Injekcije s visokim dozama vitamina C mogu natjerati matične stanice koštane srži da sazru i umru, umjesto da se nekontrolirano multipliciraju.
 Foto: iStock
NOV NAČIN LIJEČENJA RAKA KRVI

Visokim dozama VITAMINA C protiv leukemije

Injekcije vitamina C mogle bi biti novo oružje u borbi protiv raka krvi i učinkovito zaustavljati napredovanje bolesti.

Izuzetno visoke doze vitamina C mogle bi biti nov i učinkovit način liječenja leukemije, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u New Yorku i Sveučilištu Monash u Australiji.

Mutirane matične stanice koštane srži često se multipliciraju te na taj način pridonose razvoju smrtonosnih tumora.

U ispitivanjima na laboratorijskim miševima znanstvenici su dokazali da injekcije s visokim dozama vitamina C (500 puta višim nego što je moguće unijeti u organizam putem hrane) mogu natjerati matične stanice koštane srži da sazru i umru, umjesto da se nekontrolirano multipliciraju i stvaraju tumore krvi, poput raznih vrsta leukemije.

U prevenciji i liječenju

Drugim riječima, vitamin C može spriječiti razvoj i napredovanje takvih vrsta tumora. Djelovanje molekula vitamina C, kako objašnjava voditelj studije prof. Benjamin G. Neel, usko je povezano s djelovanjem enzima TET 2 koji je uključen u razvoj nediferenciranih matičnih stanica.

TET 2 ih potiče da se transformiraju u zrele stanice i da normalno umru. Kod 50 posto oboljelih od kronične mijeloične leukemije, 30 posto oboljelih od mijelodisplastičnog sindroma te kod 10 posto oboljelih od akutne mijeloične leukemije prisutne su mutacije TET 2 koje onemogućuju pravilnu funkciju tog enzima.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su kreirali genetski modificirane miševe kod kojih se enzim TET 2 mogao aktivirati ili deaktivirati. Kod miševa kod kojih je bio deaktiviran matične stanice su se ponašale identično kao matične stanice osoba oboljelih od leukemije, odnosno nekontrolirano su se razvijale ne sazrijevajući.

TET 2 se vratio u normalu

Ubrizgavajući tim miševima visoke doze vitamina C prof. Neel je uspio ponovno uspostaviti pravilno funkcioniranje TET 2 i time omogućio pravilan razvoj i dozrijevanje matičnih stanica koštane srži. I kod miševa kojima su bile ubrizgane ljudske matične stanice leukemije također je uspješno zaustavljeno širenje leukemije.

Linker
19. travanj 2024 21:35