Dječji infektolog Goran Tešović o Covidu-19 i gripi
 Darko Tomas / CROPIX
dr. goran tešović

Vodeći dječji infektolog nam je otkrio sve što bismo trebali znati o cijepljenju djece protiv gripe

Dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Goran Tešović u intervju nam je otkrio je li ova sezona gripe opasnija za djecu no inače te koje skupine djece su najugroženije kada govorimo o gripi i njezine komplikacije


S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca. Evo što o svemu tome kaže poznati dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Goran Tešović.


1. Je li ova sezona gripe, s obzirom na COVID-19, opasnija za djecu no inače? Trebaju li se cijepiti?

Prema podacima koji pristižu s Južne hemisfere, predstojeća sezona gripe ne bi trebala biti opasnija, dapače, očekuje se manji broj oboljelih, baš kao što je rekordno nizak broj oboljelih zabilježen u zemljama kao što su Australija, Novi Zeland, Argentina i Čile. Ako me pitate za opasnost od koinfekcije, tj. istovremene zaraze virusom SARS-CoV-2 i virusom influence, iako postoje naznake da takva koinfekcija može pogoršati kliničku sliku u odraslih bolesnika s prisutnim komorbiditetima, sličnih podataka za djecu nema. Što se, pak, cijepljenja protiv gripe tiče, ono se preporučuje svoj djeci, a poglavito djeci s kroničnim bolestima i stanjima, pa cijepljenje preporučujemo, dakako, i za ovu sezonu.


2. Koje skupine djece su najugroženije kada govorimo o gripi i njezine komplikacije?

Najugroženija su djeca s kroničnim bolestima i stanjima, osobito djeca s kroničnim plućnim bolestima, srčanim greškama, neuromuskularnim bolestima - ukratko sva stanja koja kompromitiraju normalnu respiraciju. Stoga se svoj djeci s kroničnim bolestima i stanjima preporučuje cijepljenje protiv influence pije svake sezone. Naravno da komplikacije mogu nastati i u prethodno zdrave djece, iako znatno rjeđe nego u kroničnih bolesnika.


3. Što je s djecom mlađom od 6 mjeseci (s obzirom na to da se ona ne mogu cijepiti)?

Djeca rane dojenačke dobi prvenstveno se mogu zaraziti u svom kućanstvu. Dakle, njima će infekciju prenijeti stariji članovi kućanstva, ili pak osobe koje često dolaze u posjet. Ako su te osobe cijepljene i ako se pridržavaju uobičajenih mjera kojima se smanjuje vjerojatnost prijenosa respiratornih infekcija (distanciranje, pranje ruku) te ako izbjegavaju kontakt s necijepljenim dojenčetom u slučaju postojanja bilo kakvih respiratornih simptoma, ili drugih, tzv. općih simptoma bolesti, vjerojatnost prijenosa infekcije na dijete koje ne može biti cijepljeno, bit će mala.


Portrait of young happy pregnant woman standing by the window
Getty Images
Bebe do 6 mjeseci dodatno su zaštićene ako se njihove majke cijepe u trudnoći

4. Kada je najbolje cijepiti dijete protiv gripe?

Baš kao i sve ostale pripadnike populacije koji se cijepe - dakle prije početka sezone, odnosno u drugoj polovici listopada ili početkom studenoga. Ako se u tome ne uspije, može se cijepiti bilo kada tijekom sezone koja je već otpočela - dakle, ne vrijedi ona „ako se niste cijepili prije početka epidemije gripe, bolje je da se ni ne cijepite“


5. Koliko djece se u ranijim sezonama cijepilo protiv gripe? Smatrate li da će ove godine zbog pandemije biti ipak veći interes?

Moja impresija je da se malo djece cijepi, ali točne brojeve nemam. Što se cijepljenja pred ovu sezonu tiče, također prema mom osobnom iskustvu, odnosno prema broju upita koje mi upućuju roditelji i liječnici, čini mi se da će biti cijepljen veći broj djece nego prethodnih godina.


6. Zašto djeca koja se po prvi put cijepe trebaju primiti 2 doze? I što ako prime samo 1 dozu, znači li to da cjepivo neće biti učinkovito?

Postoje podaci koji govore u prilog veće učinkovitosti, odnosno zaštitnosti cjepiva protiv gripe, ukoliko se kod prvoga cijepljenja primjene dvije doze, pa je upravo ovakva preporuka uvedena i u većinu nacionalnih smjernica. Postoje, međutim, i podaci da, osobito u nekim sezonama, cijepljenje jednom dozom može biti dostatno. Dakle, ako se primijeni jedna doza, to nikako ne znači da cijepljenje neće biti učinkovito, ali će mu zaštitnost vjerojatno biti manja.


7. Može li se dijete ako mu curi nos, ima blago povišenu temperaturu ili kašlje ipak biti cijepljeno protiv gripe?

Za vrijeme akutne infektivne bolesti kod koje je prisutna vrućica, djeca se ne cijepe. Ako su prisutni blagi simptomi prehlade u djeteta koje je afebrilno, smije se cijepiti.


8. Danas svaka temperatura kod roditelja budi strah, odnosno pitanje je li to prehlada, gripa ili COVID-19? Kako prepoznati razliku i kada je potrebno otići kod liječnika?

Na osnovu kliničkih karakteristika teško je zaključiti radi li se o COVID-19, influenci ili pak nekoj drugoj respiratornoj bolesti. Nasreću u većine djece i COVID-19 i gripa nisu teže bolesti i takvi će bolesnici uz primjenu uobičajenih mjera simptomatskog liječenja brzo ozdraviti bez posljedica. Liječniku dijete treba odvesti ako danima ima visoku vrućicu koja se teško kontrolira uobičajenim dozama uobičajenih antipiretika, odbija hranu, slabo pije, povraća, otežano diše, postaje adinamično, pospano - ukratko, ako izgleda teško bolesno!


9. Kada govorimo o cijepljenju općenito i dalje se mnogi roditelji protive sustavnoj provedbi aktivne imunizacije...

Broj roditelja koji se protive cijepljenju nije zanemariv, ali ne mislim ni da se može reći kako se „mnogi roditelji“ protive obveznom cijepljenju - o tome uostalom svjedoče podaci o procijepljenosti djece u Hrvatskoj, koji možda nisu optimalni, ali se za sva cijepljenja koja su u nacionalnom programu kreće oko 90 % ili više.




Powered by

SANOFI PASTEUR

Linker
04. travanj 2024 18:08