Žene koje imaju bolan orgazam doživljavaju grčeve slične onima koji su prisutni tijekom menstruacije.
 Foto: daria litvinova/unsplash
u čemu je problem

Vrhunac nije uvijek bajan - zašto neke žene imaju grčeve nakon orgazma?

Možete osjetiti bol ili grčeve bilo gdje u vagini, i/ili u donjem abdomenu ili leđima.

Orgazam bi trebao biti ugodan i opuštajuć, zar ne? Čak je i dokazano da orgazmi mogu ublažiti razne vrste bolova, uključujući artritičnu bol, postoperativne bolove pa čak i porođajnu bol. Razlog za to je mehanizam zahvaljujući kojem tijekom orgazma dolazi do lučenja hormona oksitocina, koji potiče stvaranje osjećaja povezanosti, opuštanje i općenito pozitivna emocionalna stanja.

Ublažavanje boli uslijed orgazma je kratkoročno, obično traje samo osam do deset minuta, no neka istraživanja upućuju na to da čak i razmišljanje o seksu može ublažiti bol.

No, kako je ljudsko tijelo puno misterija, orgazam, osim što može ublažiti bol, do nje može i dovesti. Pojedine žene nakon njega doživljaju bolne grčeve, a ponekad se oni pojavljuju i tijekom seksa. Zna doći i do glavobolje.

Glavobolja može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati, a pojavljuju se odjednom i izazvane su uzbuđenjem.

Zašto se to događa?

Ovakva pojava ima i svoj naziv - disorgazmija te označava bol tijekom i nakon orgazma, govori američka doktorica Christine Greves. Žene koje imaju bolan orgazam doživljavaju grčeve slične onima koji su prisutni tijekom menstruacije. Ta bol zna trajati i po nekoliko sati.

- Možete osjetiti bol ili grčeve bilo gdje u vagini, i/ili u donjem abdomenu ili leđima - rekla je.

Maternica je mišić i tijekom orgazma dolazi do kontrakcija. Kao i bilo koji drugi mišić u tijelu i ona može, nakon fizičkog naprezanja, zaboljeti.

Ginekološki problem

No, u nekim slučajevima, razlog se skriva u ginekološkim problemima, odnosno endometriozi, zdjeličnoj upalnoj bolesti, cisti... Kod muškaraca bol može biti povezana s kroničnom bolešću prostate.

Ako je u pitanju endometrioza onda seks može samo pogoršati stanje. Ovo stanje je ipak manje povezano s orgazmom i više se odnosi na samu bol tijekom seksa.

Bez obzira na sve, ako se bol stalno vraća, obavite ginekološki pregled.

Ovdje pročitajte 8 razloga zašto osjećate bol tijekom seksa.

Linker
06. ožujak 2024 13:17