guarane i mnogih drugih biljnih sastojaka podiže razinu energije u nama. Sadržava vitamin 6 i mangan, a njegov glavni cilj je dati dodatnu dozu poleta onda kada nam je prijeko potreban.

Linker
15. travanj 2024 02:09