Preporuka je da djeca provode najmanje sat vremena na dnevnom svjetlu.
 Foto: iStock
Pazite na djecu

Više vanjske svjetlosti, manje kratkovidnosti

Povećana izloženost vanjskom svjetlu ključ je za smanjenje kratkovidnosti kod djece.

U današnjem vremenu poput epidemije se pojavljuje kratkovidnost kod djece. Australski tim istraživača stoga upozorava roditelje kako djeca trebaju provesti svakodnevno više od sat vremena, a po mogućnosti ne manje od dva sata, na vanjskom svjetlu. Naime, pokazalo se kako vanjska svjetlost smanjuje kratkovidnost kod djece.

Scott Read, optičar i glavni istraživač na projektu, navodi kako svi optičari trebaju upozoravati roditelje na kratkovidnost i opasnost ukoliko djeca stalno borave pod umjetnim svjetlima.

Također, upozorava kako računala i sva tehnika kojoj su djeca izložena nije direktni krivac za pojavu ove epidemije, već je sukrivac utoliko što se djeca danas više ne igraju na ulici ili u parkovima, već provode vrijeme u zatvorenom prostoru. Pokazalo se i da bi vanjsko svjetlo moglo imati veliku ulogu u smanjenju progresije kratkovidnosti kod osoba koje je već imaju.

Loša prognoza
Prema istraživanju provedenom u veljači najavljuje se da će do 2050. godine polovica svjetskog stanovništva biti kratkovidna, s rizikom od sljepoće.

Linker
16. travanj 2024 03:09