Dan plave zvijezde

Vrijeme je da pojačamo svijest o važnosti prevencije raka debelog crijeva

Važno zdravstveno-edukativno događanje drugu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K. - life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva te promoviranja zdravog načina života.

 

Ove subote,  9. lipnja Udruga P.I.N.K. - life obilježiti će Dan plave zvijezde (Blue Day). Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava drugu godinu zaredom, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva.

Akcija će se održati na terasi Johann Francka na Trgu bana J. Jelačića u subotu, od 10:00 do 12:00 sati, gdje će Udruga zajedno s Johann Franckom dijeliti voćne kupove na terasi te na taj način promovirati zdrav način života.

Akciji će se pridružiti brojne osobe iz javnog, društvenog i sportskog života, predstavnici Hrvatske liječničke komore, partneri Udruge P.I.N.K. te mnogi građani.

 

Najčešći uzrok smrtnosti od raka

U Hrvatskoj je godišnje više od 3000 novooboljelih i više od 2000 umrlih od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka u oba spola te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka. Podjednako zahvaća i muškarce i žene, u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva.

Čak 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100.000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 340 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Te statistike pokazuju, naspram prošlih kada je u Hrvatskoj stopa smrtnosti bila 330 na 100 000 stanovnika, da je broj umrlih od raka u Hrvatskoj nažalost u porastu u odnosu na prijašnje godine.

 

Kvalitetna skrb

Udruga P.I.N.K. - life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj.

 

Osim što bi Nacionalni plan borbe protiv raka trebao staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje raka, jedna od ključnih mjera trebala bi se svakako odnositi na donošenje i implementaciju multidisciplinarnih smjernica za dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka.

 

Plan bi isto tako trebao dati odgovor na koji način pružiti kvalitetnu skrb oboljelima od raka u uznapredovalom stadiju bolesti.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo