korisni savjeti

Vodič za kupnju, pripremu i čuvanje hrane ljeti

Na visokim temperaturama posebno treba paziti na namirnice, od njihove nabave do čuvanja i pripreme. Slijedite ove upute.

 

Upute za sigurnu kupnju hrane

1. Prilikom kupnje hrane obavezno provjerite datum proizvodnje, odnosno rok trajanja.

2. Ne kupujte hranu čija je ambalaža oštećena, zahrđala, udubljena ili napuhana. Takva hrana se ne bi smjela nalaziti u prometu!

3. Provjerite uvjete čuvanja hrane te je li u trgovini čuvana sukladno tome (npr. jesu li jaja u hladnjaku).

4. Ne kupujte plavu ribu koja nije čuvana u ledu te onu koja ne izgleda svježe. Kod nepravilnog čuvanja i kvarenja plave ribe postoji mogućnost trovanja histaminom!

5. Mljeveno meso treba biti svježe samljeveno ispred kupca!

6. Ne kupujte (ili, bolje rečeno, ne jedite) nezrelo voće i povrće (krumpir) jer sadrži tvar solanin, koji u većim količinama može biti štetan za zdravlje!

7. Kremasti kolači trebaju se čuvati u hladnjacima na 4ºC.

8. Ne kupujte industrijske sladolede na kojima je vidljivo da su bili otopljeni (ljepljiva ambalaža).

9. Ne kupujte hranu koja je vidljivo promijenila senzorska svojstva (boju, miris, okus, izgled…)


Upute za sigurnu pripremu i čuvanje hrane kod kuće

1. Ne koristite hranu kojoj je prošao rok trajanja.

2. Hranu treba pravilno čuvati; trajne namirnice (suhe namirnice) na suhome, a polutrajne i lako pokvarljive pokrivene u hladnjaku (na +4ºC) ili u zamrzivaču (na -18ºC).

3. Gotova toplinski obrađena hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.

4. Održavajte higijenu posuđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).

5. Prije rada s hranom obavezno operite ruke (ruke su osnovno sredstvo kojim se opasni mikroorganizmi prenose na hranu).

6. Ruke treba oprati nakon obavljanja nužde, nakon iznošenja smeća, nakon čišćenja, nakon rada sa sirovim namirnicama (sirovo meso, riba i jaja te voće i povrće).

7. Odvajajte sirove namirnice od kuhanih! Izbjegavajte njihov direktni kontakt, spremajte ih u posude i pokrivajte te koristite poseban pribor za rad sa sirovim i rad s kuhanim namirnicama (daske za rezanje, noževi).

8. Svem voću s korom i korjenastom povrću koru treba oguliti, a nakon toga dobro oprati pod tekućom vodom.

9. Sve povrće treba dobro oprati pod tekućom vodom, posebice ono koje Upute za sigurnu pripremu i čuvanje hrane kod kuće nećemo kuhati (npr. povrće za salate).

10. Hranu koja se kuha, peče, prži ili na drugi način toplinski obrađuje treba dobro toplinski obraditi. Ne konzumirajte polusirovu ili sirovu hranu, posebice meso.

11. Hranu podgrijavajte samo jedanput.

12. Zamrznute namirnice ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u hladnjaku, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj pećnici.


Izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Lakić, dr. med., epidemiolog, mr. Ivana Ljevaković-Musladin, dipl. ing.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo