Odbacite loše navike i više vremena provodite s onima koje volite radeći ono za što ranije niste nalazili vremena.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Vožnja, seks, kućanski poslovi... Što se smije, a što se nikako ne smije raditi nakon srčanog udara

Do dva mjeseca nakon srčanog udara treba izbjegavati veća tjelesna opterećenja, odnosno ona od kojih se znojite, a nakon toga sve vam je manjeviše dopušteno ako osluškujete svoje tijelo.

Nakon srčanog udara moguće je da ćete neko vrijeme živjeti s mnogo lijekova, no postupno ćete se vraćati u normalan život, a promjena životnih navika postat će vam imperativ kako se infarkt ne bi ponovio. Poznato je da većina s akutnim infarktom miokarda umire u prvim satima nakon nastanka simptoma prouzročenih naglim smanjenjem ili potpunim prekidom opskrbe krvlju dijela srčanog mišića, no život tada uvelike ovisi o brzini dolaska u bolničku koronarnu jedinicu. Nakon EKG-a liječnici će odrediti intervencijski postupak - rastvaranje ugruška u krvnoj žili intravenskim lijekovima ili, ako je moguće, izvest će se hitna perkutana intervencija, odnosno u začepljenu krvnu žilu uvest će se kateter. On pak na vrhu ima balon koji se napuše na mjestu suženja. Moguća je i ugradnja stenta koji podržava stijenku razmaknutom i sprečava zatvaranje krvne žile. Jedna od metoda je i kirurška revaskularizacija srčanog mišića premosnicom, pri čemu se zapreka u koronarnoj krvnoj žili zaobilazi i aorta se spaja s dijelom krvne žile ispod ugruška. Lijekovi protiv stvaranja ugrušaka, protiv zgrušavanja krvi te oni koji smanjuju nedostatak kisika u srčanim stanicama (nitrati, betablokatori, ACE-inhibitori, AT1-antagonisti i neki kalcijevi antagonisti) možda će biti trajna terapija.


Lijekovi se uzimaju trajno

Pacijenti koji imaju hipertenziju pit će lijekove koji snižavaju visoki krvni tlak i zaustavljaju povećanje lijeve srčane klijetke, koja se često uvećava poslije infarkta. Ima li osoba i povišene masnoće te, što je često, uzima i druge lijekove, redovito uzimanje terapije nakon srčanog udara iznimno je važno. Primjerice, statini u terapiji nakon srčanog udara efikasno smanjuju razinu "lošeg" (LDL) kolesterola usporavajući aterosklerozu koja sužava arterije srca, mozga i drugih važnih organa. Uobičajeno je da se nakon srčanog udara manje ili više trajno treba uzimati pet vrsta lijekova koji mogu dokazano spriječiti novi srčani udar pa čak i smrt.

Lijekove ne smijete prestati piti, a o svakoj eventualnoj nuspojavi razgovarajte sa svojim liječnikom. Moguće je da će vam promijeniti vrstu lijeka ili dozu, ali i savjetovati uzimanje dodatnih preparata ako želučana sluznica ne reagira dobro na određeni lijek. Primjerice, acetilsalicilna kiselina lijek je koji će vam trebati doživotno jer, osim srčanog, sprečava i moždani udar i smrtni ishod.

Ako vam izaziva želučane tegobe, nemojte ga prestati uzimati bez konzultacije s liječnikom. Čak i ako imate krvareći čir na dvanaesniku, možete nastaviti terapiju jer je i u tom slučaju korist od njegove primjene velika, pogotovo netom nakon infarkta. Tijekom redovitih kontrola, uz uvjet da prakticirate poželjne životne navike, kardiolog može smanjiti lijekove. Naime, visoki tlak udružen s aterosklerozom čak pet puta povećava rizik od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti, zatim ubrzava aterosklerozu i dovodi do komplikacija.


Kućanski poslovi

Uz obavezne redovite kontrole koje ne smijete zanemariti, dva mjeseca nakon srčanog udara postupno trebate povećavati fizičku aktivnost. Liječnik će vam savjetovati kako se vratiti normalnim aktivnostima te vam preporučiti kardiološku rehabilitaciju koja se provodi stacionarno ili ambulantno. Duge su liste čekanja, no njezin je učinak jako dobar u bržem oporavku. Već se tijekom rehabilitacije nakon srčanog infarkta počinje s blagom fizičkom aktivnosti - lagane šetnje, plivanje, lagana gimnastika, što je za svakog pacijenta individualno i prilagođeno njegovim mogućnostima i potrebama. Odmah nakon infarkta trebate nastaviti s uobičajenim lakšim svakodnevnim zadacima.

