Već se dugo spekulira (i nada) kako će ljetni vremenski uvjeti pomoći ubijanju novog koronavirusa, ali francuska studija sugerira da su temperature potrebne za inaktivaciju virusa SARS-CoV-2 mnogo više od onih uobičajenih ljetnih
 Getty Images
Što nas čeka ljeti

Visoke temperature zraka možda neće spriječiti širenje Covida-19, ali UV zrake ubijaju virus

Bilo koja dišna kapljica koja padne na neku vanjsku površinu, posebno kada je sunčano, preživjet će kraće nego što bi preživjela na bilo kojoj površini u zatvorenome prostoru zaštićenom od UV zraka

Već se dugo spekulira (i nada) kako će ljetni vremenski uvjeti pomoći ubijanju novog koronavirusa, ali francuska studija sugerira da su temperature potrebne za inaktivaciju virusa SARS-CoV-2 mnogo više od onih uobičajenih ljetnih. Studija Sveučilišta Aix-Marseille pokazala je da uzročnik bolesti COVID-19 umire nakon 15 minuta izlaganja temperaturi od 92°C (kao što znamo, voda vrije na 100°C). Prema sažetku studije, takvo izlaganje uništava ga mnogo uspješnije nego izlaganje temperaturi od 56°C tijekom pola sata ili temperaturi od 60°C tijekom jednog sata.


Kuhanje virusa

- U istraživanju su koristili visoke razine virusa koje su i na nižim temperaturama bile gotovo potpuno eliminirane. Nešto je virusa preostalo, ali redukcija je bila dramatična - komentirao je za AccuWeather rezultate istraživanja dr. Jeremy Rossman sa Sveučilišta Kent u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji u njemu nije sudjelovao.

Ovo otkriće moglo bi pojačati nade da će visoke temperature smanjiti prijenos virusa na sjevernoj hemisferi ljeti. Štoviše, oni se dijelom podudaraju s otkrićima stručnjaka s University of Hong Kong objavljenima ranije ovog mjeseca. Prema njima, virus na temperaturi od 56°C nije ostajao aktivan dulje od 30 minuta, a kada su temperaturu podigli na 70°C, virus je umro unutar pet minuta. No, treba reći da su svi ovi rezultati dobiveni u kontroliranim laboratorijskim uvjetima, a u pravom životu može biti drugačije.

Pored toga, smatra dr. Rossman, ovi nalazi ne govore ništa o sezonskom karakteru uzročnika bolesti COVID-19.

- Kod koronavirusa koji izazivaju blaže bolesti uočena je određena sezonalnost, ali kod ovoga je stanje drugačije, jer je potpuno nov za cijelo čovječanstvo i već je zaražen velik broj ljudi. Zbog toga mislim da će se snažan prijenos nastaviti i ljeti - misli Rossman.


Vlaga u zraku

Nije za širenje respiratornih kapljica važna samo toplina, nego i vlaga u zraku. Veća vlažnost zraka može utjecati na određeno smanjenje njihovog prijenosa.

- Kako je u određenim zemljama rasla vlaga u zraku, tako se uočavalo i malo smanjenje transmisije virusa. To može biti od pomoći mjerama obuzdavanja širenja bolesti, ali nije dovoljno da je zaustavi - smatra Rossman. Iz spomenutih studija, dodaje, nismo doznali ništa o tome kako niže temperature, one uobičajene ljetne, mogu utjecati na strukturu virusa.


Moćne UV zrake

Nešto o tome govore podaci kojima raspolaže američki Department of Homeland Security (DHS), a dio je objavio Yahoo News. Otkriveno je da bi virus trebao biti brzo uništen na sunčevom svjetlu te da je njegov prijenos bitno smanjen na vanjskim površinama u odnosu na unutrašnje.

Općenito, ultravioletne zrake vrlo su učinkovite u uništavanju genoma virusa, pa se koriste i za sterilizaciju površina u laboratorijima.

- Na otvorenome, osobito kod visokog UV zračenja, olakšane su degradacija i inaktivacija virusa - komentirao je dr. Rossman.

- Prema tome, bilo koja dišna kapljica koja padne na neku vanjsku površinu, posebno ako je dan sunčan, preživjet će kraće nego što bi preživjela na bilo kojoj površini u zatvorenome prostoru zaštićenom od UV zraka - kaže. Po tome se, misli Rossman, SARS-CoV-2 ne razlikuje od sličnih virusa.

Ono što ga čini jedinstvenim su širenje prije manifestiranja simptoma i nedostatak imuniteta kod čovjeka zbog čega je vrlo teško kontrolirati njegovo djelovanje i prijenos.

Linker
25. travanj 2024 15:14