Prvi put se dokazalo da jedna potpuno netoksična terapija učinkovito može liječiti vrlo agresivan tip raka
 Getty Images/iStockphoto
Ispitivanje pokazalo

Vitamin C i prehrana nalik postu učinkoviti protiv vrlo agresivnog tumora

Gotovo je jednako važno i to što se pokazalo da je takva kombinirana terapija vrlo sigurna i da se dobro podnosi

Kombinacija visokih doza vitamina C danih intravenski i prehrane slične postu mogla bi biti vrlo učinkovita u liječenju vrlo agresivnog tipa raka debelog crijeva i, što je najbolje, za razliku od većine terapija protiv raka, ova nije nimalo toksična za zdrava tkiva. To je pokazalo ispitivanje na miševima, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, a upućuju na to da određeni oblik posta može povećati sposobnost vitamina C da liječi kolorektalni rak povezan s mutacijom gena KRAS te istovremeno eliminira potrebu za zračenjem i kemoterapijom kod oboljelih.

Smanjuje rast stanica raka

- Kad se koriste svaka terapija za sebe, dijeta slična postu i vitamin C smanjuju rast stanica raka i dovode do blagog povećanja smrti stanica raka, no kad se koriste zajedno, imaju dramatičan pozitivan učinak, odnosno ubijaju gotovo sve stanice raka - objašnjava prof. Valter Logo, jedan od autora studije. Gotovo je jednako važno i to što se pokazalo da je takva kombinirana terapija vrlo sigurna i da se dobro podnosi. Miševi nisu izgubili više od 20 posto tjelesne težine dok su bili na dijeti s jako ograničenim dnevnim unosom kalorija i po povratku na normalnu prehranu vrlo brzo su se vratili na prijašnju tjelesnu težinu.

Važno otkriće

- Prvi put smo uspjeli dokazati da jedna potpuno netoksična terapija učinkovito može liječiti vrlo agresivan tip raka, a to je vrlo obećavajuće - smatra prof. Logo. Naravno, eksperimenti na stanicama uzgojenim u laboratoriju, kao i na životinjama, ne pokazuju uvijek točno koliko će učinkovita i sigurna biti neka terapija na ljudima, ali već se provodi nekoliko kliničkih ispitivanja, uključujući i ono na USC Longevity Instituteu na kojem je provedeno i ovo istraživanje, u kojima se ispituju učinci posta u kombinaciji s raznim lijekovima protiv tumora. U svakom slučaju, ovo je otkriće utrlo put daljnjim istraživanjima koja bi mogla konačno dovesti do učinkovite terapije protiv tumora koja je ujedno neškodljiva za pacijenta.

Linker
19. travanj 2024 20:13