Među nama su oni koji su prehlađeni od rujna do svibnja, a s druge strane ima onih kojima nos ne procuri niti jednom u nekoliko godina
 Getty Images/iStockphoto
RIJEŠITE TEST I OTKRIJTE!

Vrijeme je da saznate u kakvom je stanju vaš imunitet - ovaj brzi test će vam to odmah pokazati

Dobar imunitet najvažniji je suborac protiv različitih bolesti. Koliko bitki vaš može podnijeti? Riješite test i otkrijte

Ljetno sunce na svom je zalasku za ovu sezonu, a zamijenit će ga red kiše, red magle, red opadanja predivnog lišća. S odlaskom ljeta lagano ulazimo u sezonu svega lijepog - domaćih ajvara, berbi mladog grožđa i slatkih pekmeza. Lagano palimo grijanje, a na dosadašnji outfit dodajemo mu sloj ispod, ali i sloj iznad onog savršenog topa.

A pored svega lijepog što nosi jesen, sa svim svojim koloritom, su i prve sezonske bolesti. Među nama su oni koji su prehlađeni od rujna do svibnja, a s druge strane ima onih kojima nos ne procuri niti jednom u nekoliko godina.

Ovisi to o mnogim faktorima, no najčešći je razlog oboljenja slabiji imunitet. Imunitet se gradi godinama i intenzivno, kombinacijom balansirane prehrane, fizičkim aktivnostima, čestim boravkom na svježem zraku, ali i klonjenjem od stresa, kao i dovoljnom dozom čvrstog sna svaku noć.

Naravno, možemo mu i posebno naštetiti svime suprotnim - primjerice previše masnom, previše kaloričnom ili premalo vlaknastom prehranom. Ako često konzumiramo alkohol, to je dodatan udarac na imunitet, a dodamo li u kombinaciju i pušenje, loše nam se piše.

No nije istina kako je "jednom narušen imunitet zauvijek narušen imunitet". Sve što je potrebno je volja, stvaranje dobrih i zdravih navika te klonjenje od onih nezdravih. Na našem portalu uoči svake sezone viroza donosimo vam iscrpne upute o najboljim namirnicama i tjelesnim navikama za poboljšavanje imuniteta. A sve ih možete pročitati OVDJE.

Da biste uopće znali otkuda krenuti, prvo otkrijte u kakvom stanju vaš imunitet uopće jest. Riješite naš test:

Linker
20. travanj 2024 00:00