Lagane šetnje, obavljanje kućanskih poslova, nabavka namirnica na tržnici i u trgovini stvari su koje trebate odmah početi raditi. Nakon dva mjeseca i ako vam liječnik dopusti, možete i malo ubrzati tempo - lagano bicikliranje, brži hod, poželjni su aerobni oblici vježbanja, tj. vježbe duljeg trajanja s blagim opterećenjem. Nakon završenog oporavka, ovisno o oštećenju srčanog mišića i njegovoj preostaloj funkciji (uglavnom tri mjeseca od srčanog infarkta) mogu se predlagati drugi oblici fizičke aktivnosti u nešto intenzivnijem obliku.


Procjena radne sposobnosti

Ako ste radno aktivni, planirajte povratak na posao. Radite li u uredu, možete se vratiti na posao odmah nakon kardiološke rehabilitacije, a ako imate dinamičan posao, tjelesno zahtjevniji, možete se vratiti nakon dva, tri mjeseca. U svakom slučaju razgovarajte s liječnikom o svojim mogućnostima. Iznimno, kod najtežih oblika srčanog udara treba pričekati s povratkom na posao. Prosječno trajanje bolovanja kod nas je 126 dana nakon akutnog infarkta miokarda sa ST-elevacijom liječenog primarnom perkutanom koronarnom intervencijom, a 24 posto bolesnika nakon liječenja biva umirovljeno. Skoro polovica navodi nižu kvalitetu života, no, iako poslije infarkta na srčanom mišiću ostaje ožiljak te je djelomično izgubljena srčana funkcija, kvaliteta života i dalje može biti vrlo dobra i potpuno normalna.

Kardiološka rehabilitacija značajno podiže kvalitetu života i trebala bi biti obavezan nastavak liječenja nakon srčanog udara. Ako nemate osjećaj gušenja i bolove u prsima, poželjno bi bilo prakticirati četiri do pet puta tjedno vježbanja po pola sata. Naime, kod ljudi koji se sistematski bave fizičkom aktivnosti po 30 minuta najmanje tri puta tjedno analiza krvi pokazuje da im se smanjuju masne naslage, opada sklonost stvaranju trombova, razvijaju se dodatne sitne krvne žile koje hrane srčani mišić, normalizira se kolesterol i postupno se snižava količina masnih naslaga u tijelu. Ako ste se prije infarkta aktivno bavili sportom, morate smanjiti intenzitet vježbi. Šetnja umjereno brzim tempom nikome ne može naškoditi i to je za početak sasvim dovoljno. .


Mediteranski tip prehrane

Prigrlite mediteranski tip prehrane, koji je iznimno poželjan za zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog obilja voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe i maslinova ulja. S obzirom na to da su aterosklerotske promjene na krvnim žilama jedan od presudnih rizičnih čimbenika za srčani udar, hrana bogata kolesterolom više nikako nije poželjna. Birajte namirnice pretežno biljnog podrijetla, a izbjegavajte žumanjak, jetru i druge životinjske iznutrice, svinjetinu, punomasne mliječne proizvode, mast životinjskog porekla...

Tako ćete smanjiti loš kolesterol, a dobar ćete povisiti redovitom fizičkom aktivnošću. Smijete raditi sve što ste radili i prije srčanog udara, no štetne navike poput pušenja i uživanja u alkoholu odmah odbacite. Količina masti u krvi pušača veća je nego kod nepušača, što je direktan put u aterosklerozu. Kod pušača se i zgrušavanje krvi ubrzava za 15 do 26%, što pogoduje formiranju trombova, a utvrđeno je i da nikotin izaziva povišen tlak, tako da pušači imaju rizik za razvoj pušačke skleroze krvnih žila.


Zdravstveni pregled vozača

Jednom tjedno mjerite krvni tlak, uz redovitu terapiju i redovite posjete liječniku sve bi trebalo biti u redu. Važno je istaknuti da kod osoba s kardiovaskularnim bolestima postoji povećan rizik prometnih nesreća. Od početka 2018. godine primjenjuje se izmijenjeni Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača (sadašnjih i budućih) s obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti na visokom mjestu popisa stanja koja utječu na sposobnost upravljanja vozilom.


SEKS NIJE ZABRANJEN

Aktivan spolni život također je dio preporučene fizičke aktivnosti koje se ne treba odreći ako nije dokazana maligna srčana aritmija i ako nema znakova srčanog zatajenja. Moguća opasnost krije se, kao i kod drugih intenzivnijih napora, ako napor nije primjeren preostaloj funkciji srčanog mišića nakon infarkta. Kardiolog Hrvoje Pintarić navodi da je u osoba koje su preboljele infarkt godišnji rizik od ponovnog infarkta ili smrti oko 10%, odnosno 3% kod fizički aktivnih u što ide i seks.

Linker
05. ožujak 2024 19:59